3 Aralık 2024, Salı Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

İzmir'de siber güvenlik tatbikatı




Siber saldırıların hızla artığı günümüzde, Türkiye’nin ilk siber güvenlik uzmanlarını yetiştiren Yaşar Üniversitesi, bu yılın sonunda, siber güvenlik ordusuna katılacak yüksek lisans ve doktora programlarından ilk mezunlarını vermeye hazırlanıyor. Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ahmet Koltuksuz, siber güvenlik kavramının yalnızca devlet kurumları için değil özel sektör için de hayati önem taşıdığını belirterek, bu alandaki eksiği gidermek için çalıştıklarını söyledi.

Siber tehditlere karşı 7/24 müdahale edecek Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nin (USOM) kuruluşunun sevindirici olduğunu kaydeden Koltuksuz, Türkiye’deki özel sektörün kontrol ettiği sermayenin, Avrupa’daki birçok ülkeden çok daha büyük olduğunu hatırlatarak, “Sadece devletin elinde böyle bir kurumun olması yeterli değil. Bu şirketlerin her türlü altyapısı bilgisayar ve internet üzerinden yürütülüyor. Bu büyük bir tehlikeyi de beraberinde getiriyor. Üniversitelerde, özel sektörde de siber güvenlik ekiplerinin olması şart” dedi. Koltuksuz, bu yılsonunda Türkiye’de ilk kez üniversitelerin bilgisayar mühendisliği bölümlerinin katılımıyla “siber güvenlik tatbikatı” yapmayı planladıklarını da ifade etti.

USOM BİR BAŞLANGIÇ OLMALI

USOM’un kuruluşunun ülkemiz için hayati önem taşıdığının altını çizen Ahmet Koltuksuz, “USOM şu an için Ulaştırma Bakanlığı’nın bünyesinde çekirdek bir kadroyla kuruldu. Ancak bu yeterli değil, mutlaka en az 200 kişilik, 3 vardiya, 365 gün 24 saat çalışacak şekilde olması gerek. Türkiye’de bir tane kuruldu tamam, ancak Türkiye 70 milyonluk bir ülke ve bu yeterli değil. En kısa zamanda planlandığı gibi önce kamu kurumlarına oradan da özel sektöre yayılmalı. Türkiye’de siber güvenlik için acil durum yönetim merkezleri kurulmalı ve iİlkokuldan üniversiteye kadar eğitim olmalı” dedi.



BİR KİŞİ BİR DEVLETE SİBER SAVAŞ AÇIP YENEBİLECEK

1990’lardan sonra kişisel bilgisayarların ve internetin de yaygınlaşması sonrası bugün karşılaştığımız olayların siber güvenlik sınırlarının çok ötesinde olduğunu kaydeden Koltuksuz, “Siber suçlar ve siber terörizm kavramları ortaya çıktı. Örneğin bir demiryolunu, havaalanını bombalamak nasıl bir terörist faaliyetse, aynı şekilde havaalanında, demiryolunda kullanılan bilgisayarları çökertirseniz de aynı sonuç oluşuyor. Siber dünya, o kadar geniş ki dört boyuttan bağımsız. Sizin coğrafi ya da siyasi sınırlarınızdan ve zamanınızdan bağımsız çalışıyor. Adam Yeni Zelanda’da oturup Hollanda üzerinden Türkiye’deki bir banka hesabını boşaltabiliyor. Beyaz Saray, Pentagon, 1990 – 2000 arasındaki stratejik siber güvenlik belgelerini yayınlandı. Bu raporlarda, artık bireylerin nasıl tek başına güç olabileceği ve ulus devletleri zorlayabileceği konusunda bir takım öngörüler var. İlerleyen yıllarda bir kişi, bir devleti siber savaşta yenebilecek. 2030 için böyle bir öngörüleri var” diyerek gelecek perspektifi çizdi.

SİBER SAVAŞLAR, ESTONYA VE AZERBAYCAN SALDIRILARI

Bir sonraki adımın siber savaşlara doğru kaydığını ifade eden Koltuksuz, “Siber savaş, aslında bilgi savaşları dediğimiz bir kavram. Burada 3 – 5  tane terörist grup, bir ülkenin milli kritik altyapısına saldırmıyor, topyekün bir ülke olarak başka bir ülkeye saldırıyorsunuz. Örneğin, birkaç yıl önce Rusya Estonya’ya saldırdı. Estonya, devletin bütün işlemlerini bilgisayarlara entegre etmişti. Çok övünüyorlardı, ‘dünyanın ilk siber devletiyiz’ derlerken Rusya saldırdı, birden metro çalışmaz oldu, elektrik ve su sistemleri çöktü, devletin iç haberleşmesi kesintiye uğradı. Ardından Rusya’nın, Azerilere bir saldırısı oldu. Telekom altyapılarını Türk Telekom üzerinden sağladıkları için Azeriler, Türkiye’den saldırıldığını düşündü, ancak sonradan anlaşıldı ki Rusya’dan Türkiye üzerinden dolanan bir sitemle saldırılmış. Bu yaşananlar, 50-100 yıllık sürede savaşların nereye kayacağını da bize göstermesi açısından ilginç örnekler” dedi.

SİBER ORDU ŞART

Merminin, topun, füzenin yanı sıra artık insanların ve ülkelerin elinde böyle bir siber silah olduğunu vurgulayan Koltuksuz, “Dolayısıyla böyle durumlarda hem savunma hem de saldırı için doğru kullanmanız lazım. 2011 yılında ABD’de siber komutanlıklar açıldı. Türkiye’de de açıldı. Nihayetinde ordunuzun nasıl hava, kara kuvvetleri varsa, ayrı şekilde siber kuvvetler komutanlığı da olması artık şart. Topu, tüfeği yoktur, üniformaları da yoktur, hatta asker olmalarına bile gerek yoktur, ancak çok iyi eğitimli, çok sağlam bilgisayar, ağ, yazılım, elektronik, elektrik mühendisleri olmalı. Network, şifreleme ve kriptoloji alanında yetişmiş uzmanlar ordusuna ihtiyaç var” diye konuştu.

SİBER GÜVENLİK ORDUSU İÇİN İLK MEZUNLAR 2014’TE

Türkiye’de 30 milyonu aşkın internet kullanıcısı olmasına karşın özelikle kamu ve askeri kurumlara yönelik siber saldırıları göğüsleyebilir nitelikte uzman kişileri yetiştirecek kurumların olmadığını savunan Koltuksuz, “Dünyada olduğu gibi Türkiye’deki pek çok resmi ve özel kuruluşlara çok ciddi siber saldırılar gerçekleştiriliyor. Ancak ülkemizde güvenlik konusu ayrı bir bilim dalı olarak görülmediği için bu konuda yetişmiş elemanlar bulunmuyor. Üniversitemiz bu önemli açığı kapatmak amacıyla açtığı yeni programlar sayesinde siber güvenlik konusunda uzman kişiler yetiştirmiş olacak. Yüksek lisans ve doktora programlarında 12 öğrencimiz var. Bu öğrenciler 2014’te mezun olacaklar ve siber güvenlik alanındaki bu açığı kapatmak için çalışacaklar” dedi.

ÜNİVERSİTELER ARASI SİBER GÜVENLİK TATBİKATI

Geçtiğimiz yıl sonbaharda Türkiye’deki üniversitelerin bilgisayar mühendisliği bölüm başkanları toplantısının İzmir’de yapıldığını hatırlatan Doç. Dr. Koltuksuz, “Ulusal bir siber güvenlik tatbikatı yapılması fikri ortaya çıktı. ABD’de de olduğu gibi bölgeler arasında uzmanları seçip bir araya getirerek saldıran ve savunan diye iki ekibe ayırıp bir hacking yarışması yapılması planlandı. Bu bir siber güvenlik tatbikatı aslında. Özünde, siber güvenlik için eleman yetiştirmeye yönelik. Bu yılsonunda ya da önümüzdeki yılın başında gerçekleşmesi planlanıyor. Her yıl başka bir üniversitenin yönetmesi planlanıyor, ayrıca ilgili bakanlıklardan ve kurumlardan destek alınacak.” şeklinde konuştu.

23 Eylül 2013
Etiket; yaşar üniversitesi siber, ahmet koltuksuz, Yaşar bilgisayar mühendisliği, siber güvenlik izmir, Yaşar Üniversitesi siber Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Sosyal taciz cezasız kalmaz
Pokemon çılgınlığının psikolojisi
E Artık İmza Edinin!
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
KAHRAMAN ARILAR
MUĞLA'LI ÖĞRETMENLERDEN MENTEŞE GEZİSİ
MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ'NDE AKADEMİK AÇILIŞ COŞKUSU
TÜRKİYE YEŞİLAY CEMİYETİ MUĞLA ŞUBESİNDEN BASIN TOPLANTISI
DALAMAN İLÇE SAĞLIK'TAN KAMU KURUMLARINA BAĞIMLILIK EĞİTİMİ
ULUSAL MULTİDİSİPLİNER TOKSİKOLOJİ KONGRESİ MUĞLA'DA YAPILDI.
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ BAŞKANLARI İÇİN YASİN-İ ŞERİF OKUTULDU.
ÖZGÜR BASIN DEMOKRASİNİN TEMİNATI
BOZÜYÜK'DE 502. YIL KUTLAMASI
MUĞLA YEŞİLAY ŞUBESİNE YENİ HİZMET BİNASI
YAZAR ÖZEKE KABRİ BAŞINDA ANILDI
DEMOKRAT GAZETECİLER DERNEĞİNDE TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ
19 MAYIS' DA YEŞİLAY COŞKUSU
SAĞLIĞIN KEYFİNİ BİRLİKTE SÜRÜYORUZ
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir