İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Cihannüma Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi, Avukat Meltem Banko’nun verdiği ‘İnternet ve Hukuk’ konferansına ev sahipliği yaptı.
“Facebook kullanımında küresel çapta 6, Avrupa’da ise ilk sıradayız”
İnternet Hukuku, 5651 sayılı yasa ve internette itibar başlıklarıyla katılımcıların internet hukukuna dair önemli bilgilendirmelerde bulunan Av.Meltem Banko, sosyal medyanın son yıllardaki yükselişine dair açıklamalarda bulundu
Av.Banko, “1 milyarı aşan kullanıcı sayısıyla Facebook artık dünyanın ikinci büyük devleti olarak görülüyor. Nasıl bir etki alanı olduğunu siz düşünün. Facebook kullanımında küresel çapta 6, Avrupa’da ise ilk sıradayız. Onlara kazandıracağımız paraları düşünelim. Neden bizim Facebook gibi bir ağımız yok? Ülkemizin de elektronik altyapılarını oluşturarak çeşitli yazılımlara yatırım yapmasını, devletin bu yönde teşvikler sağlamasını savunuyorum” dedi.
“İfade özgürlüğü, yaşam hakkının önüne geçmemeli”
Dünya nüfusunun yüzde 40’ının, internet kullandığını ifade eden Av.Banko, “ Dünyada internet kullanımında 18. sıradayız. 35 milyon internet kullanıcımız var. Dünyadaki internet politikalarında, yapılan yasaların uluslararası düzeyde işlevselliğinde çok önemli rol oynayabiliriz. Bir tweet ile insanın hayatı karartılabiliyor. Karalama amaçlı açılan bir web sitesiyle mağdur olan insanların evlenemediklerini, iş sahibi olamadıkları örneklerini görüyoruz. Kısıtlamalarla değil özgürlüklerle bir noktaya gelebiliriz. Ancak ifade özgürlüğünün başta insanların yaşam haklarını elinden almasının önüne geçeceğiz” diye konuştu.
5651 sayılı yasanın getirdikleri…
5651 sayılı yasa ile ilgili konuşan Av.Meltem Banko, kanunun sağladığı faydaları aktardı.
Av. Banko, “Diyelim ki bir web sitesi üzerinden tüm özel bilgileriniz, görüntüleriniz paylaşılıyor. Bu durumda kişilik hakkının ihlali söz konusu olduğunda sulh ceza mahkemesine başvurarak içeriğin yayından kaldırılmasına ilişkin tedbir kararı alıyoruz. Daha sonra bunu Telekomünikasyon İletişim Daire Başkanlığına göndererek mahkemeden aldığımız kararın uygulanmasını talep ediyoruz. Bu 24 saat içinde olabiliyor. Bugün baktığınızda bir muhalefet lideri böyle bir saldırı ile siyasi kariyerini bitme noktasına geldiğini görebiliyoruz. Bütün bunların yaşanmaması için bu tür düzenlemelere ihtiyaç var” dedi.
“Twitter Türk Hukuk sistemini hiçe sayamaz”
Av.Meltem Banko, Twitter ile ilgili yaşanan yasal sürece de değindi. Banko, “Türkiye’de bazı istenmeyen içerikler Twitter vasıtasıyla milyonlarca kullanıcıyla paylaşıldı. Türkiye taleplerini Twitter’a iletti. Ancak bunlara cevap alamadı. Ülkemizde bu gibi mağduriyetler çözüm kazanmıyor.
Twitter’a uluslararası hukuk zihniyetiyle konuya yaklaşması gerekiyor. Biz başvuru yaptığımızda, -Amerikan hukukuna göre suç teşkil etmiyor. Biz size cevap verirsek kendi anayasamıza aykırılık etmiş oluruz- diye cevap geliyor. Bu durumda vatandaşımız mağdur oluyor.Twitter Türk Hukuk sistemini hiçe sayamaz” diye konuştu.
“ABD Twitter için yasa çıkardı”
Twitter’ın kapatılmasının ardından Türkiye’den bir avukata vekalet verdiklerini Türkiye’yi ciddiye aldıklarını ifade eden Banko, Amerika’nın bu konuda oldukça sert çizgilerinin olduğunu hatta bu ağ için yasa çıkardıklarını açıkladı.
Banko, “ Amerika’da Twitter için yasa çıkarıldı. Herhangi bir suç oluştuğu zaman Twitter’dan bilgileri isteyip alıyorlar. Suçluları derhal yakalıyorlar. Youtube uluslararası güvenliğimizi ihlal ettiğinden engellendi. Aynı şey Amerika’nın başına gelse belki Youtube’un komple hizmetini durdururdu” dedi.
“İnternet nükleer silahtan daha tehlikeli”
Son 20 yılda dünyadaki savaşların yüzde 95’inin iç savaş olarak çıktığına dikkat çeken Av.Banko, “İç savaşlarda da en büyük silah sosyal medyadır, internettir. İnternetin nükleer silahtan daha etkili olduğunu düşünüyorum. Nükleer silahın nerden geldiği bellidir. Ancak internet üzerinden gelen saldırıların sizi nerden vurduğu hiç belli değildir. Gezi Parkı olaylarında atılan tweetlerin birçoğunun yurt dışından manipületif olarak atıldığını görmekteyiz” diye konuştu.
“İnternet üzerinden örgütlenerek suça yönelik fiillere yasal düzenleme şart”
İnternet üzerinden örgütlenerek suça yönelik çeşitli fiillerde bulunulması ile ilgili olarak yasada bir düzenleme bulunmadığını belirten Av.Banko, bu tip düzenlemelerin yapılmasının şart olduğunu kaydetti. Hukuka aykırı yollarla girilebilecek sosyal ağın erişiminin engellenmesinin Türkiye’nin prestijini olumsuz etkilediğini de belirten Av.Banko, “Erişim engellemeleriyle bir çözüm alamayız. Bu noktada yapılacak şey, bu tip ağların yetkilileriyle iletişim kanallarıyla görüşüp; çeşitli anlaşmalar yapılarak, ülkemize bazı bilgilerin verilmesinin sağlanmasıdır. Bugün hala Adalet Bakanlığı bilgi almak için ABD’ye tebligat gönderiyor. İnternet devleriyle, hükümetlerle yapılan ikili anlaşmaların yenilenerek; bu yazışmaların internet üzerinden yapılması sağlanması lazım” dedi.
Konferansı Rektör Yardımcıları Prof.Dr. Tancan Uysal, Prof.Dr. İbrahim Kocabaş, Prof.Dr.İbrahim Attila Acar, Cihannüma Araştırma Merkezi Müdürü Prof.Dr. Hayrettin Usul, Rektör Danışmanları Prof.Dr. Lütfullah Gündüz ve Doç.Dr. Murat Soydan, Genel Sekreter Yardımcısı, SKS Daire Bşk.V. Nihat Sabuncular, akademik ve idari personelle çok sayıda öğrenci izledi.