28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

'Gelişmiş bir demokrasi için kadınların siyasal katılımı şart'



“Türkiye’de Siyasal Katılım ve Siyasete İlgide Kadın ve Erkekler Arasındaki Farklılıklar” başlıklı çalışma gerçekleştiren İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çiğdem Kentmen Çin, Türkiye’de kadınların nüfusun yarısını oluşturduğunu ancak siyasetten uzak durduğunu söyledi.

Kadınların siyasetle ilgili olmadığı zaman bu alanın erkek egemen bir oyuna dönüştüğünü kaydeden Doç. Dr. Çin, kadınların yaşadıkları zorlukların duyulamadığını ve anlaşılmadığını belirtti.

Türkiye Bilimler Akademisi Üstün Başarılı Genç Biliminsanı ödülü alan Doç. Dr. Çin, “Kadınların siyasal katılımı arttıkça kürtaj, kadına şiddet, ekonomik ve sosyal cinsiyet eşitsizliği, aile ve çocuk bakımı gibi kadınları doğrudan ilgilendiren konular daha fazla ülke gündemine girmektedir. Hatta kadınların siyasete katılımı arttıkça ülkelerin dış politikalarında yumuşama olduğu, daha az silahlandıkları ve daha az silahlı çatışmalara girdikleri bile gözlenmiştir” dedi.

‘Kadın Temsilci Az, İlgi de Az!’

Türkiye’de 52,5 milyon seçmenden 27 milyona yakınının kadın, 26 milyonun da erkek olduğunu aktaran Doç. Dr. Çin, kadınların hangi oranda sandığa gittiği konusunda kesin bilginin bulunmadığını ifade etti. Kadınların sandığa gitmesinin önünde ailevi sorumlulukları ve meclis gündeminde kadın sorunlarının yoğun olarak ele alınmamasının yattığını belirten Doç. Dr. Çin, siyasette kadın temsilcilerin sayıca az olmasının kadınların siyasete ilgilerini azalttığını söyledi.

‘Gelişmiş Bir Demokrasi İçin; Siyasette Kadın’

2008 yılında yapılan Avrupa Değerler Anketi’ne göre Türkiye’de kadınların yüzde 38’inin siyasetle hiç ilgilenmediklerini belirttiğine işaret eden Doç. Dr. Çin, “Kadınların yüzde 75’i asla seçim dışı demokratik yollardan birine başvurmayacaklarını belirtmiş. Bu oran erkeklerde yüzde 64’te kalıyor. Bu rakamlar kadınların çatışmacı ve hatta şiddet içerebilecek siyasi aktivitelerden uzak durmayı seçtiklerini gösteriyor. Kadınlar geleneksel olarak ya evde ya da çocuk bakıcılığı, öğretmenlik, hemşirelik, sekreterlik gibi ekonomik getirisi az ve sosyal yeteneklerini beslemeyen mesleklerde çalışmaktadır. Üstelik kadınların eğitim seviyeleri Türkiye’de erkeklere oranla çok daha düşüktür. Kabul gördükleri iş alanları ve eğitim seviyeleri kadınları toplum önünde konuşma, propaganda/broşür hazırlama ve toplantı yönetme gibi sosyal becerilerini geliştirmelerine engeldir. Eğitim seviyesi arttıkça kadınların siyasete ilgisizliği de azalmaktadır. Gelişmiş ve yerine oturmuş bir demokrasiye sahip olmak istiyorsak önceliklerimizden biri olmalıdır.” diye konuştu.

06 Ekim 2014
Etiket; türkiye, siyasal katılım, siyaset, kadın, izmir ekonomi üniversitesi, çiğdem kentmen çin, haberegeli, haberegeli.com Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Ayla Aksu finalde
Kortta Ayla Aksu fırtınası
Bayraklılı kızların büyük başarısı
İGC Meslek Platformu işbaşında
Kızlar tarih yazdı
Hedefe doğru bir adım daha
Kandil'deki iğrençliklerin belgesi
Kadın camdan duvara tosluyor
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
NEFRET ÜRETMENİN MANTIĞI DEĞİŞMİYOR
İLK KURŞUN MUAMMASI
İLHAN İŞMAN ADAY ADAYI OLDU
GEMİNİZİ BATIRDIK ÖZÜR DİLERİZ
HALAÇOĞLU SESSİZLİĞİNİ BOZDU
ERMENİ SOYKIRIMI EMPERYALİST BİR YALANDIR
MANİSA DGYD 'NİN KONUĞU ÖNALAN
Bu nasıl adalet?
Her türlü şiddete hayır!
EYT'de son durum ne
Mülteci çocuklar için deklarasyon
Kaya: Kocaoğlu aymazlık içinde
Kocaoğlu'ndan ilçe belediyesine tepki
Katar'a ablukayı İzmir ile kırdık
Dostları olan zengindir
Demokrasi tek yol
15 Temmuz şehitlerinin isimleri gökyüzünde
15 Temmuz'u Batı'ya anlatıyoruz
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir