29 Mart 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 
Erdal Çil

ADAY VE ADAY ADAYI DUASI

ADAY VE ADAY ADAYI DUASI

Çok şükür bir Ramazan Ayına daha kavuştuk.

Allah’ın adaletinden ziyade merhametine daha çok sığındığımız, ihtiyaç duyduğumuz aylardayız.

Rabbim işlemiş olduğumuz ve işleyecek olduğumuz muhtemel günahlardan, hatalardan bizleri muhafaza buyursun.

Elimizde insanlara inmiş son kitap olmasına rağmen ve deprem konusundaki mücadeleleriyle bildiğimiz Japon bilim insanlarını bile şaşırtıp, gıpta ettirecek kadar hazırlanmış deprem mevzuatlarımız, bilgilerimiz, Mimar Sinan gibi bilgelerimiz olmasına rağmen yıllardır yaptığımız bu aymazlık, bu ahlaksızlık, bu adaletsizlikle başka nerelere başvurabilir ve kimden medet umabiliriz ki?

Bu ay yaptığımız, tanık olduğumuz, kıyısından köşesinden bir şekilde bulaştığımız günahlara bir yenilerini ekleme ayı, azgınlığımıza, yüzsüzlüğümüze, adamsendeciliğimize sunulmuş bir fırsat falan değil. Bilakis arınma, temizlenme ayı.

Allah hakkıyla yaşamayı nasip etsin.

Birçoğumuz böylesi ulvi düşüncelerle kendilerini bu aya hazırlarken kimilerimizi ise oldukça zor günler beklemekte bu Ramazan’da.

Şimdilik aday adayı oldular. İnşallah temizlenmeye, arınmaya, doğru bildikleri yolda hayırlı işler yapmaya adaylar olarak anılırlar şu kalan ömürlerinde.

İşleri bize göre oldukça zor.

Zor olanı seçtiler, aday olarak.

Biz namazdı, oruçtu, tövbeydi, şükürdü derken onlar bu ay içinde öncelikle kendileri gibi gördükleri ve kapılarına gittikleri partileri tarafından elemelere tabi tutulup, tartılacaklar. Bir kızı on kişi ister misali, aralarından çok azı gönüllerine göre sıralamada yer bulacaklar.

Gönlünce yer bulan bu şanslı grup ne ölçüde şükredip, imanını ne ölçüde tazeleyecek bilmiyorum ama şanslı olmayan diğer grubu ise bu ay içinde oldukça zor günler beklemekte ve sonucu kemal olgunluğunda karşılayıp kabullenmek kaçına nasip olur bilemem.

Oruçlarımızı tutarak bedenimizi biraz olsun dinlendirebildiğimiz, ruhumuzu, gönlümüzü huzur iklimlerinde gezdirdiğimiz bu mübarek ay da, geçmişte olduğu gibi sağlıklı olduğumuz sürece su gibi akıp gidecek. Çoğumuz bayrama kavuşmanın heyecanını yaşarken aday adaylığını atlatıp aday olabilmiş ve şanslı olarak nitelendirdiğimiz arkadaşlarımızı ise gerek bayramda, gerekse sonrasında yine oldukça zor günler bekleyecek.

Bayramdan sonraki iki hafta onlar için belki de hayatlarının en zor, en zahmetli, gergin, yorucu geçecek. Biz bayramda birbirimize sarılırken, bayramlaşıp helalleşirken onlar ise birbirleriyle yarış halinde olacaklar, birbirleri hakkında yalan sözler, iftiralar sarf edip gerilecekler.

Bu yüzden gelin bu Ramazan kendimizden çok onlar için dua edelim. Değerlerimizin bu kadar yerle yeksan olduğu bu zor günlerde Allah en çok onların yardımcısı olsun. Dolduruşa gelmeden, yalana dolana başvurmadan, talana göz yummadan, insan olduklarını unutmadan, bilgi ve birikimlerinden almış oldukları kazanımları heder etmeden, değerlerine ters düşmeden, doğru bildikleri yolda en az kayıpla ilerlemeyi Allah nasip etsin.

Müminin en makbul duası, kardeşi için yaptığı duadır ve biz o kardeşlerimizin yollarının ne kadar çetin olduğunu, geçmişte nice yufka yürekli kardeşimizin bu çetin yollarda nasıl kaldıklarını, harcanıp gittiklerini bolca gördük. Bizim heder olmuş, yolda kalmış, yolunu şaşırmış insanlardan ziyade, hedeflerine ulaşabilmiş insanlara ihtiyacımız var. Hedefi olan insanlar, hedefe taşır. Hedefleri nefisleri olmuş, ihtirasları hedeflerinin önüne geçmiş insanları önümüze aday olarak getirme Allah’ım.

Harcayan değil kazanan, tüketen değil üreten, az konuşup çok dinleyen, çok çalışıp aza kanaat eden insanların adaylıklarını bizlere nasip eyle.

Çevreye, insana, insanla birlikte yaratılmış her canlıya en az insan kadar saygılı, ekmeğini yediği, içinden çıktığı, doğup büyüdüğü toplumuna ihanet etmeyen, onların dertlerini dert edinen, onlarla ağlayıp ancak onlarla gülen adayları karşımıza çıkar ki günlerimiz, emeklerimiz zayi olmasın.

Sen şüphesiz bizim bilmediklerimizi bilen, görmediklerimizi görensin. Bizim karşımıza iyi bildiklerini, senin sevdiklerinin yolunda olanları çıkar ki yanılmayalım. Bizi azıp sapıtanların, yolunu şaşıranların zulmünden, kibrinden koru.

Biz onlardan sağlıklarını hiçe sayacak kadar çalışmalarını değil, ailelerini ihmal edecek kadar uzaklaşmalarını değil, sadece normal bir insan gibi davranmalarını, insan olduklarını hiçbir zaman unutmamalarını diliyoruz.

Parti binalarını mabede çevirmemelerini, mensubu oldukları parti ilkelerini insanlık ilkelerine tercih etmemelerini, akıl ve vicdanlarının seslerine bigâne kalmamalarını umuyor, senden bu konuda yardım istiyoruz Ya Rabbi.

Ya Rabbi adaylarımıza, ailelerine, yakınlarına, onlar üzerinde emeği olanlara da bu duamızdan nasipler ihsan eyle. Onları da şaşırtma. Azdırıp yoldan çıkanlardan eyleme.

Ya Rabbi, dualarımızı kabul eyle.

Ya Rabbi adaylarımızı, aday adaylarımızı muhafaza eyle.

Onları Sevgili Peygamberimiz Hazreti Muhammet Mustafa (S.A.V.) Efendimizin ahlakıyla ahlaklandır. İçinde bulunmuş olduğumuz ayların hürmetine onları bu zor günlerde günahlardan, hatalardan, nefislerinin elinde oyuncak olmaktan kibir ve vesveseden koru. (Âmin!)

Erdal ÇİL

[email protected]

23 Mart 2023 Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Yazarın Diğer Yazıları
AVNOCA
BAHAR ÇİÇEKLERİ
ŞEHİR TAŞIYAN ADAMLAR (1)
ÇALIK KÖYÜNDEN DİYAR-I MENTEŞE’YE. MUSTAFA ÇALIK MUĞLA’DA.
KUMRU VE KADIN
CUMHURİYETE ÖZEL YÜZDE ELLİ
İLAHİ MİSYON
İKİ KİTAP
DARIYERİ İÇİNDE KİTAP OLAN KÜLTÜR ŞENLİĞİ
TÜRKÜLERLE UYANMAK
YÜZYILIN YANGINI
BAŞLIĞA GEREK OLMAYAN BİR YAZI
BEN SUSTUM, KİTAP SUSTU, KEMAL TAHİR KAYBOLDU
TATLI DİLLİ GÜZEL İNSANLAR
ADAY VE ADAY ADAYI DUASI
DEPREMİN DEPREŞTİRDİKLERİ
BİRİLERİ VAR
RODOS VE ONİKİADALARDAKİ TÜRK VARLIĞI (2)
RODOS VE ONİKİADALARDAKİ TÜRK VARLIĞI
CEZA HEP FUTBOLSEVERLERE
 

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir