Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin "Türkiye'de din dersi zorunlu olmaktan çıkarılmalı" kararına ilişkin açıklamada bulundu.
AİHM kararının detaylarını inceleyeceklerini söyleyen Davutoğlu'nun açıklamaları şöyle;
"Biz AİHM kararlarına ön yargılı yaklaşmayız. Ama AİHM'in farklı nasıl kararlar verdiği de malum. Bazı ülkelerde öğrenciler kiliseye götürülüyor. Bütün bu uygulamaları göz ardı edip de Türkiye'de bunu dini baskı amacı gibi yansıtma çabalarını kabul etmemiz mümkün değil. Hele hele Türkiye'nin çevresindeki gelişmelere baktığınızda bu Türkiye için elzemdir. Doğru ve sağlam bir dini bilgi eğitimle verilmezse, işte çevremizdeki radikalleşmenin kaynağını teşkil eden düzensiz dini bilgiyi denetleme imkanı kalmaz.
Türkiye'de ve Ortadoğu’da balkanlarda hiçbir sosyal olayı din olgusu dışında anlamak mümkün değil, gelişmeleri görüyorsunuz. Çevremizdeki ülkelerde doğru bir din kültürü, dinleri karşılıklı anlayışa dayanan şekilde öğretilmiş olsaydı bazı olaylar yaşanmazdı.
Burada din kültürü ve ahlak dersine Türkiye'de duyulan ihtiyaç, başka ülkelere göre farklı olabilir. Ben nasıl Marksist değilsem ama Marksizmi biliyorsam, bir ateistin dahi din kültürü bilgisi sahibi olması zarurettir."
ATEİZM İÇİN 'MARJİNAL' TANIM
Öte yandan zorunlu din derslerinde okutulan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitabında yer alan ateizm tanımı tepki çekti.
Kitapta Ateizm, 'tanrının varlığını inkar etmek, tanrıtanımazlık, bazı filozoflarca da savunulan marjinal bir görüş' olarak tanımlandı.
Ayrıca "Allah inancından sapmak, günümüzde satanizm gibi başka inanç biçimlerini de ortaya çıkarmıştır. Toplumda olumsuz etkilerini gördüğümüz bu tür inançlar, dinin ve dini olan her şeyin karşısında yer almıştır. Allah'ın varlığını inkar eden ateistler, evrenin tesadüfen meydana geldiğine inanır ve Tanrı hakkında hiçbir şey düşünmemeye çalışır" denildi.