18 Nisan 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

İzmir'den paket tepkileri



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 'Demokratikleşme Paketi'ne İzmir'deki siyasi çevrelerden ve iş dünyasından farklı tepkiler geldi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, paketin iyi bir şekilde analiz edilmesi gerektiğini söylerken, Alevi Bektaşi Federasyonu İzmir Bölge Temsilcisi Mustafa Aslan, paketin Başbakan’ın elinde patlayacağını öne sürdü. CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler ise ulusal ve laik Türkiye’nin paketlendiğini iddia etti. AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay, "Değişimden korktular çekindiler, korkaklar zafer anıtı dikemezler" dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Demokrasi Paketi'nin açıklanmasının ardından yaptığı değerlendirmede, "Herkesin yaşam tarzına saygıyı Türk Ceza Kanunu ile güvence altına alınması çok önemli bir konu. Kontrol sistemi ise bunu çıkarmak kadar önemli. Üniversitede isim değişikliği, Süryani Manastarı son derece olumlu. Hakların teslim edildiğini görüyoruz. Bunun iyi bir şekilde analiz edilmesi gerekiyor. Kamuda başörtüsü serbestliği çıktı. Bunun da iyi bir şekilde analiz edilmesi şart" dedi.

'PAKET ELİNDE PATLAYACAK'

Alevi Bektaşi Federasyonu İzmir Bölge Temsilcisi Mustafa Aslan, "Demokratikleşme paketi tam AKP’ye yakışan bir paket oldu. Bu toplumun beklentileri pakette yok. Aleviler adına zaten bir beklentimiz yoktu ama son zamanlarda cemevleriyle ilgili yasal düzenleme haberleri düşmüştü. AKP’nin böyle bir adım atmayacağını biliyorduk. Paket Başbakan’ın elinde patlayacak" dedi.

ULUSAL VE LAİK TÜRKİYE PAKETLENDİ

CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, demokratikleşme paketini Islahat Fermanı’na benzeterek, ulusal ve laik Türkiye’nin paketlendiğini, Türkçe’nin farklı dil ve lehçelerden biri konumuna getirildiğini öne sürdü ve şunları söyledi:

"Bu paket usulü bakımından sorunluydu. Demokrasi süprizler rejimi değilidir. Plan, program, açık tartışmalar rejimidir. Başbakan tüm ülkeyi bugün saat 11.00’de ekrana kilitleyerek, antidemotrak bir iş yaptı. Paket yasalar ve yönetsel düzenlemeler içeriyor. Bunlar sürpriz yapılacak konular değil. Bunlar geniş geniş tartışılacak konular. Bu açıdan antidemokratik özelliğini çok açık vurgulamak gerekir. İçerik bakımından da ikinci Islahat Fermanı’dır. 1856 yılındaki fermandan sonra 2013 ıslahat fermanı olarak tarihe geçecek. Ulusal ve laik Türkiye’yi paketledi. Ülkemizi dini ve etnik parçalara böldü. Ulusal dilimiz Türkçe’yi farklı dil ve lehçelerden biri konumuda düşürdü. Dinci giyim ve davranışları Türk Ceza Kanunu korumasına aldı. 'Ne mutlu Türk’üm diyene' demeyi adeta suç haline getiren nitelikte bir nefret ve ayrımcılık tanımı getirdi. Türkiye’de karşı devrimin son hamlesi olarak tarihe geçti. Türkçe alfabe değiştirildi. Siyasette ve eğitimde ulusal dil ilkesi ortadan kaldırıldı. Hacı Bektaşi Veli Üniversitesi, Süryani Manastırı ve Roman Enstitüsü toplumun belli kesimlerine sus payından öte bir anlam taşımıyor. Bu kesimler genel olarak ulusal ve laik değerlere sıkı sıkıya bağlı olan kesimler. Adeta onları susturmak için getirilmiş sembolik işler."

PKK BASKISIYLA YAPILMASI ZAAFİYET

CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin demokratikleşme pametiyle dağın fare doğurduğunu belirterek, Siyasi Partiler Yasası’nda değişiklik yapılmamasıyla liderlik sultasının devam edeceğini ileri sürdü. Engin, "Herkes demokratikleşecek ama krallar seçeğiz. İnanmak mümkün değil. Ana dilde özel eğitim tehlikeli bir iş. Başkalarının tekellerine kayabilir. Kolejler ve buna benzer yapılanmalar kötü niyetli organizasyonların eline geçebilir. PKK baskısıyla yapılması zaafiyet. Ancak iyi yönleri de var. Hepimizin yıllardır ayrımcılığa karşı tutumun pakette yer alması iyi. Bunlar partimizin de savunduğu önemli şeyler" dedi.

TÜRKİYE FABRİKA AYARLARINA GERİ DÖNECEK

AK Parti İzmir Milletvekili Ali Aşlık, partisinin kurulduğundan bu yana değişimi ve dönüşümü planlı bir şekilde yaptığını belirtekrek, "Türk milleti fabrika ayarlarına geri dönecek. Bunu başkalarının bize dayatmasıyla değil dışardan müdahaleleri önleyecek ve ona zemin hazırlayacak sıkıntıları ortadan kaldırarak yapacak. Bu millet yüzyıllarca barış içinde yaşadı. Ancak bu milletin içine yanlış uygulamalarla anlayışlarla fitne sokuldu. Bunları başkalarının dayatmasıyla değil kendi öz idrakimizle ortadan kaldırırsak barışa katkı sağlamış oluruz. Aksi taktirde insanlar haklarını ararken canlarından mallarından mahrum olabilirler. Kapitalizm çok acımasız buna direnç göstererek kendi içimizdeki barışı tesis ederek yapılandırmamız gerekiyor" dedi.

HAYALİ KORKULARLA DEMOKRASİ GELMEZ

AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül, demokratikleşme paketinin içeriğinin kimsenin beklemediği kadar dolu olduğunu belirterek, Türkiye’nin demokratikleşmenin önündeki korkuları kaldırması gerektiğini savundu. Şengül, "Bunu yaparsak özgürlük olur. “Arkasından şu gelir' gibi hayali korkularla demokrasi gelmez. Ülkemizde tüm yaşam tarzlarının inanışların etnik milliyetlerin herkesin kendini ifade edebileceği bir alan yaratmak bu iktidarın görevidir. Yıllardır hep söylenir derler ki demokratikleşmenin önündeki engel Siyasi Partiyer Yasası ve Seçim Yasası’dır. Pakette Seçim Yasası ile ilgili ciddi reformlar var. İnanıyorum ki ülkemizin hayal ettiği gelişmiş ülkelere imrendiği demokrasi ülkemize de yerleşmiş olacak. Ötekileştirmenin ve ayrıştırmanın olmadığı bir ülke olmasın diyorum" dedi.

KORKAKLAR ZAFER ANITI DİKEMEZLER

AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay, "Değişimden korktular çekindiler, korkaklar zafer anıtı dikemezler. Biz yüzümüzü milletimize döndük. Bu ilk değil son da olmayacak. Dar bölge seçim sistemi, ana dilde propaganda, oy veren herkesin siyasi partilere üye olabilmesi, çok güzel gelişmeler. Özgürlük ve insan haklarının önünün açılması, kılık kıyafet serbestliğinin toplumdan olumlu tepki alacağını tahmin ediyorum. Paket daha açıklanmadan karşı çıkanlar hariç. Bu ilk değil son da olmaz. Toplumun talepleri doğrultusunda daha da iyileştirmeler yapılacak" dedi.

30 Eylül 2013
Etiket; demokratikleşme hareketi izmir tepki, ayman güler, ender yorgancılar, ali engin Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


NARLIDERE'DE GELECEĞİN SPORCULARI YETİŞİYOR
ÇOCUK SENFONİ ORKESTRASI BÜYÜLEDİ
Bu gurur Yorgancılar'ın
Yorgancılar'dan vize çağrısı
Ekonomi yeni hükümeti bekliyor
CHP'de anket sonuçları tartışma yarattı
"TOKİ konut yerine fabrika yapsın"
EBSO'dan pozitif ayrımcılık talebi
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
NEFRET ÜRETMENİN MANTIĞI DEĞİŞMİYOR
İLK KURŞUN MUAMMASI
İLHAN İŞMAN ADAY ADAYI OLDU
GEMİNİZİ BATIRDIK ÖZÜR DİLERİZ
HALAÇOĞLU SESSİZLİĞİNİ BOZDU
ERMENİ SOYKIRIMI EMPERYALİST BİR YALANDIR
MANİSA DGYD 'NİN KONUĞU ÖNALAN
Bu nasıl adalet?
Her türlü şiddete hayır!
EYT'de son durum ne
Mülteci çocuklar için deklarasyon
Kaya: Kocaoğlu aymazlık içinde
Kocaoğlu'ndan ilçe belediyesine tepki
Katar'a ablukayı İzmir ile kırdık
Dostları olan zengindir
Demokrasi tek yol
15 Temmuz şehitlerinin isimleri gökyüzünde
15 Temmuz'u Batı'ya anlatıyoruz
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir