Yaşar Üniversitesi Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği bölümlerinden 8 öğrenci, engelli öğrencilerin ders çalışmalarını kolaylaştırmak için özel bilgisayar programları tasarladı.
Engellilere özel Türkçe, matematik, coğrafya ve geometri yazılımları hazırlayan öğrencilerin programları, Konak Özel Eğitim Mesleki Eğitim Okulu’nda kullanılmaya başlandı. Engelli öğrencilerin, eğitim alırken kullanabilecekleri ders yazılımları olmadığını tespit eden Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği birinci sınıf öğrencileri, onlara özel program yapmak için kolları sıvadı. Hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan 97 öğrencinin eğitim gördüğü Konak Özel Eğitim Mesleki Eğitim Okulu’na giden üniversiteli gençler, okul yönetimiyle görüşerek derslerin anlatımını kolaylaştırmak için neler yapılabileceğini belirledi.
Yaşarlı gençler Umut Karasar, Göktuğ Özakşehir, Barış Yıldırım, Kaan Göktaş, Cavit Kulaklı, Osman Önoğul, Serhat Kesmez ve Murat Güner, engelli gençlerin daha rahat öğrenebilecekleri düzeyde Türkçe, matematik, coğrafya ve geometri alanlarındaki ders yazılımlarını hazırlayarak okula teslim etti. Çeşitli varyasyonları bulunan programlar, öğrencilerin eğitim aldığı teknoloji sınıfındaki tüm bilgisayarlara ve tabletlerine yüklendi.
ENGELLİ ÖĞRENCİLER İÇİN BİLGİSAYAR VAR YAZILIM YOK
Okul Müdürü Ercan Mermer, engelli öğrenciler için her türlü teknolojik imkanın sağlandığını, ancak onlar için özel hazırlanmış ders anlatan program olmadığını kaydetti. Mermer, “En büyük sıkıntımız, çocuklarımızın ders çalışabilecekleri özel programların olmaması. Yaşar Üniversiteli 8 kardeşimiz 3 ay önce bize gelip engelli kardeşleri için neler yapabileceklerini sordu. Biz de bu sıkıntıyı anlattık. Bir ay sonra bize 4 dersten 8 özel ders yazılımı yapıp teslim ettiler. Türkçeyi, matematiği, geometriyi ve coğrafyayı kolay yolla, şekillerle, bizim öğrencilerimizin anlayıp öğrenebileceği şekilde anlatan çok güzel programlar hazırlamışlar. Bilişim Teknolojileri öğretmenimiz Seyhun Altınay ve gençler, çocuklarla tek tek ilgilenerek programları nasıl kullanacaklarını öğretti. Öğrencilerimizin daha da severek, sanki oyun oynuyormuş gibi zevkle derslerini çalıştığını, daha çok şey öğrendiğini görmek bizi çok sevindirdi” dedi.
Mermer, amaçlarının engellilere engelsiz bir toplum oluşturmak olduğunu belirterek, bu gibi özel ders yazılımlarının çoğalması gerektiğini söyledi.
PROJE DEVAM EDECEK
Yaşar Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Komesli, öğrencilerin engelli kardeşleri için yürüttüğü projenin önümüzdeki yıl da süreceğini belirterek, “Engelli öğrencilerimize yönelik özel hazırlanmış ders yazılımları olmadığını öğrendiğimizde neler yapabiliriz diye düşündük. Başlangıç olarak 4 dalda 8 program hazırlandı. Onların daha iyi eğitim alabilmeleri için önümüzdeki eğitim döneminde de işbirliğini sürdüreceğiz. Daha fazla dersin yer aldığı kapsamlı yeni ders programlarını hazırlamayı istiyoruz” diye konuştu.