İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nün İzmir İl Mütfülüğü ile ortaklaşa yürüttüğü organ bağışı konusunda farkındalık ve duyarlılığı artırmayı amaçlayan Organ Bağışına Hutbeyle Katkı adlı projesi, Alsancak Hocazade Camii’nde başladı. İzmir İl Sağlık Müdürü Bediha Türkyılmaz,
“Din adamlarının organ bağışına yürekten inanmaları, inandıklarını paylaşmaları ve organlarını bağışlayarak bunu göstermelerini istiyoruz” dedi. İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ve İzmir İl Müftülüğü halkı organ bağışına yöneltmek ve organ bagışı konusunda yaşanan soru işaretlerini ortadan kaldırmak için din adamlarıyla birlikte “Organ Bağışına Hutbeyle Katkı" projesini hayata geçirdi. Ramazan boyunca devam edecek etkinlik için 60 camide organ bağış standı kurulurken, 500 müezzin ve imam organ bagışı konusunda bilgilendirildi. Projenin ilk adımı Alsancak Hocazade Camii’nde İzmir İlk Sağlık Müdürü Bediha Türkyılmaz’ın da katılımıyla gerçekleştirildi. Konak İlçe Müftüsü Zeki Aksoy, Cuma hutbesinde organ bagışının önemi konusunda cemaate bilgi verdi. Cuma namazının ardından cemaatten bazı vatandaşlar, cami bahçesi içinde kurulan organ bağışı standında gelerek bağışta bulundu.
“YANLIŞ ALGILARI YIKACAĞIZ”
Vatandaşların organ bagışına yönelik soru işaretlerinin ortadan kaldırmak ve organ bağışına olan ilgiyi artırmak istediklerini belirten İzmir İl Sağlık Müdürü Bediha Türkyılmaz, bu kapsamda İzmir İl Müftülüğü ile işbirliği yaptıklarını söyledi. Vatandaşların en rahat ulaşabilecekleri mekanın cami olduğunu söyleyen Türkyılmaz, “Dini açıdan organ bağışı konusunda yanlış algıların imam ve müezzinlerimiz tarafından gidirileceğini düşünüyoruz. Bu sebeple yola çıktık. Din adamlarının organ bağışına yürekten inanmaları, inandıklarını paylaşmaları ve organlarını bağışlayarak bunu göstermelerini istiyoruz” dedi.
“BEYİN ÖLÜMÜ VE KOMA FARKLIDIR”
Organ bagışı konusunda en büyük yanlışın beyin ölümüyle ilgili konuda gerçekleştiğini söyleyen Türkyılmaz, “Koma ve beyin ölümü birbirinden tamamen farklıdır. Komadan geri dönüş vardır. Ama beyin ölümüden hiçbir şekilde geri dönüş olmamaktadır. Kalp tek başına çalışabilir ama koordinesiz beyin kontrolü olmayan bir çalışma bir iki günü geçmez. Organ bağışının beyin ölümü aşamasında kalp atıyorken cihaz desteği ile soluk alıp veriyorken yapılması lazım ki o organlar bir başkasının hayatına hayat katabilsin. Beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın geri dönüşü gibi bir olay bugünü kadar hiç olmamıştır” dedi.
“DİNEN BİR YANLIŞ YOK”
Cuma namazı sonrası standa gelerek organlarının tamamını bağışlayan Konak İlçe Müftüsü Zeki Aksoy ise, “Görmeyen göze göz olmak ve kalbi atmayana kalp olmak için organlarımın tamamını bağışladım. Organ bagışı konusunda kesinlikle dinen bir yanlış yoktur. Dinimizde birinin canına can katmak büyük sevaptır. Bütün Müslümanların organlarını bağışlamaya çağırıyorum” dedi.