İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ile Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu arasındaki protokolle, Türkiye’de ilk defa uygulanmaya başlanan obeziteyle mücadeleyle ilgili çalışmalar, ilginç sonuçları ortaya çıkardı. Beden kitle endekslerinin alınmasının ardından çıkan tabloda, kadın cezaevindeki 60’ı personel 146’sı kadın mahkum 206 kişiden 78’i, Kırıklar’daki İzmir F Tipi Cezaevi’ndeki erkek 100 mahkumdan 70’i obez çıktı.
Risk grubundakiler hemen diyetisyenler tarafından tedaviye alındı. Geçen şubat ayında, o dönem İzmir Cumhuriyet Başsavcısı olan Durdu Kavak ile İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Bediha Türkyılmaz arasında obeziteyle mücadele konusunda karşılıklı protokol imzalanmış, Türkiye’de ilk kez kadın kapalı ceza infaz kurumunda böyle bir merkezin kurulmasına karar verilmişti. Protokolün ardından Aliağa Kapalı Kadın Cezaevi’nde 475 mahkum ile 171 personelle ilgili çalışma başlatıldı. Beden kitle endekslerinin ölçümlerinin ardından obez olup olmadıklarını öğrenmek isteyen ve sağlıklı yaşamı tercih eden 60’ı personel 146’sı kadın mahkum 206 kişinin tahlilleri yapıldı. Toplum Sağlığı merkezinden obezite eğitimi almış 1 doktor, 4 yardımcı sağlık personeli, 1 diyetisyenle yapılan çalışmalar, cezaevinde perşembe günleri saat 13.00 ile 15.00 arasında sürdürüldü. Tetkikler sonrası, obez olan 78 kişiye 4 seansta obezite eğitimi verildi. 13 mahkum da kan değerlerinin yüksek olması nedeniyle aile hekimlerine yönlendirildi. Obez çıkan kadın mahkum ve personel, diyetisyenle görüşmelerine başladı.
ERKEKLERDE RİSK DAHA FAZLA
Çalışmaların kapsamına genellikle suç örgütü ve terör suçlarından yargılananların tutulduğu Buca Kırıklar’daki 1 ve 2 nolu, iki ayrı F tipi cezaevi de dahil edildi. İstekte bulunan 100 erkek mahkumdaki incelemelerde, 70’i obez çıktı. Sonuçlara göre erkeklerin kadın mahkumlara oranla daha fazla obez oldukları belirlendi, nedenleri mercek altına alındı.
AMAÇ SAĞLIKLI BESLENME ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMAK
Çağın hastalığı obeziteyle ilgili cezaevlerindeki çalışmalara öncülük eden ve takibini bırakmayan İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Bediha Türkyılmaz şunları söyledi: "İsteyen mahkumları, bu testlere tabi tutuyoruz. Çoğu da gönüllü olarak bu çalışmalara katılıyor. Zaman zaman açlık grevleri nedeniyle çalışmalarımız aksadı. Ancak ilerleyen günlerde, aldığımız önlemlerin yanısıra cezaevlerindeki spor aktiviteleriyle de obezite sorununu çözmeye başlayacağız. Amacımız, tutuklu ve hükümlülere sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak ve bulundukları alanda spor aktivitelerini yapmalarını sağlamak. Psikolojik destekte veriyoruz. Obezitenin birçok nedeni olabilir. Obezite nedenlerini de belirleyip önlemlerimizi ona göre alacağız."