İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı ve Türk Cerrahi ve Ameliyathane Hemşireleri Derneği Başkanı Doç. Dr. Filiz Öğçe, hemşirelerin kesici-delici alet yaralanmasına maruz kaldığını vurguladı.
Avrupa’da Cerrahi ve Ameliyathane Hemşireleri Günü'nün bu yıl 18 Şubat'ta İzmir Ekonomi Üniversitesi Konferans Salonu'nda bilimsel ve sosyal içerikli bir toplantı ile kutlanacağını belirten Öğçe, etkinlikte, Dernek Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Dilek Çakır Umar, Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Meryem Yavuz ile Yrd. Doç. Dr. Özlem Yıldırım'ın açılış konuşmalarını gerçekleştireceğini bildirdi.
Etkinlik kapsamında İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Özge Dikkaya Göknur’un “Kırmızı-Beyaz: Türkiye'de Gelinliğin Evrimi” adlı sunumunu gerçekleştireceğini ifade eden Doç. Dr. Öğçe, Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuarı Öğretim Görevlisi Dr. Çağrıhan Erkan’ın “Seslenişin Ötesi” isimli piyano resitali yapılacağını aktardı.
‘Hemşireler Risk Altında’
Bu yıl temanın "Kesici/Delici Alet Güvenliği" başlığı altında gerçekleştiğini kaydeden Doç. Dr. Öğçe, sağlık çalışanlarının yaralanmalarının önemini yeterince bilmediğine dikkat çekerek, şunları söyledi:
"Kesici ve delici alet, elle tutulduğu sırada cildin delinerek yaralanmasına neden olabilen tıbbi ya da laboratuar ekipmanlarıdır. Sağlık çalışanları iğne batması, kesici/delici alet yaralanmaları ve buna bağlı kan yoluyla hastalık bulaşması yönünden risk altındalar. İnsan bağışıklık eksikliği virüsü (HIV), hepatit B virüsü (HBV) ve hepatit C virüsü (HCV) de dahil olmak üzere 20'den fazla kanla taşınan patojen, kullanılmış iğne ya da bistüri gibi delici / kesici aletlerin kullanımı sırasında ya da sonrasında kazaren batması sonucu bulaşabilmektedir. Hemşire, hekim ve laboratuvar çalışanları diğer çalışma gruplarına göre daha fazla risk taşımakta ve yaralanma riski ameliyathane ve acil birimlerde çalışanlarda daha da artmaktadır."
Avrupa'da her yıl yaklaşık bir milyon kesici-delici alet yaralanması meydana geldiğine işaret eden Doç. Dr. Öğçe, sağlık çalışanlarına güvenli cerrahi eğitimi verilmesi gerektiğini anlattı. Doç.Dr. Öğçe, yaralanmaların sağlık çalışanların kaderi olmadığını, bunun eğitim ve dikkatle önlenebilir olduğunu kaydetti.