Maden İş Sendikası Ege Bölgesi Şube Başkanı Tamer Küçükgencay, Çukuralan Altın Madeni’nin kapatılması ile 2 bin kişinin zarar gördüğünü açıkladı İzmir İl Özel İdare tarafından "Çevre İzni veya Çevre İzin ve Lisans Belgesi" bulunmaması gerekçe gösterilerek faaliyetleri durdurulan, Koza Altın İşletmeleri’nin 5 altın madeninden biri olan Çukuralan Altın Madeni’nde çalışan işçiler ve aileleri, işyerlerinin yasal gerekçe olmadan kapatıldığını söyleyerek, madenin bir an önce açılmasını istedi.
Türkiye Maden İş Sendikası Ege Bölgesi Şube Başkanı Tamer Küçükgencay, işletmenin kapanma kararı ile her şeyin alt üst olduğunu, bu mağduriyete sessiz kalmayacaklarını söyledi. Koza Altın İşletmeleri Genel Müdür Yardımcısı Cemalettin Çetin de yasal sürecin başlatıldığını belirterek, “yanlış hesap Bağdat’tan dönermiş, Bağdat’tan dönmesini bekliyoruz” diye konuştu.
Koza Altın İşletmeleri tarafından işletilen Ovacık Altın Madeni girişinde sendika tarafından gerçekleştirilen basın açıklamasına, faaliyetleri durdurulan Çukuralan Altın Maden’inde çalışan işçiler, aileleri ve sendika yöneticileri katıldı. “Madenimizle gurur duyuyoruz”, “Haksız durdurmaya son”, “Babamın ekmeğini geri verin”, “Evraklarımız tam işimiz yarım kalmasın” yazılı pankartlar taşıyan işçiler ve aileleri, işyerlerinin kapatılmasının yasal gerekçesi olmadığını ileri sürerek, madenin bir an önce faaliyete geçmesi gerektiğini söyledi.
2 BİN KİŞİ MAĞDUR OLDU
Madenin kapatılması ile ilgili konuşan Türkiye Maden İş Sendikası Ege Bölgesi Şube Başkanı Tamer Küçükgencay, “üretime geçtiği ilk günden bu yana Türkiye Cumhuriyeti yasalarının gereklerini aksatmadan yerine getiren, sendikal faaliyetlerimizi her zaman destekleyeren, işveren kimliğinin ötesinde işçisinin hak ve çıkarlarını gözeten, kullandığı ileri teknolojiler, çevreye ve insana duyarlılığı sektöre pek çok konuda önderlik eden Koza Altın İşletmeleri’nin böyle olumsuz süreçten geçiyor olmasının şaşkınlığını yaşıyoruz. Kapatma kararı ile 450’ye yakın işçi bu olumsuz süreçte mağdur oldu. Aileleri ile birlikte 2 bin kişinin direkt zarara uğradığını görüyoruz. Kimi arkadaşımız evlendi, kimi ev aldı. İşletmenin kapanması ile her şey alt üst oldu. Bu mağduriyete sessiz kalamayız. Üzerimize düşen görev ve sorumluluk neyse yerine getirilecektir. Kapatılma kararının bir an önce kaldırılmasını istiyoruz” diye konuştu.
YASAL GEREKÇESİ YOK
Koza Altın İşletmeleri Genel Müdür Yardımcısı Cemalettin Çetin de, kapatılmanın yasal bir gerekçesi olmadığına vurgu yaparak, “iddia edilen çevre izni lisansı yönetmeliğine geçen çevre izni sürecindeki gereklilikler yerine getirildi. Biz çevre uygunluk yasası, geçici faaliyet belgesi ve bundan sonraki süreç olan çevre izin süreci ile ilgili müracaatta bulunduk hatta harcımızı bile yatırdık. Çevre izninin imzalanıp gelmesini beklerken maalesef yılın son günü işçiler evlerine neşeli bir şekilde gidecekken böyle bir şeyle karşılaştık. Yanlış hesap Bağdat’tan döner, hesabın Bağdat’tan dönmesini istiyoruz” dedi.
BİR AY DAHA YARIM YEVMİYE
Madende çalışan işçilerin okula giden çocukları olduğunu, bazılarının işyerlerine güvenerek kredi çekip ev aldığını dile getiren Çetin, “Çukuralan işletmesindeki faaliyetlerin İzmir İl Özel İdaresi’nin kararıyla durdurulmasını mahkemeye taşıdık. Yasal süreç başladı. Bu süreçte yıllık izni olan arkadaşları izne gönderdik. Bir haftadır tüm işçilerimiz maden kapalı olmasına rağmen yarım yevmiye ile çalışıyordu ancak yönetim olarak aldığımız kararla bu süreç bir aya uzatıldı. İnşallah bu zamanda sorun çözülür ve işçiler işlerinin başına döner. Bu kadar insanın çalışma ümidinin kırılması kadar kötü bir şey yok” şeklinde konuştu.
Yapılan basın açıklamasının ardından ellerinde pankartlarla bir süre yürüyüp slogan atan işçiler ve aileleri Onuncu Yıl Marşı ve İstiklal Marşı okuduktan sonra dağıldı.