TBMM Başkanı Cemil Çiçek, nedeni ne olursa olsun terörizmin bir insanlık suçu olduğunu belirterek, “Tüm uluslararası toplumu da ilgili uluslararası mutabakatlar çerçevesinde bu illete karşı birlikte çaba göstermeye davet ediyorum” dedi.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi (AGİTPA) 22. Genel Kurulu’nun açılışına katıldı. Toplantıda konuşan Cemil Çiçek, AGİT coğrafyasının tarih boyunca büyük savaşlar ve büyük barışlar gördüğünü ifade ederek, “Günümüzde AGİT coğrafyası siyasi ve ekonomik alanlarda büyük fırsatlar ve işbirliği imkanları sunmaktadır. Geçmişteki çatışmalardan ve bölünmelerden gerekli dersleri çıkarmamız, işbirliğini ve dayanışmamızı geliştirmemiz gerektiğine inanıyorum. Küresel ve bölgesel düzeyde zaman zaman yaşanan mali krizler, siyasi çalkantılar bizi yıldırmamalı, krizden de barış, demokrasi, istikrar ve güvenlik yönünden 2015 yılına gelindiğinde daha somut başarı hikayelerine ihtiyaç olduğu da ortadadır. Bu teşkilatın öneminin vurgulanması açısından bu önemlidir” diye konuştu.
İSLAMOFOBİYE DEĞİNDİ
Başta Kafkasya ve Balkanlar olmak üzere AGİT coğrafyasında senelerdir süren ihtilafların barışçıl yol ve yöntemlerle adil bir sonuca ulaşması ve çözüme kavuşmasının herkes bakımından bir ihtiyaç olduğunu aktaran Çiçek, “Aksi takdirde bu sorunları zamanın insafına ve çözümüne terk edemeyiz. AGİTPA’nın bireylerinin güvenliğinde tehdit oluşturan ırkçılık, terörizm, yabancı düşmanlığı, hoşgörüsüzlük ve İslamofobi konularını gündeminde öncelikle olarak muhafaza etmesini gerekli görüyoruz. Toplumlar içerinde ve arasında diyalogun zayıflaması hem aşırılığın, terörizmin, kutuplaşma ve ayrımcılığın ortaya çıkmasına sebep olabilmekte, hem de kaos ve karışıklık ortamı yaratmak suretiyle bazı aşırı grupların bundan yarar sağlamasına yol açabilmektedir. Bugün dünyanın birçok bölgesinde bunun acı örneklerini görmek mümkündür. AGİT’in bulunduğu zorlu coğrafyada uluslar arası terörizm, bilişim teknolojisinin gelişmesiyle ortaya çıkan siber terörizm, örgütlü suç ve uyuşturucu kaçakçılığı güvenlik açısından artan ölçüde tehdit teşkil etmektedir” şeklinde konuştu. Çiçek, özellikle globalleşme ve teknolojik gelişmelere paralel olarak terör yöntemlerinin de şekil değiştirdiğini ifade ederek, “Tüm ülkeler siber terör olarak adlandırılan bu yeni terör tipiyle karşı karşıya kalmaktadır. Bu tip terör teröristlerin ve terör gruplarının internet ve teknoloji kullanılarak sınır tanımayan bir şekilde eylemlerde bulunabileceğini ve devletlerin kendi kendilerine, tek başına bunun üstesinden gelmelerini de çoğu zaman mümkün olmadığını göstermektedir. Ülkelerin siber tehdit karşısında kendilerini daha iyi savunabilmesi için çeşitli tedbirler almalarının yanında ancak samimi bir işbirliğiyle başarılı olabilecekleri de çok açıktır. Bu durumun daha fazla diyalog ve işbirliği yoluyla tersine çevrilmesi için uluslararası toplumun birlikte hareket etmesi şarttır. AGİTPA’nın da desteğiyle, AGİT’in kabiliyetlerinin geliştirilmesini ve uluslar arası çabalara öncülük etmesi, AGİT’in temel vizyonu olmalıdır. Güvenliği risk altına sokan unsurlarla mücadele ederken, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi evrensel değerleri esas alarak güvenliğe de bütüncül şekilde yaklaşmalıyız” şeklinde konuştu.
"İŞBİRLİĞİ ARTMALI"
TBMM Başkanı Çiçek, nedeni ne olursa olsun ve ne şekilde tezahür ederse etsin terörizmin bir insanlık suçu olduğunu ve kabul edilemeyeceğini belirterek, “Her türlü terörist faaliyetin hazırlanmasını ve mali destek bulmasını önlemek için işbirliği çabalarımızı artırmamız gerekmektedir. Terörizme destek veren devletlerin bu tutumlarını gözden geçirmeleri, üyesi bulundukları uluslararası kuruluşların, taraf oldukları uluslararası sözleşmelerin de gereğidir. Türkiye olarak terörün her çeşidini kaynağı ve gerekçesi ne olursa olsun kuvvetle kınadığımızı ifade etmek isterim. Tüm uluslararası toplumu da ilgili uluslararası mutabakatlar çerçevesinde bu illete karşı birlikte çaba göstermeye davet ediyorum” dedi.