Denizli’nin Çal İlçesi’ne bağlı Aşağıseyit Köyü’nde 800 yıldır düzenlendiğine inanılan Koyun Sudan Geçirme Yarışması ve Yörük Şenliği’ne halk, bu yıl farklı bir şekilde davet edildi. Kent merkezinde şenliğe halkı davet eden protokol üyelerinin yanındaki koçları görenler şaşkınlığını gizleyemedi.
Denizli’nin Çal İlçesi’ne bağlı Aşağıseyit Köyü’nde her yıl düzenlenen Koyun Sudan Geçirme Yarışması ve Yörük Şenliği bu yıl 25 Ağustos’ta, Çal, Baklan, Çivril ilçelerindeki çobanların sürülerinin katılımıyla başlayacak. Etkinlik kapsamında Çoban Köpeği Güzellik Yarışması da yapılacak. Yöre çobanları, rivayete göre 800 yıl önce bir çobanın yaşadığına inandıkları aşka saygı için koyun sürülerini Büyük Menderes Nehri’ne çekecek. Koyunlar rengarenk boyanacak, çobanlar ıslık çalarak suya atlayacak ve sürünün de 'El koyun' adı verilen koç önderliğinde atlamaları için çaba gösterecek.
Renkli şenliğe halkı davet etmek isteyen ilçe protokolü bu yıl farklı bir yol izledi. Çal Kaymakamı Yusuf Gemici, Çal Belediye Başkanı AK Parti’li Hasan Gündüz, Çal Ziraat Odası Başkanı Ömer Ayhancı ile Aşağıseyit Köyü’nden 3 çoban, Denizli kent merkezinde dört kınalı koçla yürüyerek halkı etkinliğe davet etti. Protokolle çobanlar Bayramyeri Meydanı’ndan, Delikliçınar Meydanı’na kadar yürüdü. Yürüyüşe rengarenk boyanmış kınalı koçların da katılması vatandaşların ilgisini çekti. Bazı çocuklar, koçlara bindi, çok sayıda vatandaş da fotoğrafını çekti.
UNESCO’DAN KORUMA İSTENDİ
Çal Kaymakamı Yusuf Gemici, “Yörük kültürü olan bu etkinliği düzenlemekteki amacımız, yöre çobanlarının sağlıklı hayvanlar yetiştirmelerine teşvikte bulunmak ve ölümsüz olduğuna inanılan aşka hürmet etmektir. 800 yıldır düzenlendiğine inanılan Koyun Sudan Geçirme Yarışları ile şenliğin UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alınması için Valilik ile gerekli başvuruları geçen yıl yaptık. Ölümsüz aşka UNESCO koruması istedik” dedi.
YURT DIŞINDA DA TANITILMALI
Çal Belediye Başkanı Hasan Gündüz ise, etkinliğin Türk kültüründe büyük öneme sahip olduğunu hatırlatıp, “Etkinliğin yurt dışında da etkili tanıtımı yapılmalı. Bu kapsamda, Orta Asya’daki Türk Cumhuriyetleri ve Türk dünyası ile temasa geçeceğiz. Gelecek yıllarda etkinliğe bu topluluklardan da katılım olması için çalışacağız” diye konuştu.
Çal Ziraat Odası Başkanı Ömer Ayhancı da, “Sağlıklı gıda üretmek ve tüketmek günümüzde çok önemli. Bu yarışlarla çobanların sağlıklı, sadakatlı koyun yetiştirmeleri amaçlanıyor. Kınalı koçlarla kent merkezine indik. Bunu yapmaktaki amacımız, hem yurttaşlarımızı yenliğimize davet etmek hem de insan ile hayvan arasındaki sevgi köprüsüne küçük bir katkı yapmaktır” dedi.