22 Ekim 2024, Salı Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 
Erdal Çil

ADLARIYLA YAŞAYANLAR

ADLARIYLA YAŞAYANLAR

İsimler, belki bir coğrafya gibi kaderi olmuyor insanın ama insanı etkilediği, hatta karakterinden davranışlarına kadar ömrü boyunca etkilediği de asla göz ardı edilmeyen bir gerçek.

Bugün o almış oldukları isimlerle gönlümüze ve hafızalarımıza yer etmiş iki önemli ismi konu edeceğiz.

İsimlerden ilki 1924 Elazığ doğumlu Nihat İlhan. Nihat isminin anlamına baktığımızda iyileştirmek, düzeltmek gibi anlamlar taşıdığını görüyoruz. Her şeyin güç ama hekimliğin daha da bir güç olduğu o yıllarda o, isminin anlamındaki gibi içinde yaşadığı toplumun beden ve ruh sağlığını iyileştirmeye adayarak hekim olmaya karar veriyor. Girmiş olduğu Tıp Fakültesinden 1951 yılında mezun olduktan uzun yıllar Askeri Tıp Akademisinde Tabip Binbaşı rütbesine kadar yükseliyor. 1963 yılının Mart ayında Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayına Baştabip olarak atanan İlhan burada da sadece kendi askerine değil etrafında bulunan asker – sivil kim varsa, milliyetine, meşrebine bakmadan, yeminine sadık kalarak herkesin yardımına koşuyor, yardıma muhtaç herkese şifa dağıtmaya devam ediyor.

İşte yine böyle bir günde, kendine uzanan eli boş çevirmemek için göreve gittiği bir günde, 24 Aralık 1963 günü evi Rum eşkıyalarca basılarak eşi Mürüvvet Hanım, çocukları Murat ve Kutsi ile kundaktaki bebeği Hakan’ı kurşunlanarak şehit ediyorlar. Oturdukları ev kira eviydi ve evini kiraya veren ev sahibinin evi de o saldırıda hedef olmaktan kurtulamıyor ve eşi ile kızı da aynı saldırıda hayatlarını kaybediyor.

Saldırıdan hiç haberi olmayan ve saldırı anında yine bu eşkıyaların zarar verdiği Türk ve Rum sivillerin yardımında bulunan Binbaşı Nihat, olaydan birkaç gün sonra o mahallelere süt götürüp satan sütçü çobanı gördüğünde biraz da espriyle karışık, “Bizim çocukları da ihmal etmiyorsun değil mi” dediğinde çobanın yüzü bembeyaz oluyor. “Artık onlar süt içemez” sözünü çobandan duyar duymaz askeri araca yanındaki subaylarla binip evinin önüne geldiğinde acı gerçeği öğreniyor.

Evine girmesine müsaade edilmeyen Nihat Binbaşı’ ya eşinin ve çocuklarının şehadet haberi katliamdan üç gün sonra Büyükelçilikte verilirken Binbaşının dudaklarından sadece o cümle çıkıyor. “Vatan sağolsun!”

Eşi ve çocuklarını tarihe Kanlı Noel diye geçen o katliamda kaybeden Binbaşı Nihat İlhan daha sonra tayinini memleketi Elazığ’a istiyor. 1977 yılında tuğgeneral olan Nihat İlhan Ankara 600 Yataklı Mevki Asker Hastanesi’nde iki yıl başhekimlik yaptıktan sonra Kara Kuvvetleri Komutanlığı Sağlık Daire Başkanlığı’nda üç yıl da daire başkanlığı yapıyor. 1982 yılına kadar Tabip Tuğgeneral olarak Elazığ Askeri Hastanesinde görev yaptıktan sonra emekli olduktan sonra da 1984- 1989 yılları arasında da Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nda Genel Müdürlük yapıyor. 1986-1992 yılları arasında ise altı yıl süreyle Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu’nda üye olarak görev yaparak hayatı boyunca sürdürdüğü mücadelesine devam ediyor. Elazığ Askeri Hastanesi’nde görev yaptığı 1970 yılında Tülay Hanımla evlenen Nihat İlhan’ın bu evlilikten de Mustafa Necmi ve Ayşe Şebnem adında iki evladı oluyor. 92 yaşında, 2016 yılında organ yetmezliğinden hayatını kaybeden Nihat İlhan’ın naaşı düzenlenen tören sonrası şehit eşi ve üç çocuğunun yanına, Elazığ İcadiye Şehitliğine defnedilmiştir.

Adıyla yaşayan ve almış olduğu adına layık olma azminde hayatını sürdüren bir diğer isim de 2016 yılında emanetini teslim etmiş olan merhum Nihat İlhan’ın oğlu Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan. Işık saçan, öne çıkan anlamlarında bir isimle dünyaya gelen Mustafa Necmi’nin hayatı da tıpkı babası gibi insanlığa hizmet yolunda önemli gördüğü tıp alanında yaptığı mücadelelerle geçiyor.

1995 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra doktorasını da 2001 yılında aynı üniversitede Halk Sağlığı alanında tamamlıyor. 2015 yılında Hastane İşletmeciliği yüksek lisansı ve 2007 yılında da iş sağlığı alanında doktora eğitimlerini yapıyor. İlk görev yeri 1995 yılında SSK Yozgat Dispanseri oluyor. Sonra yine SSK Hasanoğlan Dispanseri ve SSK Sağlık Dairesi Başkanlığında görev yapan İlhan, 2007'de Yardımcı Doçent, 2009'da Doçent, 2014'te Profesör olmuştur. 2014-2023 yıllarında İş ve Meslek Hastalıkları Bilim Dalı Başkanlığı, 2018-2023 yıllarında Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanlığı, 2017-2020 yıllarında Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanlığı, 2020-2023 yıllarında Tıp Fakültesi Dekanlığı, 2021-2023 yıllarında Tıp Fakülteleri Dekanları Konseyi Başkanlığı yapmıştır. Halen Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Tıp-Sağlık Bilimleri Eğitim Konseyi Başkanı (2021), Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) Tanıma ve Denklik Komisyonu Sağlık Bilim Alanları Danışma Komisyonu Yürütücüsü (2017), Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı (2023) ve Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Üyesi (2023) olarak görev yaptığını da hatırlatmak isterim.

Sağlık Bakanlığı Deprem Sonrası Halk Sağlığı Komisyonu Üyesi (2023) ve Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi (2020) ve Tıpta Uzmanlık Kurulu TUKMOS İş ve Meslek Hastalıkları Komisyonu Üyesi de olan Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, (2021). İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı Türkiye Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) Bilim Kurulu üyesidir (2009). Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC), Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezinde (EMCDDA), Türkiye Delegasyonu Üyesi, konsültan, danışman ve uzman olarak görev yapmış olan İlhan, yurdumuzun en köklü kuruluşlarından olan Yeşilay’da da bilim kurulu üyesi olarak görev yapmaktadır.

Hayatı böylesi yoğun mücadelelerle geçmiş, başarılı bir ailenin, hayatı başarılarla dolu çocuğunu kısmet olursa bu yıl akademik açılış dolayısıyla Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde ağırlayacağız.

Taşra üniversitelerinde akademik açılışlar şehir için ayrı bir önem taşır ama görülen o ki bu yıl Muğla için akademik açılış ayrı bir heyecan, ayrı bir gurur vesilesi olacak. Üniversite Yönetiminden aldığımız bilgiye göre Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi 2024-2025 Yılı Akademik Açılış Töreni 23 Ekim 2024 tarihinde. O gün ilk dersi de Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan verecek.

Adıyla yaşayan, hayatı insana iyilik yolunda mücadelelerle geçmiş böyle bir ismin akademik yılın ilk dersini verecek olması çok önemli, çok güzel.

Organizasyonda emeği geçen herkesi; özellikle Türkiye Yeşilay Cemiyeti İl Yönetimini şimdiden böyle bir ismi akademik açılışa davet ettikleri için tebrik ediyor, sevgili hocamıza da hem hoşluklar getirmesini hem de sağlıkla daha nice seneler hizmetler etmesini diliyoruz.

Erdal ÇİL

20 Ekim 2024 Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Yazarın Diğer Yazıları
ADLARIYLA YAŞAYANLAR
VAR MISIN?
EYLÜL’ DE BULUŞACAKTIK
AYLARDAN AĞUSTOS
ANNE-BABA ÖLÜMÜ
SİZİN RAKAMLARINIZ VAR, BİZİM CÜMLELERİMİZ
BAĞIMLILIK ÜZERİNE
AVNOCA
BAHAR ÇİÇEKLERİ
ŞEHİR TAŞIYAN ADAMLAR (1)
ÇALIK KÖYÜNDEN DİYAR-I MENTEŞE’YE. MUSTAFA ÇALIK MUĞLA’DA.
KUMRU VE KADIN
CUMHURİYETE ÖZEL YÜZDE ELLİ
İLAHİ MİSYON
İKİ KİTAP
DARIYERİ İÇİNDE KİTAP OLAN KÜLTÜR ŞENLİĞİ
TÜRKÜLERLE UYANMAK
YÜZYILIN YANGINI
BAŞLIĞA GEREK OLMAYAN BİR YAZI
BEN SUSTUM, KİTAP SUSTU, KEMAL TAHİR KAYBOLDU
 

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir