Prof. Dr. Erol Uyar, Ege Üniversitesi Elektrik- Elektronik Mühendisliği Bölümü'ndeki odasında fabrika gibi sürekli robotlar üreterek yaşamı kolaylaştırıyor.
Prof. Dr. Erol Uzar robot ekibinde araştırma görevlileri Gökmen Katipoğlu, Nail Akçora, Erman Selim, Lütfü Mutlu, 3'üncü sınıf öğrencileri Onur Duran ve Mert Altıntaş yer alıyor. Robotlarında enerjinin tüm çeşitlerini kullanan Prof. Dr. Uyar özellikle beyinden alınan EEG (EMG) ve kaslardan alınan EKG sinyallerini kullanarak, engellilerin kullanacağı araçlar ve uzaktan kumanda ile çalışan robotlar üretiyor.
Prototipini geliştirdiği beyin gücüyle çalışan ulaşım aracıyla büyük ilgi gören Prof. Dr. Uyar elektrik enerjisi (akü) kullanılan bu araçların güneş enerjisi ve hidrojenle çalışanını geliştirmeye çalışıyor. Beyinde olan 17 noktadan gelen sinyallerle, engelli bir insanın rahatlıkla kullanabileceği akülü aracın güneş enerjisi ve hidrojenle çalışan versiyonlarını geliştirme çabası içindeki Prof. Dr. Erol Uyar yaptığı protez elle yine kas sinyalleriyle normal bir insan elinin yapabildiği her işi rahatlıkla yerine getirebiliyor.
Öğrencileriyle birlikte, şimdiye kadar onlarca robot üreten Prof. Dr. Erol Ünal, "Üretebileceğimiz robotları yurt dışından almak beni çok üzüyor" diyerek sanayicilerin maddi açıdan destek olmasını istedi. Üretilen robotlar, bomba imha ekiplerinden otomobil sanayiine, cerrahiden arama kurtarma çalışmalarına kadar farklı sektörlerde kullanılabiliyor. Su altı robotları, mekatronik araçlar ve beyin sinyaleri ile hareket ettirilen robotlar bu projelerden bazıları. Üretilen mekatronik araçlar ve taşıma robotları yer, zaman ve maliyet bakımından büyük avantaj sağlarken, beyin sinyalleri ile çalışan robotlar herhangi bir sebeple uzuvlarını kullanamayan engelli insanların normal hayata katılabilmelerine olanak sağlıyor. Ancak bu robotların daha verimli ve gündelik hayatta kullanılabilmesi için ekonomik destek ve disiplinler arası çalışmalar yapılması gerekiyor.
Prof. Dr. Erol Uyar’ın yaptığı robotlardan bazıları şunlar;
Lazer sensörle denizde çalışan robot: Harita çıkarıp, araç yönlendiriyor. Işıkla aydınlatıp, sesle bilgi veriyor.,
Cam silme robotu (örümcek): Yüksek binaların cam ve dış yüzeylerini temizliyor. Uzaktan kumanda ile çalışıyor.
Merdiven Robotu: Yüksek mesafelere ulaşıp, yükseklerdeki operasyonlar yönlendirilebiliyor.
Tut ve Koy Robotu (Sanayi Robotu): Sanayide tasnif işlemlerinde, montajda kullanılabiliyor.
İnsansız Mobil Robot: Uzaktan yönlendirilerek, sinyallerle tehlikeli bölge araştırmaları yapılabiliyor.
4 Pervaneli Helikopter: İnsansız ve uzaktan kumanda ile çalışan bu robotla yükseklere ulaşmak ve kurtarma operasyonlarına katılmak mümkün.
Ameliyat Robotu: Çeşitli ameliyatlarda süratli operasyon ve hızlı iyileşme sağlanabiliyor. Organ naklinde kullanılabilmesi için çalışılıyor.
Kanal Robotu: Kanallarda tıkanıklığın tespiti ve kanalın açılmasında, şehircilikte kullanılıyor.
Park Robotu: Üzerinde çalışılan son robotla araçların kısa ve dar alanlarda park etmesi ve forkliftlerle depolamada bir santimetreye kadar alanların tasarruflu kullanılmasında yarar sağlayacak robot projesi.
Tarım Robotları: Tarım alanlarında, insansız ve uzaktan kumandalı araçlarla tarlaların sürülmesi, düzenlenmesi, meyve ve sebzelerin toparlanıp tasnifi sağlanıyor.