Marmaray Projesi’nin test sürüşüne katılan Başbakan Erdoğan, “İstanbul’da şu ana kadar 120 kilometre demir yolu ağı kuruldu. 2023’te hedef 720 kilometre” dedi. Dünyada 4 katlı raylı sistem örneklerinin olduğunu da hatırlatan Erdoğan, hızla gelişen ve talebi karşılamakta yetersiz kalan İstanbul’da da benzer projelerin yapılabileceğine dikkat çekti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Marmaray’da test sürüşüne katıldı. Test sürüşü öncesinde kısa bir açıklama yapan Başbakan Erdoğan, proje ile ilgili bilgiler verdi.
Test sürüşünün gerçekleştirildiği Ayrılıkçeşme İstasyonu’nun bir buluşma noktası haline geleceğine dikkat çeken Erdoğan, “Banliyo sistemlerinin de burada buluştuğunu göreceğiz. Burası bu anlamda da büyük bir anlam ifade ediyor. Aslında bu 150 yıllık bir rüya idi. Ecdadımızın eskiz çalışmalarını yaptığı bir projeydi. Bu projeyi yapmak bize nasip oldu. Bugün biz kıtalararası bir geçişi Marmaray’da yapacağız ve Asya yakasında Avrupa yakasına geçeceğiz ve geri döneceğiz. Bu sadece İstanbul ve Türkiye projesi değil.Aynı zamanda Pekin-Londra hattını birbirine bağlayacak. Bu arada yürümekte olan Kars Tiflis Bakü hattı ile de bütünleşecek olan dev bir proje” dedi. Türkiye’nin yüksek hızlı tren ile kendi iktidarları döneminde buluşmasının gururunu da yaşadıklarını söyleyen Erdoğan, “Bundan önce muasır medeniyetler seviyesinin sütüne çıkmanın lafını yapan zihniyetler vardı Türkiye’de. Raylı sistem konusunda en ufak attıkları adım yoktu. Dönemimiz gerek merkezi olarak bizler gerek yerel yönetim olarak İstanbul’da Büyükşehir belediyemizin attığı adımlar var” diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, projenin çevre hassasiyeti gözetilerek hayata geçirildiğine dikkat çekerek, “Bizim çevreye ve tarihe gösterdiğimiz hasiyet yapay değildir. Biz işin lafını yapmayız gerçeğini yaparız. Bütün bu çalışmalar çevreye ekolojik dengeye dikkat etmek suretiyle yapıldı. Bundan dolayı bu konudaki hassasiyetlerimizi 4 yıl bu projeyi ertelememize neden olmuştur. Bu hassasiyet çok şeylere de mal oldu” şeklinde konuştu.
Marmaray’ın İstanbul ulaşımının önemli bir yükünü taşıyacağını ifade eden Erdoğan, şunları söyledi: “Tek yönde saate 75 bin yolcu taşınacak. Her iki dakikada bir tren burada çalıştırılabilecek. İstanbul’un kent için ulaşımında aylı sistemin payı yüzde 8’den yüzde 28’e çıkıyor. 1.5 asırlık geçmişe sahip olan demiryollarımızın cumhuriyetimizin ilk 25 yılında en parlak dönemini yaşadıktan sonra yarım asrı geçen bir sürede her şey ihmal edildi. Biz ise bu demiryolu seferberliğini başlattık. İstanbul’umuzda şu ana kadar 120 kilometre demir yolu ağı kuruldu. 2023’e vardığımızda 720 kilometreye ulaştırmak için çalışmaları yapılıyor. İnsanoğlu yerin üstünde yapılanı görüyor yerin altını görmüyor. Biz yerin altını da işliyoruz üstünü de.”
Dünyada birkaç katlı raylı sistem örneklerinin olduğuna dikkat çeken Erdoğan, “Yerin altına 4 kat sistem oluşturan ülkeler var dünyada. Bize de tek katlar yetmeyecek. Aynı şeyler ulaşımda da olacak. İstanbul artık ihtiyaca cevap veremez hale geliyor. Öyle ise başka tedbirler alacağız. Yerin altında bu adımları atarken şurada gördüğünüz nasıl viyadük sistemi varsa birkaç kat belki İstanbul’u değişik yerlerine yapmak zorunda kalacağız” dedi.
Türkiye’nin daha önce yurt dışında ithal ettiği trenleri bugün Eskişehir ve Adapazarı’nda yer alan fabrikalarda ürettiğini vurgulayan Erdoğan, 29 Ekim’de Eskişehir İstanbul arası yüksek hızlı treni hattının da açılışını yapacakları kaydetti.
Türkiye’de demiryolu yatırımlarının devam edeceğinin altını çizen Başbakan Erdoğan, “İnşallah ülkemizi dört bir yanını biz demir ağlarla örüyoruz, başkaları değil. Bütün bunları yanında biz lüks karayollarıyla örüyoruz. Başkaları bunu yapamadı. Biz duble yol dediğimizde dalga geçenler şimdi bu yollarda seyahatin hazzını duyuyorlar. Zamanla yarışan bir iktidar, zamanı halkının ayağına getirdi. Vakit nakittir. Bu test sürüşünün inşallah süratle tamamlanarak 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın yıldönümü kutlamalarına bir armağan olarak bir taçlandırma alameti olarak yetişmesini niyaz ediyorum” ifadelerini kullandı.