Konak Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen 2'nci Sefarad Mirası Zirvesi’nde farklı ülkelerden gelen Musevi cemaati üyeleri İzmir’de buluştu.
500 yıl öncesine dayanan geleneği gelecekle buluşturmak adına bir araya gelen kültür elçileri, Karataş semtindeki, Beit Israel Sinagogu’nda düzenlenen törende sevgi ve barış mesajları verdi.
Sefarad kültürünün Türkiye’nin, özellikle de İzmir’in çok önemli bir rengi olduğunu belirten Konak Belediye Başkanı CHP'li Hakan Tartan, "Sadece bir kültürün yansıması değil aynı zamanda toplumun yapıtaşı olan çok önemli bir grubun Türkiye’ye de güç katması anlamına geliyor. İzmir’in farklılığını, güzelliğini konuşurken Sefarad kültürünün de önemli bir güç olduğunu unutmamak gerekiyor. 500 yılı aşkın bir süre önce gemilerle sadece insanlar gelmedi; onlarla birlikte sevgi, barış, hoşgörü, insanların birbirine sundukları güzellikler de geldi" diye konuştu.
Sefarad Derneği Turizm Bakanlığı Temsilcisi Miguel De Lucas da Sefarad Mirası Zirvesi için İzmir’de bulunmaktan duyduğu mutluluğu şu sözlerle ifade etti:
"Sadece İspanya değil, Latin Amerika ve doğu ve batı Avrupa ülkelerinden temsilciler de bugün burada. Türkiye’de hangi kentte bir araya geleceğimizi düşündük ve İzmir’i seçtik. Burada olduğumuz için çok mutluyuz. Gerçek konukseverliği İzmir’de gördük. Bizi konuk eden Hakan Tartan’a çok teşekkür ediyoruz." Liliana Benveniste ve Linet Şaul’un Sefarad şarkılarından oluşan mini bir konser de verdiği törende, geçmişten geleceğe müzikle köprü kuruldu.
Geleneğin yaşatıldığı törene Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, İzmir Sefarad Derneği Başkanı Jak Sigura, İzmir Musevi Cemaati Vakfı Başkanı Jak Kaya ve Başkan Yardımcısı Avram Sevinti ile İspanya, Latin Amerika, Avrupa’dan gelen konuklar katıldı. Sefarad toplantılarında Tudela Belediye Başkanı Luis Casado, Avila Belediye Başkanı Miguel Angel Garcia Nieto, Besalu Belediye Başkanı Jordi Marti Galbis, Casa Sefared İsrail Başkanı, Sefarad Derneği Turizm Bakanlığı Temsilcisi Miguel De Lucas da yer aldı.
SEFARAD
İbranice’de 'İspanya' anlamına gelir. Museviler 1492’de Hristiyan hükümdarlar tarafından İspanya’dan sürülünce dünyanın çeşitli ülkelerine dağıldılar. İspanya dışında Portekiz, İtalya, Kuzey Afrika, İstanbul, Anadolu, Ege Adaları ve Bizans İmparatorluğu'ndan kalan Musevilerin hepsi bu adla anılır. Sefaradlar yıllar boyunca yaşadıkları bölgelerin kültürüyle kaynaşmışlardır. İzmir’de özellikle yemek kültürüne büyük katkıları olmuştur. Örneğin, İzmir’in simgesi boyoz 500 yıl önce Sefaradlar tarafından kültürümüze kazandırılmıştır.