21 Kasım 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Dünyada mülteci dramı derinleşiyor



Suriye’de yaşanan karışıklıkların ardından 2011 Nisan ayından bu yana Türkiye’ye sığınma amacıyla gelen binleri aşkın mülteci kamplarda yeni yaşamlarına uyum sağlamaya çalışıyor.

Mültecilerin, hayatlarını tehlikeden kurtaran bireyler olduğunu vurgulayan uzmanlar, yurdunu bırakıp başka ülkeye sığınan insanların toplum gözünde suçlu olarak algılanmasının önüne geçilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. 
İzmir Ekonomi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi, Rektör Danışmanı Av. Esra Katıman, Suriye’deki iç savaşın uluslararası boyutu bulunduğunu, bunun Türkiye’ye de yansımaları olduğuna dikkat çekti. Av. Esra Katıman, “Mülteci kavramı, devletlerin karşısına büyük bir sorun olarak çıkıyor. Türkiye yaptığı yeni yasayla mültecilere sahip çıkmak zorundadır. 13 Nisan 2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nu ile birlikte yasal bir boşluk giderildi. Yasa öncesinde yabancıların durumuna yönelik bu boşluk uluslararası yargı kararlarıyla bir nebze doldurulmaya çalışılıyordu” dedi.


Yasa maddelerinin tek başına sorun çözmediğini, asıl neticenin uygulamada alınacağını belirten Katıman, toplumun mülteci, sığınmacı gibi kavramlara hazırlanması gerektiğini söyledi. Katıman, “Burada, toplumsal psikoloji çok önem kazanıyor. Türk toplumu olarak mülteci, sığınmacı kavramlarına yabancıyız. Yabancıları ‘turist’ olarak algılıyoruz. Mülteciler, sığınmacılar kötü muameleden kaçan insanlardan oluşuyor. İnsan onuruna uygun şartlarda barındırılmalarını sağlamak gerekiyor. Toplumu buna alıştırmak için çalışmalar yapılmalı, sivil toplum kuruluşları bu noktada devreye girmelidir. Çadır kamplarının bulunduğu bölgelere yakın yaşayanlar üzerinde, bu insanların durumuna yönelik olumlu bir bakış açısı kazanması amacıyla çalışmalar yapılmalıdır” diye konuştu.
Suriye’de iç savaş yaşandığını, bu ülkeden gelen insanların sınır dışı edilmesi durumunda uluslararası hukuka aykırı davranılmış olacağını anlatan Katıman, mültecilerin, sığınmacıların iç politika konusu yapılmaması gerektiğini kaydetti. Katıman, şunları söyledi:


“İç savaş ya da savaş yaşanan bir bölgede halk mecburiyetten, hayatta kalmak için yaşadığı topraklardan ayrılıyorlar. Ülkelerinden kaçıyorlar. Bu durumda kapıyı kapatmak söz konusu olamaz. Diğer ülkelerin konuya hassasiyetinin de arttırılması gerekir. Mülteciler, sığınmacılar suçlu değil. Bu yanılsama kolluk kuvvetlerinde de vardı. Uluslararası yasayı; pasaport taşımayı ihlal ediyorlar. Ancak bu insanlar tehlikeyle karşı karşıya kaldıkları için ülkelerini terk ediyorlar. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayacaklar. 3. ülkeye yerleştirilinceye kadar yaşamsal koşullarının sağlıklı bir şekilde karşılanması lazım.”

20 Eylül 2013
Etiket; İzmir Ekonomi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi, Esra Katıman, Dünyada mülteci dramı derinleşiyor Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
KAHRAMAN ARILAR
MUĞLA'LI ÖĞRETMENLERDEN MENTEŞE GEZİSİ
MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ'NDE AKADEMİK AÇILIŞ COŞKUSU
TÜRKİYE YEŞİLAY CEMİYETİ MUĞLA ŞUBESİNDEN BASIN TOPLANTISI
DALAMAN İLÇE SAĞLIK'TAN KAMU KURUMLARINA BAĞIMLILIK EĞİTİMİ
ULUSAL MULTİDİSİPLİNER TOKSİKOLOJİ KONGRESİ MUĞLA'DA YAPILDI.
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ BAŞKANLARI İÇİN YASİN-İ ŞERİF OKUTULDU.
ÖZGÜR BASIN DEMOKRASİNİN TEMİNATI
BOZÜYÜK'DE 502. YIL KUTLAMASI
MUĞLA YEŞİLAY ŞUBESİNE YENİ HİZMET BİNASI
YAZAR ÖZEKE KABRİ BAŞINDA ANILDI
DEMOKRAT GAZETECİLER DERNEĞİNDE TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ
19 MAYIS' DA YEŞİLAY COŞKUSU
SAĞLIĞIN KEYFİNİ BİRLİKTE SÜRÜYORUZ
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
 
+ Çok okunan haberler
KAHRAMAN ARILAR

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir