Türkiye’nin ilk mask müzesi İzmir Necdet Alpar Mask Müzesi, açılışından bu yana sadece sergilenen koleksiyonlarla değil, adeta bir fakülte gibi çalışan atölyeleriyle de adını duyurdu. Konak Belediyesi tarafından kente kazandırılan İzmir Necdet Alpar Mask Müzesi, farklı kültürlere ev sahipliği yaparken sanat, tanıtım ve üretimin de adresi oldu.
İzmir Necdet Alpar Mask Müzesi’nin en önemli özelliklerinden biri, gelen ziyaretçilerin müzeyi dolaşırken önemli sanatçıların sergilerini de izleme olanağı bulması oldu. Sezon boyunca çeşitli sergilere ev sahipliği yapan müze, iki yılda dokuz farklı sergiyi izleyiciyle buluşturdu. Konak Belediyesi’nin gerçekleştirdiği restorasyonla Alsancak’ın tarihi evlerinden birinde kurulan İzmir Mask Müzesi, turistlerin gözdesi olurken, bir yandan da düzenlenen uluslararası programlarla dünyaya açıldı. AB gençlik programlarının uğrak adresi İzmir Necdet Alpar Mask Müzesi, IMACO (International Mask Art and Culture- Kore), Musee International du Masque (Belçika) ve Ausburg Maskenmuseum (Almanya) müzeleriyle de işbirliği yaptı.
İzmir’de ilk kez düzenlenen ‘Uluslararası Atık Metal Mask Çalıştayı’ ise çeşitli ülkelerden sanatçıları İzmir’de buluşturdu. Yaklaşık iki hafta süren çalıştayda atık malzemelerle birbirinden yaratıcı eserler ortaya çıktı. İzmir Mask Müzesi, Uluslararası Atık Metal Mask Çalıştayı ile İzmir tanıtımının yanı sıra çevreciliğe ve sanata da dikkat çekti.
Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, İzmir Necdet Alpar Mask Müzesi’nin farkını şu sözlerle açıkladı: “Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren İzmir’in tanıtımını sadece Türkiye’de değil, uluslararası düzeyde gerçekleştirilecek organizasyonlara ihtiyacı olduğunu söyledik. Bu noktadan hareketle, özellikle spor, sanat, kültür ve bilim alanlarında uluslararası organizasyonları İzmir’e getirmeye özen gösterdik. Mask Müzesi de uluslararası etkinlikleriyle, kent turizmine ve ekonomisine katkısıyla; sıradan müze kalıplarını aşarak bir üretim merkezine dönüşmesiyle İzmir’de yeni bir ufuk açtı.”