Kızılay Ege Bölgesi Kan Merkezi Müdürü Gökay Gök, lösemili hastaların tedavisinde kullanılan ve kanın ayrıştırılmasıyla elde edilen aferez trombosit bağışının istenilen seviyede olmadığını söyledi. Özel bir cihaz yardımıyla yapılan bağışın lösemili hastalar için büyük önem taşıdığını belirten Gök, "Bu bağış için 4 olan cihaz sayımızı ay sonunda 20’ye çıkarıyoruz. Yeterli bağışçımız olursa Ege Bölgesi’nin ihtiyacını karşılayarak, lösemili hastalarımızın derdine derman olacağız" dedi.
Kızılay Ege Bölgesi Kan Merkezi Müdürü Gökay Gök, düzenli kan bağışına yönelik bilincin her geçen gün arttığını, ancak hayati öneme sahip aferez trombosit bağışının toplumda halen bilinmediğini söyledi. Gök, Lösemili hastalar için yaşamsal bir öneme sahip kanın içinde yer alan aferez trombositin bağışı hakkında şu bilgileri verdi: "Kan bağışından aslında hiçbir farkı yok. Sadece daha uzun sürüyor. Bağışçı, aferez ünitesi olan cihaza ortalama 1 saat bağlanıyor.
Cihaz, bir koldan kanı alarak trombositlerini ayırıp kanın geri kalan bileşenlerini vücuda iade ediyor. Kan bağışı 7 ile 10 dakika arasında tamamlanırken, aferez trombosit bağışı 1 saat sürüyor. Bağışçı, 10 dakikada kanını verip gitmek istiyor, 1 saat makineye bağlı kalmak istemiyor. Oysa ki bu bağışta bulunan kişi, büyük sıkıntılar çeken lösemili bir hastaya şifa oluyor."
EGE’DE İHTİYAÇ GÜNDE 50 ÜNİTE
Lösemili hastalarının trombosit sayılarında olası bir düşüşte hayati tehlike yaşadıklarını belirten Gök şunları söyledi: "Lösemili hastalarda devamlı eksilen trombositin vücutlarına takviye edilmesi gerekiyor. Hasta ancak bu şekilde yaşatılabiliyor. Bu çok yaşamsal bir sıvıdır. Kızılay olarak 3 aydır bu bağışları alıyoruz. Özel bir cihazla yapılıyor bu bağış. Ege Bölgesi’nin aferez trombosit ihtiyacı günlük 50 ünite. Biz şu anda 15- 20 ünite karşılayabiliyoruz. Bu ay sonunda 16 cihaz daha gelecek. Daha önce 4 cihazla çalışıyorduk. Yıl sonuna kadar yüzde 90 talebini karşılar hale geleceğiz."
YILDA 24 KEZ VERİLEBİLİYOR
Aferez trombosit bağışının hiçbir tehlikesinin olmadığını söyleyen Gök, "Kan bağışı için üç ay geçmesi gerekirken, aferez trombosit bağışında 48 saat geçmesi yetiyor. Yılda 24 kez aferez trombosit bağışında bulunabilirsiniz. Lösemili hastaların derdine derman olabilirsiniz. Tüm vatandaşlarımızı aferez trombosit bağışçısı olmaya davet ediyorum. Yeterli bağışçımız olursa, Ege Bölgesi’nin ihtiyacını karşılayarak lösemili hastalarımızın derdine derman olacağız" diye konuştu.