Manisa Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri, eylül ayından itibaren özellikle buğday, mısır ve arpa gibi hububat ürünlerinin yetiştirildiği tarlalarda anız yangını denetlemesine başlayacak.
İl Müdürü Hasan Çebi, buğday, mısır ve arpa gibi hububat ürünlerinin yetiştirildiği tarlalarda üreticilerin gelecek yılın mahsulünü ekmek için tarlalarındaki kalan otları yakmasına anız yangını adının verildiğini hatırlattı. İl Müdürü Çebi, anız olarak bilinen bitkilerin yakılmasının toprağı verimli hale değil, daha çok verimsiz hale getirdiğinin altını çizip, "Anızın yakılmasının meydana getirdiği zarar, sağlayacağı yarardan kat kat fazladır. Anız denilen bitki artıkları organik maddelerdir. Toprakta ayrışarak, humus adı verilen ve toprağın verim gücünü arttıran maddeyi meydana getirir. Anızın yapısında bulunan karbon, hidrojen, oksijen, azot ve kükürt gibi besin elementleri, yakma işlemi sonucunda yok edilmiş olur. Ayrıca anız yangını ile topraktaki sıcaklık 200 dereceye kadar çıkarak, topraktaki yararlı minarelerin yok olmasına da sebep olur. Anız yakma sonucunda doğal denge bozularak zararlı böcek ve hastalıklar çoğalmaktadır" diye konuştu.
ANIZ YAKANA CEZA YAĞACAK
Çebi, anız yangınlarının toprağa zarar verdiği gibi tarlalara yakın olan ormanlık alanlara da sıçrayabildiğini hatırlattı. Manisa Valiliği’nin anız yangınlarının önlenmesi konusunda geçen mayıs ayında karar aldığını dile getiren Çebi, "Manisa Valiliği’nin kararına göre, hasattan sonra tarlada kalan anızların yakılması sene boyunca geçerli olacak şekilde yasaklanmıştır. Yasağa aykırı hareket ederek anız yakanlar hakkında 2872 Sayılı Çevre Kanunu’nun ilgili hükümleri uyarınca her dekar için 33.83 lira idari para cezası verilecek. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerlerle meskun mahallerde gerçekleşmesi durumunda ceza beş kat artırılarak uygulanacak" dedi. Çebi ayrıca, denetimlerin eylül ayında ilgili kolluk kuvvetleriyle birlikte yapılacağını belirtti.