20 Nisan 2024, Cumartesi Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Karadan müdahale çok küçük bir ihtimal



   İzmir Ekonomi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Balkan Devlen, Suriye’deki iç ayaklanmanın NATO güçleri tarafından kara operasyonu ile bastırılacağı söylemlerine açıklık getirdi.

Devlen, NATO’nun operasyona ‘evet’ kararının Kuzey Atlantik Konseyi ile yapılan görüşmeler sonrasında mutabakata varılacağını ve operasyon için özellikle ABD ve İngiltere’nin strateji atağının önemsenmesi gerektiğini söyledi. Olası bir müdahale işaretlerinin gittikçe belirginleştiğini ifade eden Devlen, “Böyle bir talep yok. İkincisi böyle bir harekata Rusya ve Çin’in nasıl bir tepki vereceğini bilmiyoruz. Ama tabi işaretler var. Amerikan ve İngiliz donanmasının farklı şekilde konuşlandırılması. Bu da operasyon olacaksa bu en fazla hava saldırısı olacaktır. Karadan bir müdahale çok küçük bir ihtimal. Çünkü bu ciddi anlamda bir yükümlülük olacaktır. Esad giderse kim iktidara gelecek? Ne kadar askerle gireceksiniz. Operasyonun hedefi nedir? Ne zaman girip ne zaman çıkacaksınız? Hangi ülkeler dahil olacak? Bütün bunlar da kara harekatını küçük bir ihtimale dönüştürüyor” dedi.

“İNCİRLİK DE NATO İÇİN ALTERNATİF OLABİLİR”

Müdahalenin önce havadan ardından da karadan yapılabileceğini ifade eden Devlen, “İzmir NATO’daki Avrupa’daki tek kara karargahıdır ve kara harekatı merkezi için kullanılacaktır. Suriye için düşünüldüğü zaman manalıdır. Bunun için İncirlik Üssü’de opsiyon olarak nitelendirilebilir. NATO’nun belli savaş planları var; savunmaya yönelik. Hangi birlikler nereden girecek?

Tüm bu planlar Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı ile birlikte kara birimi düşünülebilir. Ancak kara operasyonu tek başına olmaz. Bunun için önce hava savunma sistemlerinin etkisiz hale getirilmesi gerekir. Bunun için de ciddi anlamda hava saldırısı düzenlerseniz, daha sonra kara harekatına başvurursunuz. İzmir’deki Müttefik Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın görevi ise daha sonra gelecek olan kara harekatının nasıl planlanacağı, hangi operasyonda hangi birliklerin gireceğinin belirlenmesi çerçevesinde olacaktır. Bu da bütün NATO ülkelerinden görevli birliklerin komutanlarının gelip burada çalışması demektir” diye konuştu.

Türkiye’nin uzun süredir yaşanan şiddete sessiz kalmadığını hatırlatan ve bir müdahale gerektiğinde Türkiye’nin tutumunu da değerlendiren Devlen, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Türkiye müttefik bir ülke olduğu için operasyon için oy kararının evet olması gerekiyor. Böyle bir operasyon olursa batılı askerlerin desteğini sağlayacağını zannetmiyorum. Böyle bir durumda Türkiye’ye dönülecektir. Bu da çok ciddi bir karar almaya itecektir. Komşunuzla savaş halindesiniz demektir. İç politika dinamikleri de birkaç açıdan etkilenebilir.

Birincisi, açıkçası işin Kürt sorunu var. Kuzey Suriye’de belli bir yapılanma var. Oradaki grupların böyle bir operasyona nasıl tepki vereceğini bilmiyorsunuz. Oradaki PKK gruplarının oturup böyle bir operasyonu izlemesi çok zor. İçeride de bunun terör yansımaları olacak. Esed boş durmayacaktır. Türkiye içindeki terör saldırılarının artacağını düşünmek yerinde olur. Bir operasyon yapılıyor ve şehit haberlerinin gelmesi içeride sert bir tepkiye neden olabilir.”

27 Ağustos 2013
Etiket; izmir ekonomi üniversitesi, incirlik, balkan devlen, nato, suriye, kara operasyonu Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


İZMİR'E GÜÇ KATACAK BİRLİKTELİK
Basmane tasarımıyla Venedik'e gidiyor
Gıda zehirlenmelerine karşı basit tedbirler
Dikkat alerji mevsimi başlıyor
Sıfatı "Gazeteci"
Suriyeli gencin objektifinden savaşta çocuklar
Türkiye'nin kuvvetini bilelim
Mutfaklar akıllanacak
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
NEFRET ÜRETMENİN MANTIĞI DEĞİŞMİYOR
İLK KURŞUN MUAMMASI
İLHAN İŞMAN ADAY ADAYI OLDU
GEMİNİZİ BATIRDIK ÖZÜR DİLERİZ
HALAÇOĞLU SESSİZLİĞİNİ BOZDU
ERMENİ SOYKIRIMI EMPERYALİST BİR YALANDIR
MANİSA DGYD 'NİN KONUĞU ÖNALAN
Bu nasıl adalet?
Her türlü şiddete hayır!
EYT'de son durum ne
Mülteci çocuklar için deklarasyon
Kaya: Kocaoğlu aymazlık içinde
Kocaoğlu'ndan ilçe belediyesine tepki
Katar'a ablukayı İzmir ile kırdık
Dostları olan zengindir
Demokrasi tek yol
15 Temmuz şehitlerinin isimleri gökyüzünde
15 Temmuz'u Batı'ya anlatıyoruz
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir