İzmir Kalkınma Ajansı ve EMBARQ (Sürdürülebilir Ulaşım Derneği) Türkiye tarafından İzmir Mimarlık Merkezi'nde düzenlenen 'Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu'na kadınlar damga vurdu. Teması "Bisikletli ve Yürünebilir Şehirler" olan sempozyumda, Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) Başkanı Betül Elmasoğlu'nun moderatörlüğünde gerçekleşen 'Kadın Eli Değince' oturumunda kadın başkanlar, kadın gözüyle yaşanabilir şehir kavramını anlattı.
Oturuma Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ile Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer ve Buca Belediye Başkan Yardımcısı Beril Özalp konuşmacı olarak katıldı. Sunumda, sokaklarında kadınların rahatça gezinebildiği, topuk seslerinin daha çok duyulduğu şehirlerin yaşanabilir olduğuna dikkat çekilirken, kadın belediye başkanları da kadınlarla ilgili projelerini anlattı.
Kadına yönelik hizmet şart
Oturumun açılış konuşmasını yapan EGİKAD Başkanı Betül Elmasoğlu, başta güvenlik, temizlik, toplu taşıma, şehir planlaması gibi kriterlere göre yaşanabilir kent kavramını belirlendiğini söyledi. Kadınların kentlerde şiddete maruz kalması, işgücüne katılımının önündeki engeller ve kayıt dışı ekonominin bir parçası olmaya zorlanmasının en büyük sorunlar olarak ortaya çıktığını ifade eden Elmasoğlu, "Bu sorunların çözümünde kent yöneticilerine çok iş düşüyor. Kentli nüfusun yarısını oluşturan kadınların kentli haklarını kullanabilmeleri için, yerel yönetimlerin, öncelikle kadınların gereksinmelerini ortaya çıkararak onların yaşam koşullarına uygun katılım ve hizmet düzenlemeleri yapmaları gerekiyor" dedi.Sokaklar topuk tıkırtısı
Kadınların kentte yaşadıkları sorunların çözümünde sivil toplum örgütlerine de sorumlulukları olduğunun altını çizen Elmasoğlu, karar alma mekanizmalarında kadınların temsilinin eksikliğinin giderilmesinin şart olduğunu söyledi. Elmasoğlu, "Bu eksikliğin giderilmesi için de başta kadınlar ve kadın dernekleri olmak üzere sivil toplum örgütlerine büyük görevler düşüyor. Dünyanın birçok ülkesinde 'Kadın Dostu Kent'lerin hayata geçirilmesi konusunda çalışmalar yapılıyor. Kadınların sokaklarında rahatça gezebildiği, daha çok topuk tıkırtısının yükseldiği kent yapısı ile yaşanabilir şehir hedefine bir adım daha yaklaşabiliriz" diye konuştu.
"Hep kadın odaklı çalıştım"
Hayatının her noktasında kadınların sosyal statüsünün gelişmesi için çalıştığını belirten Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, ise "Bir kadın belediye başkanı olarak ilçemize yapılacak hizmetlerine ayrı bir gözle bakıyorum. Mutlaka bir kadın tarafımızı ortaya çıkarıyorum. Mesela bir kaldırım taşını bile topuklu giydiğimizi düşünerek yapıyoruz" dedi.
"Spordan başladık"
Kendisinin bir köylü kızı olduğunu ve hala anneannesinin hayatta olduğunu ifade eden Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar da "Günümüzde kadınların daha fazla sokakta ve kamusal alanda yerini alabilmesi için belediyelerimizde kendimizce çalışmalar yapıyoruz. Geçtiğimiz günlerde ilçemizde bulunan futbol sahasının ışıklandırılmasını sağladık. Bu sayede kadınlarımız akşamları oraya gidip spor yapma imkanı buluyor" diye konuştu.