İhalesi yapılan Karşıyaka Stadı Projesi’ne karşı çıkan bir grup "Karşıyaka Halk Stadını Koruma Girişimi" kurdu.
Yeni stat projesine trafik, zemin, hava akımı ve Karşıyaka Spor Kulübü’nün (KSK) daha büyük bir tesise olan gereksinimi nedeniyle karşı çıktıklarını ifade eden 500 kişinin yer aldığı Girişim, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile TOKİ’ye, ihalesi yapılan stadın inşa edilmemesi, mevcudun korunması talebiyle başvurdu.
Karşıyaka Stadı Projesi tartışması, ihale yapılmasına karşın bitmedi. CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da tepki gösterdiği ve Örnekköy’deki araziye daha büyük bir stat ve spor kompleksi yapmayı önerdiği konuda bu kez Karşıyaka’dan farklı bir bakış açısı geldi.
Kendilerine 'Karşıyaka Halk Stadını Koruma Girişimi' adını veren, çoğu stat çevresinde yaşayan Karşıyakalılar, TOKİ’ye mektup yazarak mevcut stadın yıkılıp, buraya 15 bin kişilik stat ve AVM yapılmasını istemediklerini bildirdi.
Karşıyaka Halk Stadını Koruma Girişimi içerisinde yeralan Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi eski başkanlarından Tuncay Karaçorlu, girişim adına açıklama yaptı. Karaçorlu, Karşıyaka Futbol Stadı ihalesinin bölgede yaşayan mahalle sakinleri, Karşıyakalılar ve İzmirliler’e sorulmadan yapıldığını söyledi.
Kentin bir oldu bittiyle karşı karşıya bırakıldığını savunduklarını belirten Karaçorlu, “TOKİ tarafından inşasına başlanmaya çalışılan Karşıyaka Futbol Stadyumu projesi tüm kentlilik haklarını yok saymakta, çiğnemektedir. Zemin bu büyüklükte bir yapılanma için uygun değildir. Orman Fidanlığı ve 1'inci derece deprem bölgesi olan İzmir’de afet toplanma merkezi olarak belirlenmiş bölgenin bu önemli niteliği gözardı edilmiştir. Çevrede başka seçenek yoktur. 18 metre yüksekliğinde olacak stadyum yapısı, bölgenin hava akımını ortadan kaldıracağı gibi, devamında başka yapıları da getirerek yeşil alanımızı ve fidanlığımızı tehdit etmektedir” dedi.
“TRAFİK SIKIŞACAK”
Karaçorlu, Stadın altındaki alışveriş alanı ve AVM ile yeni trafik yükü yaratacağını, Mavişehir’in yükü ile buluşacak olan bu trafiğin ilçe merkezinde içinden çıkılmaz bir hale dönüşeceğini söyledi. Özellikle maç günlerinde ilçe ve çevre sakinlerinin günlük yaşamının felç olacağını belirten Karaçorlu, projedeki otoparkın ise zemin uygunsuzluğu nedeniyle yapımının olanaksız olduğunu savundu.
SADECE FUTBOL STADI!
Projenin bir futbol stadı olduğuna, oysa mevcut stadın 'Karşıyaka Halk Stadı' olarak bilindiğine, pekçok spor dalında hizmet verdiğine dikkat çeken Karaçorlu, “Amatörlere olanaklar sağlanmakta. Halka açık olduğu gibi, resmi törenlerde de kullanım olanağı sunmaktadır. Burayı sadece bir futbol stadyumuna dönüştürmek Karşıyakalıyı tüm bu olanaklardan marum bırakacak, sade taraftarın, Karşıyalı’nın stadı özgürce kullanımını engelleyecektir” dedi.
TARAFTARA ÇAĞRI
Karaçorlu, Girişim olarak Karşıyaka’nın güzide taraftarı için yılları yılı kullanabilmek adına modern, dünya standartlarında bir stat gerektiğine inandıklarını açıkladı. Karşıyaka’ya 15 bin değil 30 bin kişilik kapasitesi, mimari tasarımı ile de çağdaş, örnek bir stat yapılması gerektiğini dile getiren Karaçorlu “Stadyum projesi meskun mahalde sıkıştırdığı için giriş-çıkış kapılarının sınırlı, hatta deplasman takımına ayrı bir giriş olanağı dahi sağlayamadığından, halkın can ve mal güvenliği riske eden bir projedir” diye konuştu.
Karaçorlu, TOKİ’nin stat projesi ihalesinin çıkar amaçlı olduğunu öne sürüp, Karşıyaka taraftarının buna kanmaması gerektiğini belirterek, eşsiz anıları ile bir kültür ve tarih mirası niteliğindeki Karşıyaka Stadı’nın iyileştirilmesi ve korunması gerektiğini, bu isteklerini TOKİ’ye, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne yazdıkları yazıyla ilettiklerini, bu tutumlarını destekleyenler için imza kampanyası başlattıklarını söyledi.
Karaçorlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan vekili Sırrı Aydoğan’la da görüştüklerini, imar planları ve kente olan etkileri konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti.