İzmir’in Karşıyaka İlçesi’ndeki Mavişehir Sitesi sakinleri, 'yeşil alan'ı, 'ticari alan'a dönüştüren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın imar planına karşı açtığı davada mutlu sona ulaştı. Mahkemeden 'yürütmeyi durdurma' kararı çıkması, bölgede yaşayanları sevince boğdu.
Karşıyaka Mavişehir Sitesi sakinleri, Ege Park AVM’nin ön tarafında kalan ve imar planında 'yeşil alan' olarak görülen alanın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından değişiklik yapılarak ticari yapılaşmaya açılmasına eylemlerle tepki gösterdi. Sahildeki 23 bin metrekarelik alanla ilgili 7 yıldır mücadele veren Mavişehir sakinleri, üzerinde 'Yeşil alanıma dokunma', 'Bakanlık imar planını geri çek', 'Sahilime AVM yapma' yazan pankartlarla yürüyüşler yaptı. Bölge sakinleri, TOKİ’nin rekreasyon alanını 4.5 milyon liraya sattığını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 6 ay sonra bölgeyi ticaret alanına dönüştürdüğünü, 4.5 milyon liraya satılan arsanın değerinin, imar planı değişikliği ile 100 milyon liraya çıktığını, kamunun da zarar ettiğini dile getirdi.
KAMU YARARINA TERS
Mavişehir Sitesi sakinlerinden Kahraman Turumtay, Birol Meraklı, Ayhan Ünal, Ahmet Rıdvan Tulunay, Ahmet Yalçın Öznamlılar, 25 Kasım 2011 tarihinde İzmir 2. İdare Mahkemesi’nde İzmir Valiliği’ne dava açarak, bölgenin toplu konut alanı ilan edilmesi hakkında işlemin iptali için yürütmenin durdurulmasını istedi. İzmir 2. İdare Mahkemesi, açılan dava sonucunda 'yürütmeyi durdurma' kararı verdi. Çıkan kararda, çevre ve imar bütünlüğünün bozulacağı, kamu yararı ölçütlerine ters düşeceği şöyle vurgulandı: "Çevre ve imar bütünlüğünün bozulmaması ilkesine ters düştüğü, kamu yararı ölçütlerine uygun olmadığı anlaşıldığından işlemde hukuka ve yasal mevzuat hükümlerine uygunluk görülmemiştir. Öte yandan dava konusu işlemin uygulanması halinde bölgenin yapılaşmaya açılabilecek olması nedeniyle telafisi güç ve imkansız zararlar doğurabileceği açıktır. Açıklanan nedenlerle hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 sayılı kanunun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, kararın tebliğinden yedi gün içinde bölge İdare Mahkemesi’ne itirazın yolu açık olmak üzere oybirilği ile karar verilmiştir." KARAR SEVİNÇ YARATTI Mavişehir Siteler Birliği Sözcüsü Kahraman Turumtay, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın planının yanlış olduğunu, rekreasyon alanı olarak kalması gereken bölgenin imar planı değişikliği ile ticaret merkezine dönüştürülmesinin kamu vicdanını yaraladığını söyledi. Turumtay, "Karar bizi sevince boğdu. Çünkü plan yanlıştı. Devlet, cebinde kalacak parayı ranta açtı. Bundan sonra yapılması gereken şey açık. Sahildeki yapıların halka kamuya terk edilmesi lazım. İnsanların sahilden yararlanması sağlanmalı. Emsaller yükselmesin, insanların yaşayacağı planlar kalsın, yağmalanma olmasın. Yeni planda şahsi rantlar yerine kamu çıkarı gözetilmeli. Bu karar, bakanlık planını yetkisiz hale getiriyor. Planların hepsinin bozulması gerekiyor."
AVM VE ÖZEL OKULUN NE OLACAĞINA BİLİRKİŞİ KARAR VERECEK
2. İdare Mahkemesi’nin kararı, bölgede inşaatı tamamlanmak üzere olan bir AVM ve özel okulun ne olacağını sorusunu da gündeme getirdi. Kuyumculuk markası tarafından yapımına başlanan ve 200 milyon dolarla hayata geçirilmesi planlanan Mavibahçe AVM ile Çakabey Okulları da 8 milyon 100 bin liraya satın aldıkları arsaya yaptıkları özel okul karardan etkilenecek. İnşaatı tamamlanmak üzere olan ve ruhsat alan bu iki yapı için 'kazanılmış hak doğup doğmadığına' bilirkişiler karar verecek.
CHP'Lİ TEKİN GÜNDEME TAŞIDI
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, İzmir’de Karşıyaka Belediyesi’nin, vatandaşların ve bazı meslek örgütlerinin yargıya taşıdığı Mavişehir planlarını dile getirerek, "İstanbul’daki 100 milyar doları aşan peşkeşleri 718 gündür yılmadan dile getiriyorum. İzmir’de de büyük bir imar skandalı yaşanıyor. Emlak Gayrimenkul’e ait bir arazi bir şahsa satıldıktan sonra imarı 100 kat artırılmış. İzmirliler merak etmesin, takip ediyorum" demişti.