AKP Hükümeti'nin üzerinde çalıştığı 'iç güvenlik reformu'na göre,
arama kararı için 'somut delil' şartı gerekmiyor, 'makul şüphe' yeterli görülüyor.
İlgili kanun henüz yasalaşmadan bugün ilk uygulaması gerçekleşti.
Gazeteci, yazar Aytekin Gezici bu sabah saatlerinde, 'makul şüphe' oluştuğu gerekçesiyle evi aranarak gözaltına alındı. Gezici'nin Avukatı Yusuf Özel, gözaltı ve aramanın atılan bazı tweetlerle ilgili olduğunu söyledi. Özel, "Yürürlükteki kanunlara göre vatandaşların ev ve işyerlerinin aranması ile ilgili hakimden karar çıkartabilmek için 'somut delil' şartı aranıyor. Ancak Meclis'e sunulan yeni taslağa göre 'makul şüphe' duyulması arama kararı için yeterli görülüyor. Henüz yargı paketi kanunlaşmadan Adana'da bu uygulama gerçekleşmiş oldu." diye konuştu.
Alınan kararda “Eylem niteliği, mevcut delil durumu ile muhtemel suç eşyalarının ele geçirilmesi yönünde makul şüphesinin bulunduğu kanaatine varılmakla talebin kabulüne karar vermek gerekmiştir” denildi. Kararla birlikte Gezici’nin evinde arama yapılarak; bilgisayar, cep telefonu, harddisk, fotoğraf makinesi, kamera, program, sim kartı, ses ve görüntü depolayan her türlü cihaza el konulmasına izin veriliyor.
Adli Tıp’ta sağlık kontrolünden geçirilen Gezici, daha sonra Emniyet'e götürüldü. Burada Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve AKP'ye yönelik Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlar hakkında sorgulandı. 'Hakaret ve kamu kurumlarını küçük düşürücü paylaşımlarda bulunma' suçu işlediği ileri sürülen Gezici, paylaşımları kendisinin yaptığını kabul etti.
Gezici, amacının kamu kurumlarını yıpratmak ve hakaret etmek olmadığını savunarak, "Ben gazeteci yazarım, sadece fikirlerimi paylaştım. Suç işlemediğimi düşünüyorum" dedi.
Gezici ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.
'İmamın Ordusu Son Sığınak', 'Operasyon Cemaat', 'Yoksa Marx Haklı mıydı?' gibi kitaplarıyla da tanınan Gazeteci Aytekin Gezici, Twitter fenomenlerinden 'Fuat Avni' ile ilgili yazdığı "Fuat Avni Firavun Sarayındaki Musa" kitabıyla da gündem olmuştu.