Ali Haydar Şahin-İsa Çatkı İZMİR
(Ege Ajans)
Türk Jinekolojik Endoskopi Derneği Başkanı ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Şendağ tıp tarihinde bir yeni başlangıca, bir ilke imza atıyor. Prof. Dr. Şendağ’ın Ege Üniversitesi’nde yaptığı göbek deliğinden robotik cerrahi ile rahim alınması ameliyatı Amerika’daki dünyanın en büyük laparoskopik cerrahi kongresinde canlı yayınlanacak. 5 bin jinekoloğun izleyeceği operasyonla ilgili Prof. Dr. Şendağ, “Ülkem, Türk tıbbı ve üniversitem için onur verici bir durum” dedi.
Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ise, “Bu başarıdan dolayı üniversitemle gurur duyuyorum” diye konuştu. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamil Kumanlıoğlu; “ Üniversitem adına çok mutluyum. Ege Üniversitesi ilklerin üniversitesi olmaya devam edecek. Sayın Rektörüm Candeğer Yılmaz’ın YÖK toplantısı olması nedeniyle katılamadığını belirtmek isterim ve selamlarını iletirim” şeklinde konuştu. Türkiye’de ilk kez ve dünyada ilkler arasında yer alan tek delikten robotik cerrahi ile rahim alınması operasyonu için robotun başına geçen Prof. Dr. Fatih Şendağ Türk tıbbı için çok büyük başka bir ilki daha gerçekleştirdi. Ameliyatın Amerika’da toplanan 80 ülkeden 5 bin meslektaşına aktardı.
AMERİKA’DA CANLI İZLENECEK
Toplantıda Prof. Dr. Fatih Şendağ laparoskopinin göbek deliğinden ince bir teleskopun karın içine sokularak karın iç organlarını görüntülenmesini sağlayan bir ameliyat olduğunu söyledi. Prof. Dr. Şendağ laparoskopi ile karın alt bölgesinde açılan 3-5 mm’lik deliklerden içeri sokulan aletler ile rahim yumurtalık ve tüpleri ilgilendiren hastalık veya problemlerin doğrudan gözlemleme ve cerrahi girişim yapma olanağı olduğunu belirtti.
“HASTADA AMELİYAT İZİ KALMAZ”
Prof. Dr. Şendağ sözlerine şöyle devam etti;
“ Yumurtalık kistleri, dış gebelikler, myomlar, gebe kalabilirliği artıran tüp cerrahisi rahim çıkarılması kanser ameliyatları, rahim sarkması ve endemetrios laparoskopik olarak tedavi edilebilmektedir. Laparoskopik ameliyatlar ile ayrıca hasta ameliyat sonrası çok daha az ağrı kesiciye ihtiyaca duyar. Hastada ameliyat izi kalmaz. Hastanede yatış gerektirmez ve enfeksiyon kapma riski azalır” dedi.
REKTÖRDEN MESAJ
Başka bir toplantıda olması nedeniyle, Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Toplantı Salonu’ndaki toplantıya katılamayan Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz bir mesaj göndererek, Prof. Dr. Şendağ’ı kutladı. Prof. Dr. Yılmaz şunları söyledi: “Robotik cerrahi konusunda bir hayli mesafe alan üniversitemizde ilgili öğretim üyelerimiz bu teknolojiyi önce öğrendi. Şimdi de yurt dışından gelen cerrahlara öğretiyor. Ege Üniversitesi’nin ilklerini yeni ilkler ekliyoruz. Son derece mutluyum. Sadece ülkemin değil dünyanın bilim havuzuna katkı sağlıyoruz” .