AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, seçildiği taktirde İzmir’de 65 milyar liralık yatırım yaparak, 175 bin kişiye iş imkanı sağlayacağını söyledi.
Yıldırım, 31 Mart sabahı Harmandalı Çöp Alanı yerine modern çöp tesisi, Balçova’ya dev akvaryum, Bayraklı’ya botanik park kuracağını, Konak Meydanı’nı yeniden düzenleyip, İnciraltı’ndan Bostanlı’ya tüplü ve köprülü geçit yapacağını anlattı.
AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, projelerini Kaya Otel’de açıkladı. Sahnenin arkasında mavi fon üzerine 'Yüzyılın Şehircilik Hareketi' ve '1414 Proje' yazıldı. Sahne arkasındaki 5 led ekranda gökkuşağı renklerinden yapılmış kalbin içinde 'Hayat İzmir' logosu dikkat çekti. Konuklar salona alınırken İzmir türküleri çaldı.
Yıldırım salona girerken seçim şarkısı 'Kolay kolay, çok kolay' çalındı.
Toplantıya AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, İzmir milletvekilleri, belediye başkan adayları, il yöneticileri, partili kadınları ve gençlerin yanısıra Hürriyet Gazetesi Yazarı Ertuğrul Özkök, Yandex Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Akşam Gazetesi'nin sahibi Ethem Sancak, Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı, THY Genel Müdürü Temel Kotil'in de aralarında bulunduğu medya ve iş dünyası temsilcileri katıldı.
HAYAT İZMİR
'Hayat İzmir' temasının ana fikrini İzmir’in tıkanmış damarlarından, adını İzmir’in yaşam tutkusundan, enerjisini İzmir’in genç, dinamik nüfusundan, eşsiz doğasından, kentler tarihinin toplumsal mekanlarından ve yerleşmeler arasındaki etkileşim gücünden aldığı belirtildi. Ekonomide 261, ulaşımda 196, ekolojik 179, kentsel 142, sağlık 75, kültür sanatta 210, sosyal 220, engelsiz 96, teknolojik 35 proje yer aldı. Projeler, konukların oturacağı her koltuğa kitap ve CD olarak bırakıldı.
ZEMİNE PROMTER
AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, konuşmasını sahnenin zeminine yerleştirilen iki promter’dan (camdan akan yazı) okudu. Sahnede gezerek konuşan Yıldırım, 'ağız mikrofonu' kullandı.
Yıldırım, "Her projeye 1 dakika ayırsam 23 saat sürüyor. Bu kadar zamanınızın olmadığını biliyorum. Olsa da bu kadar bana tahammül edeceğinizi tahmin etmiyorum. 1.5 saatte sunumu tamamlamayı hedefliyorum. Gerçi size de bağlı. Ne zaman 'Sıkıldık bırak’ derseniz ben orada bırakırım. Çünkü benim düşüncemden çok sizin düşünceniz önemli. 'Meseleyi anladık burada bırak' derseniz bırakırım' diyerek, başladı. Yıldırım, birçok kanaldan canlı yayınlanan konuşmasında İzmir için 9 ayrı başlıkta eylem planı hazırladıklarını belirtti.
"ZORU HEMEN YAPARIM, İMKANSIZ BİRAZ ZAMAN ALIR"
Yıldırım, haklı olarak geçmişi ile övünen İzmir’in tüm göstergeleriyle arka sırada geldiğini, imarsız yapılaşma sağlıksız binalarda İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer aldığını anlatırken şöyle konuştu: "Victor Hugo buraya 'Prenses’ demiş, Evliya Çelebi İzmir’e övgüler yağdırmış, Büyük İskender’in 'Almazsam eksik olan bir kent’ dediği Sezen Aksu’nun 'Firuze’si İzmir geçmişini önemseyecek ama geleceğe de umutla bakacak. Ne yazık ki İzmir geleceğinden ümitli değil, geleceğini göremiyor. Sorumluluk bu kenti yönetenlerin, bu kenti göz göre göre kan kaybederek bu hale gelmesine rıza gösterenlerindir. Biz sorumluluktan kaçmıyoruz, seçimimizi İzmir olarak yaptık. Seçilirsek elimizi değil başımızı taşın altına koyarak İzmir’de bu projeleri gerçekleştireceğiz. Ben zoru seven bir insanım. Benim için zor hemen yapılır, imkansız biraz zaman alır.”
Yıldırım, projelerini ekibiyle hayata geçireceğini, İzmir’in geleceği için çok önemli hazırlıklar yaptıklarını ifade ederken, "İyi bir ekip kurduk, bütün ilçelerde işine hakim, uzman, ne yapacağını bilen ortak yönetişim anlayışını benimsemiş, katılımcılığını önceleyen bir ekiple yola çıkıyoruz. Belediyeler yönetişimin ilk kademesidir” dedi.
JEO SERALAR AÇILACAK
AK Parti Adayı Binali Yıldırım, tarımda 107 proje hazırladıklarını, 30 bin kişiye yeni iş imkanı sağlamayı hedeflediklerini, jeotermal seracılık organize sanayi bölgeleri kuracaklarını, sıcak suyu etkin kullanmak için 29 bin dekar alanda jeoseralar açacaklarını, fidancılık ve süs bitkileri organize bölgeleri kuracaklarını bildirdi.
Yıldırım, bunların yanı sıra 12 ilçeye tarımsal bilinci artırmak ve ara eleman ihtiyacını karşılamak için meslek edindirme meslekleri yaptıracaklarını, Güzelbahçe’de deniz ürünleri borsası kuracaklarını anlattı.
Binali Yıldırım, 4 milyon nüfuslu İzmir’in 1.4 milyon yabancı turist ağırladığını, 10 yıldan bu yana İzmir Fuarı’nda organizasyon sayısının aynı olduğunu, katılan ziyaretçi sayısında artma olmadığını ileri sürerek, "Fuar, panayıra dönüşmüş durumda. Altyapı ve tesisleri zayıf. Ziyaretçi gelmesi için yeterli konaklama tesisi var mı? Alanya’da 100 bin, İzmir’de 45 bin yatak var. Karşıyaka’da bile 5 yıldızlı otel yok. Böyle bir İzmir’den bahsediyoruz. Konaklama tesisi sayısını artıracağız. Otellerin doluluk oranları da vahim. Yüzde 50’nin altında. İzmir’e ulaşım ve erişimi kolaylaştırmamız lazım. İzmir dışarıdan güzel görünüyor. İzmir deyince ucu bucağı olmayan hayale kapılıyor ama İzmir’e gelince hayal kırıklığı yaşıyorlar" dedi.
BALÇOVA’YA AKVARYUM, BAYRAKLI’YA BOTANİK PARK
Binali Yıldırım, İzmir Körfezi’nin sahil kesimini canlandıracak projelerini şöyle açıkladı:
* Narlıdere’den Çiğli’ye kadar 65 kilometrelik sahil bandında 8 farklı temada açık hava müzesi olarak tüm sahili tasarladık.
* Karşıyaka’da kültür sanat cumhuriyet, açıkhava müzeleri olacak. Karşıyaka İskelesi’ne bağlanacak.
* Zübeyde Hatun gemisi İstanbul’da hazır. Müze gemi olarak buraya gelmek için gün sayıyor.
* Bayraklı bilim teknoloji ve açık hava müzesini kuruyoruz. Dünyanın en büyük botanik parkı burada yer alacak. 14 bin hektar alanda 30 bin farklı bitki olacak.
* Balçova’ya su dünyası müzesi yapacağız. Devasa bir akvaryum bu açıkhava müzesinde yerini alacak.
* Konak İkiçeşmelik’de yerel el sanatları sokağı ile İzmir’in yaşayan kültürü devam edecek.
* Arkeopark Projesi’nde Agora- Kemeraltı ve Kadifekale aksı geliştirilecek.
* İzmir’e çeşitli ölçülerde 18 yeni yat limanı yapacağız. 1400 olan yat bağlama kapasitesi 9 binin üzerine çıkaracağız. Deniz turizminin katma değeri çok yüksek.
"İZMİR KÜLTÜR VE TURİZM BAŞKENTİ OLACAK"
Binali Yıldırım, İzmir'in Türkiye’nin kültür ve turizm başkenti olacağını bildirirken, bunu nasıl yapacağını şöyle anlattı: "Alsancak’taki atıl alan dönüştürülecek. Mürselpaşa Caddesi ile Liman arasında kalan 210 bin hektarlık alanı medya iletişim yayıncılık yerleşkesi yapacağız Depolar görsel ve işlevsel olarak burayı kötü gösteriyor. Bu yerleşke içine 1 milyon metrekarelik küçük şehir parkı yapacağız. Kongre merkezleri ofisler, eğitim alanları, sanat atölyeleri ve film platoları yer alacak. Açık ve kapalı spor alanları olacak. Toprak Mahsülleri Ofisi de değerlendirilecek gençlere dalış eğitimi verilecek mekan haline getirilecek." İzmir’in ihracatta 4'üncü sırada olduğunu, ihracattaki payının yüzde 8’den yüzde 6’ya gerilediğini, kende gelen yatırımcının kaçırıldığını, yatırımcıya 'ot yoldurulduğunu', birkaç yılda izinleri alamadığını, yerel yöneticilerin İzmir’in derdi ile dertlenmeleri gerektiğini söyledi.
"PARA PROBLEM OLMADI”
Yıldırım, İzmir’de 300 bin kişinin işe aşa ihtiyacı olduğunu, hazırladığı projelerle kente 65 milyar liralık yatırım yaparak 175 bin kişiye iş imkanı sağlanacağını ifade etti. Yıldırım, 35 yıllık mühendis olduğunu ifade ederken, "Hayatımda hiçbir zaman para problem olmadı. Projeniz ve planınız yoksa en büyük problem budur. Kaynakları da nasıl üreteceğimizi biliyoruz. Belediye bütçesi belli öncelikleri var. Projeleri kamu özel ortaklığı ile yapacağız. Bazı projeleri de merkezi hükümetle birlikte yapacağız. 65 milyar liralık toplam proje içinde kendi kaynaklarımızla yapacağımız 15 milyar lirayı geçmiyor. Gerisi alternatif finans yöntemleriyle yapılacak. Bu yatırımla 175 bin kişiye iş imkanı sağlanacak” dedi.
KÖRFEZ’E TÜP GEÇİT
Yıldırım, ulaşım yatırımlarını anlatırken, İzmir'de toplu ulaşımın çok yetersiz olduğunu, İZBAN’ı devreye alınca biraz rahatlama sağladıklarını, raylı sistemin çok yetersiz kaldığını, otobüs taşımacılığının çevre ilçelerde bulunmadığını ifade ederken, "Dünyanın hiçbir yerinde deniz taşımacılığına bu kadar uygun yer yok. 1 saatte gideceğiniz yolu 6 dakikada geçiyorsunuz ama biz ısrarla çile çekerek gitmeye çalışıyoruz. 26.5 kilometre metro planlıyoruz, 65.5 kilometre İzkaray var. İzmir’in iki yakasını birleştiren projedir. İnciraltı’ndan Bostanlı’ya 1200 metre tüp geçit, 6 bin metre köprü geçişi, kilometrelerce bölünmüş yol, 35 dalçık yapacağız. Vatandaş, akıllı telefonla trafik debisini görebilecek” dedi.
HER İLÇEYE ŞEHİR TİYATROSU
Yıldırım, her ilçeye şehir tiyatrosu açacaklarını, Konak Meydanı’nı büyüteceklerini, Körfez’le buluşturacaklarını anlatırken, "İzmir, tiyatro eseri başına seyirci sayısı Ankara ve İstanbul’dan sonra geliyor. Sinema salonunda da İstanbul ve Ankara’nın gerisinde. İzmir şehir tiyatrolarını her ilçede yaygınlaştıracağız” dedi. Yıldırım, Harmandalı çöp alanının fotoğraflarını göstererek, kendisinin modern çöp tesisi yapacağını, seçilirse projeye 31 Mart’ta başlayacağını söyledi. AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Yıldırım, kentsel dönüşüm deyince rakiplerinin 'Rantsal dönüşüm’ dediklerini hatırlatarak, İzmir’de 313 bin konutta afet riski olduğunu ve 1 milyon İzmirli’nin acilen bu konutlardan çıkması gerektiğini ifade etti.
Yıldırım, Boğaziçi Üniversitesi'nin yeni hazırladığı raporun sonuçlarını şöyle aktardı:
"Gelen rapora göre İzmir’de 6.5 şiddetinde deprem olursa 11 ilçe merkezi etkileniyor. 196 bin konut yıkılma riskiyle karşı karşıya, 216 bin konut orta hasarlı, 283 bin konuk hafif hasarlı oluyor. 5-20 bin can kaydı, 50 bin yaralanma riski var. Küçük siyasi hesapları bırakmamız gerekiyor hemen zaman kaybetmeden bu 1 milyon hemşehrimizi yaşadıkları sağlıksız, güvensiz ruhsatsız yapılardan kurtarmamız gerekiyor. Konforlu güvenli rahat her türlü ihtiyacı olan siteler yapmalıyız. Bunu zorla yapmayacağız. Gönüllülük esasına göre yapacağız. Kimseyi yerinden yurdundan etmeyeceğiz. Kazandığı haklarını koruyarak kendi rızası ile yapacağız. Bunu kooperatiflere, müteahhitlere yaptıracağız ama güvence biz olacağız. Onların altyapılarını karşılamak bizim görevimiz olacak. Kütle imar sistemi ile şehir yenilemesi yapacağız. Hepsinin kararını biz vereceğiz herkes keyfine göre bina yapamayacak. Kimseyi mağdur etmeden insanları sağlıklı mekanlara kavuşturacağız. İzmir’de kentsel dönüşüm alanında elle tutulur iş, TOKİ’nin yaptığı 14 bin konuttur. İzmir’de talebe göre emsal veriliyor. İzmir sağlıksız büyüyor."
Yıldırım, Bayraklı’da 2 bin 100 yataklı şehir hastanesinin temelinin 12 Mart’ta atılacağını, güneydeki şehir hastanesinin bin 500 yataklı olacağını belirterek, Seferihisar’da uluslar arası sporcu kamp merkezi kuracaklarını dile getirdi.
Yıldırım, konuşmasının sonunda zenginleştirilmiş gerçeklik tekniğinin kullanıldığı uygulama ile cep telefonlarının yönünün çevrildiği yerde 'Hayat İzmir' projelerinin ekrana geleceğini belirterek bunu deneyerek, katılımcılara gösterdi. Akıllı telefonlara bu programı indiren herkes gittiği yerde cep telefonunun gösterdiği yöndeki 1414 projeyi öğrenme, videosunu izleme, bunlar hakkında görüş bildirme olanağı buluyor.