İzmir'in Aliağa ilçesindeki gemi söküm tesislerinde iki işçinin zehirlenerek hayatını kaybetmesinin yankıları sürerken CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli de geçen ay Aliağa gemi söküm tesislerinde yaşanan tehlikeye dikkat çekmiş ve konuya ilişkin de Meclis Araştırma Önergesi vermişti.
CHP'li Vekil iş sağlığı ve güvenliği açısından büyük bir risk taşıyan gemi söküm sektöründe çalışanların eğitimlerine de gereken önemin verilmesi gerektiğini vurgulamıştı. CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli'nin geçen ay verdiği Meclis Araştırma Önergesi, Aliağa gemi söküm tesislerindeki işçilerin can güvenliğine ilişkin kaygılarını haklı çıkardı. Türeli verdiği önergede söz konusu tesislerin çevre ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekmiş, çalışma koşullarından dolayı da işçilerin risk altında olduğunu ifade etmişti. İş güvenliğine önem verilmelidir Türeli, Aliağa'da iki işçinin hayatını kaybetmesinden dolayı oldukça üzgün olduğunu, tüm uyarılara rağmen ölümlerin adeta göz göre göre geldiğini söyledi. CHP'li Vekil şu değerlendirmelerde bulundu: "Aliağa bölgesinde gemi söküm faaliyetlerinin yapıldığı yerlerde denizden alınan örneklerde ağır metaller ve polisiklik aromatik hidrokarbonların seviyesi normalden çok daha yüksek çıkmaktadır. Özellikle bu bölgelerde tutulan balıklarda görülen ağır metal ve kanser yapıcı madde içeriğinin diğer yerlerde tutulan balıklardan daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Uzmanların balıklar üzerinde yaptığı analizlerde civa, kurşun, kadmiyum gibi ağır metallerin oranı oldukça yüksek çıkmaktadır. Sonuç olarak, ekonomik anlamda hurda gemilerin geri dönüşümü önemli olsa da, çevre ve insan sağlığına olan olumsuz etkileri çok fazladır. Bu kapsamda, sektörde gerek iş sağlığı ve güvenliği açısından, gerekse de çevre kirliliğini engelleme açısından en üst seviyede önlemler alınmalıdır. Bu kapsamda, iş sağlığı ve güvenliği açısından büyük bir risk taşıyan gemi söküm sektöründe çalışanların eğitimlerine de gereken önem verilmelidir." Komisyon kurulmasına ihtiyaç var Ekim ayında Meclis'in açılmasıyla birlikte Aliağa'daki konuyu gündemde tutmaya devam edeceğini belirten Türeli, konunun ayrıntılı bir biçimde incelenmesi için araştırma komisyonuna ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti ve komisyonun kurulması için de partisinin gerekli çalışmaları yapacağını ifade etti. CHP'li Vekil ayrıca, sektörün İzmir'in Aliağa bölgesinde yoğunlaştığını ve 21 gemi söküm tesisinde çalışmaların yürütüldüğünü belirterek bu çalışma sahalarında yüksek oranda asbest, makine yağları, ağır metaller, poliaromatik hidrokarbonlar (PAH), poliklorlu bifeniller (PCB) ve organotin (zehirli madde) adlı çoğu kanserojen kirletici maddelerin gemi bünyesinden çıkarıldığına dikkat çekti.
Türeli, "İzmir'in ağır sanayi bölgesi Aliağa ve çevresinde 2011 yılında 653 bin ton olan hurda üretimi, 2012 yılında 927 bin tona ulaştı. Gemi söküm işlemi sırasında gemide bulunan tehlikeli maddeler çevreye ve insan sağlığına ciddi zararlar verebileceğini ifade etmiştik. Ekonomik anlamda hurda gemilerin geri dönüşümü önemli olabilir ancak çevre ve insan sağlığının da korunması gerekmektedir." diye konuştu.