‘Duran adam’ Erdem Gündüz’ün arkadaşı Alper Alpözgen, önemli açıklamalar yaptı. Arkadaşı adına Twitter’da açılan hesabın sahte olduğunu belirten Alpözgen, basındaki fotoğrafların tiyatro oyununda değil, başörtüsüne destek vermek için girdikleri derste çekildiğini söyledi.
‘Duran adam’ Erdem Gündüz’ün arkadaşı Alper Alpözgen, basında yer alan iddialarla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. İşte o açıklama:
“Bugünlerde adı gündemden düşmeyen Erdem Gündüz, nam-ı diğer Duran Adam, üniversite yıllarımdan beri yakın arkadaşımdır. Kendisiyle 2004 yılının Şubat ayında, başörtülü kızların üniversitelere alınmamasını protesto etmek için, yine bize katılan Cansu Kaykaç adlı bir kız arkadaşımızla birlikte Yıldız Teknik Üniversitesi Güzel Sanat Fakültesi’nin Temel Tasarım dersine başımıza başörtüsü takarak girmiş, insanların bu görüntüyle şaşırtmak ve düşündürmek istemiştik. Eylemde iki erkek olarak başörtüsü takmamızın bir amacı da inançlı erkeklerin fişlenmeden okula girebildiğine ama kızların başörtüsü vasıtasıyla otomatik olarak fişlendiğine dikkat çekmek istememizdi.
ERDEM VİCDAN SAHİBİ BİR ADAM
Bir ders boyunca süren bu eylemimiz ders sonunda bazı arkadaşlarımızın alkışıyla sona erdi. Ben bu eylemde çektiğimiz iki fotoğrafı, güzel bir hatıra olarak Facebook’ta paylaşmıştım. Erdem, ‘duran adam’ olarak tekrar gündeme geldiğinde bir çok hükümet taraftarının hedefi haline geldi. Bu durum beni ürküttüğü için kendimi sayfamda bu fotoğrafa yeniden yorum yazıp, Erdem’in bir partizan değil, kim olursa olsun ezilenin yanında olan, vicdan sahibi bir insan olduğunu göstermek istedim.
O SAHTE HESAP KAPATILDI
Ertesi gün internete girdiğimde bu fotoğrafın kar topu etkisiyle 40 küsur bin kişi tarafından paylaşıldığını ve bütün internet sitelerinde haber olduğumuzu şaşırarak gördüm. İlerleyen saatlerde birisi Twitter’da Duran Adam ismiyle sahte bir hesap açıp güya Erdem’in ağzından, bu fotoğrafın bir başörtüsü protestosu eylemine değil, bir tiyatro oyununa ait olduğunu yazdı. Bunu üzerine bir çok internet sitesi, bir araştırma soruşturma yapmadan bu eylemimizi ve beni yalanladılar.
Facebook hesabıma girerseniz fotoğrafların 2012 yılında yüklendiğini ve altlarında bunun bir başörtüsü yasağı protestosu olduğuna dair yine 2012’de yazılmış yorumlarımızı okuyabilirsiniz. İlerleyen saatlerde Erdem de kendi Facebook hesabından fotoğrafı ve yazılanları paylaştı. Ayrıca başörtülü, laik, Türk, Kürt ezilen herkesin daima yanında olduğunu yazdı. Adına açılmış sahte Twitter hesabı anında kapatıldı. Ama dezenformasyon bir kere yayılmıştı. Hala internette hakkımızda akıllara durgunluk veren yalan haberler dolaşıyor.
PARTİZAN DEĞİLİZ
Gezi eylemlerinde polis ve hükümet baskısına karşı ayaklanan bizlerin partizan değil, ezilen herkesin yanında olan vicdanlı, aklı selim sahibi insanlar olduğumuzu ve bu duruşumuzun toplumsal barış için önemli olduğunu bilmenizi isterim.”