İzmir’i Akdeniz’in lider kentlerinden biri yapmak hedefiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan İzmir Akdeniz Akademisi, resmi açılışını 24 Eylül Salı günü bir konferansla yapacağını duyurdu. Akademinin çalışmalarına güç verecek Danışma Kurulu ilk toplantısını gerçekleştirdi.
İzmir’in “Akdeniz” kimliği vurgulamak için uzun süre önce başlattığı çalışmalarını İzmir Akdeniz Akademisi ile taçlandırmak isteyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, akademinin resmi açılışını 24 Eylül Salı günü Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlenecek bir konferansla gerçekleştirecek. Konferansta İzmir Akdeniz Akademisi Kurucu Onursal Başkanı Prof. Dr. İlhan Tekeli, “12. ve 17. yüzyılda Deniz Teknolojisi’nde Meydana Gelen Değişikliğin Akdeniz’in Politik ve Ticari Mekanının Örgütlenmesindeki Etkisi” konulu bir sunum yapacak. Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas ise “Mare Nostrum” (Bizim Deniz), başlıklı bir konuşma yapacak. Aynı gün Arkas Holding tarafından Arkas Sanat Merkezi’nde açılacak “18. ve 19. Yüzyılda İzmir: Batılı Bir Bakış” adlı sergi de, İzmir Akdeniz Akademisi’nin açılış törenine ayrı bir renk katacak. Açılış konferansında yurt içi ve yurt dışından akademisyenler, sivil toplum kuruluşu yetkilileri, Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerden kültür yöneticileri, oda ve dernek yetkilileri ile Akdeniz Akademisi danışma kurullarında görev yapan yetkililer de yer alacak.
Açılış öncesi Akademi’nin ilk Danışma Kurulu toplantısı, Şato Konukevi’nde yapıldı. İzmir’in etkin isimlerinin yer aldığı Danışma Kurulu toplantısında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 2009 yılında bilim, sanat ve kültür insanlarının katılımıyla İzmir Kültür Çalıştayı’nı gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, “Bu çalıştayla birlikte kentimiz için yeni bir vizyon belirledik. ‘Akdeniz’in kültür, sanat, tasarım kenti İzmir’ hedefinin yaşama geçmesini sağlayacak bir yapıyı, İzmir Akdeniz Akademisi’ni oluşturduk. Tüm çabamız, İzmir’in yaşam kalitesini artırıp tarihi ve kültürel zenginliklerini daha fazla ön plana çıkarıp kentimizin Akdeniz’in en önemli merkezlerinden biri haline gelmesini sağlayabilmek” diye konuştu.
Akdeniz Akademisi Danışma Kurulu’nun ilk toplantısına Ayhan Baran, Gülgün Ünal, Sema Pekdaş, Seda Kaya, İdil Yiğitbaşı, Filiz Eczacıbaşı, Yılmaz Karakoyunlu, Işılay Saygın, Ender Yorgancılar, Dr. Ali Nail Kubalı, Deniz Taner, Prof. Dr. Ülkü Bayındır, Rıfat Serdaroğlu, Türkan Miçooğulları ve Aytül Büyüksaraç katıldı.
Kent vizyonuna yönelik çalışmalara güç vermek, katkı koymak amacıyla danışma kurulu üyelerinin görüşlerinin çok önemli olduğunu vurgulayan Başkan Kocaoğlu, İzmir Akdeniz Akademisi’nin gerçekleştireceği faaliyetlere ilişkin şu bilgileri verdi:
“Akademi öncelikle, İzmir tarihinin Akdeniz perspektifiyle yeniden ele alınması; İzmir’in tasarım ve yenilikçilik kenti olmasına ilişkin strateji ve uygulamaların geliştirilmesi; kentin gelişmesinin çevre ve sürdürülebilirlik ortak paydasında sağlanması temalarıyla çalışmalarını sürdürecek. Bu çerçevede Akademi bünyesinde tarih, tasarım, kültür-sanat ve ekoloji birimlerini yapılandırdık. Hedefimiz İzmir’in öncelikle Akdeniz’de, ardından da dünyada marka şehir olmasını sağlamak. EXPO 2020 adaylığı sürecinde Akdeniz Akademisi’nin yürüteceği çalışmalar ve etkinlikler İzmir’in tanıtımının ve bilinirliğinin artmasına önemli katkı koyacak.”