Bahri KARATAŞ/DHA- İzmir'de özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin düzenleme ardından İzmir 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam etmesi kararlaştırılan, 10'u muvazzaf asker, 15'i tutuklu 357 sanığın yargılandığı 'Gizli bilgi ve belge bulundurma' davasına yarın devam edilecek. 3 hakimden oluşan mahkeme heyetine Hakim Orhan Kızıltaş başkanlık edecek.
Avukatlar, heyet içerisinde yer alan bir hakimin daha önce sanıklar hakkında tutuklama kararına imza attığını belirterek, yargılamanın bu heyetle adil olamayacağını öne sürdü. İzmir 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde son olarak 16 Ocak günü ele alınan ve 7 Nisan'a ertelenen 2014/100 dosya numaralı dava, yine İzmir Adliyesi Sosyal Tesisleri Konferans Salonu'nda görülecek. 3 hakimden oluşan mahkeme heyetine Hakim Orhan Kızıltaş başkanlık edecek.
Avukatlar, heyet içerisinde yer alan bir hakimin daha önce sanıklar hakkında tutuklama kararına imza atttığını belirterek yargılamanın bu heyetle adil olamayacağını öne sürdü.
64 SANIK TAHLİYE EDİLMİŞTİ
Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK)10'uncu maddesi ile görevli savcı Zafer Kılınç, 'Askeri gizli bilgi ve belgeleri ele geçirme, bulundurma' suçlamasıyla, 49'u muvazzaf asker, 357 sanık hakkında hazırladığı iddianamede sanıklar hakkında 2 yıl ile ömür boyu hapis arasında değişen cezalar istemişti. İddianamede adı geçen 831 mağdurdan, aralarında devlet memuru, asker ve MİT mensuplarının da bulunduğu çok sayıda kişinin, suç örgütü tarafından fişlendiği iddia edilmişti.
Çete elebaşı olduğu iddiasıyla suçlanan marina işletmecisi Bilgin Özkaynak ile Narin Korkmaz hakkında ömür boyu ve 9'ar yıl, sanıklar arasındaki Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Veysel Kösele hakkında ise, 2- 6 yıl hapis cezası istemişti.
TMK 10’uncu maddesiyle görevli İzmir 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2013 yılı Nisan ayında görülmeye başlanan davada bugüne kadar 44'ü Bursa 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi tarafından olmak üzere tutuklu 64 kişi tahliye edildi, 10'u muvazzaf asker 15 kişi tutuklu kaldı.
GÖREV UYUŞMAZLIĞI
Sanık avukatlarından Murat Ergün, görev yeri değişen eski TMK 10’uncu maddesiyle görevli Zafer Kılınç'ın hazırladığı ek iddianameyi, kapanmakta olan bir mahkeme olan eski TMK 10’uncu maddesiyle görevli İzmir 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin kabul ederek, ilk iddianameyle birleştirdiğini hatırlattı.
Bu nedenle yarınki duruşmada, usule ilişkin tartışma başlatacaklarını ve mahkemeden birleşen dosyayı ayırmasını isteyeceklerini belirten Ergün, mahkemenin yeni iddianameyi okumamasını ve vakit kaybetmemesini isteyeceklerini ifade etti. Ergün, mahkemenin esas davadaki hukuksuzluklar üzerinde yoğunlaşmasını isteyeceklerini kaydederek, "Mahkeme, kendini görevli kabul ederse, uyuşmazlık mahkemesi kanununa göre, görev uyuşmazlığı çıkartılması için işlem başlatacağız" dedi.
HAKİM TUTUKLAMA KARARI VERMİŞTİ
Bazı sanıkların avukatı Atilla Ertekin de, yarın yapılacak duruşmaya bakacak hakimlerin, 3 Nisan tarihinde atanmış olmasının, adalet adına büyük yara olduğunu savundu. Ertekin, şöyle konuştu: "400 klasör evrakı okuyup incelemek fiilen mümkün değildir. Mahkemeye atanan hakimlerden birisi daha önce bu dosya ile ilgili tutuklama kararlarına imza atmıştır.
Genelkurmay’dan raporların istendiği aşamada bu hakim, söz konusu raporların bilirkişi raporu olmadığı yönünde karar vermiş ve talepleri reddetmiştir. Pazartesi yapılacak olan duruşmaya dosyayı hiç bilmeyen bir heyetin çıkması hukuken izah edilemeyecek bir durum olup bu şartlarda tutuklu kalan sanıklar için ağır hak ihlalleri söz konusu olacaktır.
Tutuklu sanıkların aylardır bugünü beklediği düşünülecek olursa telafisi mümkün olmayan durumla karşı karşıya kalındığı bir kez daha görülecektir." Son duruşması 16 Ocak günü yapılan ve 7 Nisan'a ertelenen 2014/100 dosya numaralı dava, yine İzmir Adliyesi Sosyal Tesisleri Konferans Salonu'nda görülecek.