CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli, kuyumculuk sektörünün son yıllarda altın fiyatlarındaki istikrarsızlık ve yaşanan ekonomik krizler nedeniyle ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu hatırlatarak, bankalardan ve PTTmatiklerden altın alım satımının yasaklanmasını istedi. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ve CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç'un da imzaladığı kanun teklifinde Türeli, altın alım-satım işinin sadece kuyumcular tarafından yapılabilmesı ve haksız rekabet şartlarının ortadan kaldırılması gerektiğini savundu.
SORUNLARI AĞIRLAŞTIRDI
Türeli yaptığı değerlendirmede, sektörde giderek bozulan rekabet şartlarının zor günler geçiren kuyumcu esnafının sorunlarını daha da ağırlaştığına dikkat çekerek şunları söyledi:
"Kuyumculuk mesleği üretimi, sanatı, ticareti ve finansal araçları içinde barındıran ve aynı zamanda tarihi ve gelenekleri olan bir sektör olup, çırağından, mücevher ihracatçısına kadar yüz binlerce insanın geçimini sağlamaktadır.Bununla birlikte, kuyumculuk sektörü son yıllarda altın fiyatlarındaki istikrarsızlık ve yaşanan ekonomik krizler nedeniyle ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmıştır.
Bunun yanı sıra sektörde giderek bozulan rekabet şartları zor günler geçiren kuyumcu esnafının sorunlarını ağırlaştırmaktadır. Nitekim Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından çıkarılan 'Bankaların Kıymetli Maden Alım Satımına ve Alacaklarından Dolayı Edindikleri Emtia ve Gayrimenkullerin Elden Çıkarılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile bankalarda altın satılmasının yolu açılmıştır. Ayrıca, PTT Genel Müdürlüğü ile İstanbul Altın Rafinerisi A.Ş. arasında yapılan anlaşma sonucu PTT şube ve PTTmatiklerden altın satışına izin verilmiştir."
CHP'li Vekil özellikle bankaların ve PTT'nin altın satışına başlamasının kamuoyunda da ciddi tartışmalara yol açtığına dikkat çekerek kuyumcu esnafının mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini söyledi.
Türeli, "Bankaların ve PTT’nin altın satışına başlaması kamuoyunda ciddi tartışmaları da beraberinde getirmiştir. Bu kuruluşlar her ne kadar kuyumcuların işine engel olmak veya bu işlerden pay almak gibi bir niyetleri olmadığını açıklasalar da, kuyumcular herkesin kendi işini yapması gerektiği konusunda görüş belirtmektedir. Bu arada, PTT Genel Müdürlüğü; Ankara, İstanbul, Antalya, Adana, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Sakarya ve Trabzon'da belirlenen 14 başmüdürlük ile Ankara'da Ulus ve İstanbul'da Bakırköy'de pilot olarak seçilen 2 PTTmatik'ten altın satışına başladığını duyurmuş ve yıl sonuna kadar gerek PTT şubelerinden gerekse PTTmatik'lerden yaklaşık 5 ton altın satmayı hedeflediklerini açıklamıştır. Eskiden beri altın alım-satım işini sadece kuyumcuların yaptığı düşünülürse bu alınan karar kuyumculuk sektörüne büyük bir darbe vuracaktır" diye konuştu.
DEĞERİNDEN DÜŞÜK TESPİT EDİLİYOR
Milletvekili Türeli bankalara açtırılan altın hesaplarının da tartışma konusu olduğunu belirterek Türkiye genelinde altının değerinden düşük tespit edildiği yönünde kuyumcuların vatandaşlardan gelen şikâyetleri gündeme taşıdığını hatırlattı. Türeli verdiği kanun teklifiyle altın alım-satım işinin sadece kuyumcular tarafından yapılabilmesinin ve haksız rekabet şartlarının ortadan kaldırılmasının amaçlandığını sözlerine ekledi.
KUYUMCULAR DIŞINDAKİ YERLERDE ALTIN ALIM SATIMININ YASAKLANMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ
Altın alım satımı
MADDE 1- (1) Ana faaliyet konusu kuyumculuk olan iş yerleri dışında, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından üretilen Cumhuriyet altın sikkeleri ve Cumhuriyet ziynet altınları ile altın rafineleri tarafından üretilen ve on gramdan daha hafif olan altınların alım ve satımı yapılamaz. (2) Bu madde hükümleri ticari banka şubeleri ve PTT iş yerleri hakkında da uygulanır. (3) Diğer mevzuatın bu Kanuna aykırı hükümleri uygulanmaz. İdari para cezası
MADDE 2- (1) Bu Kanuna aykırı hareket eden iş yerleri ve işletmelere, altın alım ve satımı yaptıkları her gün başına beş bin Türk Lirası idari para cezası uygulanır.
Yürürlük MADDE 3- (1) Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. Yürütme MADDE 4- (1) Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.