2.5 milyon çiftçiye 1.5 milyon traktör düştüğünü söyleyen motor ve traktör firması TÜMOSAN'ın Pazarlama Müdürü Dr. Galip Öztürk, “Traktörü olmayan 1 milyon çiftçi var. Avrupa’da 10 milyon çiftçi ailesi bulunuyor. Traktör mevcudu 15 milyon. Ama Türkiye’de traktörleşmeyen işletmeler mevcut” dedi.
Yerli sermaye ile 38 yıldır traktör üreten firmanın Pazarlama Müdürü Dr. Galip Öztürk, Türkiye’deki traktör sektörünü değerlendirdi. Türkiye’nin ilk yerli dizel motor üreten kuruluşlarından birisi olduklarını söyleyen Dr. Öztürk, yüzde 97 yerli üretim traktörler imal ettiklerini kaydetti. Türkiye’de traktör satışlarının son yıllarda arttığını belirten Dr.Öztürk, “Traktör satışları 30-35 binden 50 bine çıktı. 2011’yılında 61 bini geçti. 2012’de 51 bin satış gerçekleşti. Bu yıl da geçen yıla paralel seyrediyor. Fakat Çin ve Hindistan’dan ithal traktörler getiriliyor. Bu traktörler haksız rekabete yol açıyor. Çin ve Hindistan kendi ithalatlarına gümrük uygularken, Türkiye gümrük vergisi ve özel tüketim vergisi uygulamıyor. İthalat oranı yüzde 5’ten yüzde 25’e çıktı. Bu artarsa sektörde işsizlikler, kapasite azaltma ve kapanmalar yaşanabilir” diye konuştu.
'2.5 MİLYON ÇİFTÇİYE 1.5 MİLYON TRAKTÖR DÜŞÜYOR'
Çiftçinin alım gücünün düşük olması nedeniyle traktör alamadığına dikkat çeken Dr. Öztürk, “Türkiye’de 2.5 milyon çiftçi var. Traktör sayısı 1.5 milyon. Bunların sadece yüzde 60’ı traktöre sahip. Traktörü olmayan 1 milyon çiftçi var. Türkiye’de her işletmeye bir traktör düşmüyor. Avrupa’da 10 milyon çiftçi ailesi bulunuyor. Traktör mevcudu 15 milyon. Bir işletmeye 1.5 traktör düşüyor. Ama Türkiye’de traktörleşmeyen işletmeler mevcut” dedi.
'25 YILLIK TRAKTÖRLER VAR'
Türkiye’nin traktör parkının da yaşlı olduğunu kaydeden Dr. Öztürk, Avrupa’da ortalama yaşın 10-12 olmasına rağmen Türkiye’de 23 yıl olduğunu ifade etti. Çiftçinin randımanlı çalışamadığını belirten Dr. Galip Öztürk şunları söyledi:
“Traktör parkımızın yarısı 25 yaşın üzerinde. Bunlar çok fazla yakıt harcıyor ve yağ sarfiyatları da yüksek. Çiftçimizin alım gücü yüksek değil. Tarımda ortalama gelir 2 bin 500 ve 3 bin dolar. Avrupa’da Türkiye’nin üç katı. Destek olmadan traktör parkının yenilenmesi mümkün olamaz. Çiftçinin giderlerinden en önemlisini yakıt oluşturuyor. Mazotun maliyeti 1.5 lira, satışı 4.5 lira. Denizcilik sektörüne verilen tarifeden çiftçiye de mazot verilmeli. Ayrıca hurda alım desteği bekliyoruz. Yaşı yüksek olan hurda traktörlerde değerinin üzerinde alım gerçekleşirse çiftçimizde yeni traktörlerini alırken zorlanmayacak.”
Dr. Galip Öztürk, yılda 75 bin motor, 45 bin traktör üreten firmanın 115 beygir ve üzeri yerli serilerinin de bir ay içinde piyasaya sürüleceğini sözlerine ekledi.