Sağlık Bakanlığı Beyaz Kod Birimi verilerine göre, son 1,5 yılda sağlık çalışanlarına yönelik 14 bin 130 sözlü ve fiziksel saldırı gerçekleşti, bunlardan 9 bin 386 adedi adli mercilere intikal etti.
Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet sorununa dikkat çekmek için İzmir Tabip Odası ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi işbirliğiyle 23 Kasım Cumartesi günü “Sağlıkta şiddet sorunu” başlıklı sempozyum düzenliyor. Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem, sempozyumda, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet, yapılması gerekenler, hukuki düzenlemelerin son durumu gibi konuların her yönüyle tartışılacağını söyledi.
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olayları, Yaşar Üniversitesi’nde masaya yatırılacak. Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Tabip Odası ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından düzenlenen sempozyum 23 Kasım 2013 Cumartesi günü, Yaşar Üniversitesi Konferans Salonu’nda yapılacak. Saat 09.00’da başlayacak oturumda açılış konuşmalarını, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, Tabip Odası Başkanı Dr. Suat Kaptaner, İl Sağlık Müdürü Dr. Bediha Türkyılmaz ile Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamil Kumanlıoğlu yapacak. Sempozyumdaki oturumlarda, şiddet davranışının gelişimi ve sonuçları, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin tanımı ve risk faktörleri, hukuki koruma yöntemleri tartışılacak.
RAKAMLAR KORKUTUCU
2012 sonu rakamlarına göre 698 bin 519 çalışanı bulunan Sağlık Bakanlığı’nın, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Beyaz Kod Birimine, 14 Mayıs 2012 ile 7 Kasım 2013 tarihleri arasındaki 1,5 yıllık sürede, çalışanlar tarafından 14 bin 130 “şiddet” bildiriminde bulunuldu. Bunlardan 4 bin 603 tanesi fiziksel, 9 bin 527 tanesi ise sözlü şiddet olarak gerçekleşti. Bu bildirimlerden 9 bin 386 adedi adli mercilere intikal ettirilirken 476 tanesi sonuçlandı.
İZMİR’DE BEYAZ KOD’A 10 AYDA 988 BİLDİRİM
İzmir’de ise 2013 yılında İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki Beyaz Kod Birimine 672’si sözlü, 316’sı fiziksel toplam 988 şiddet bildirimi gerçekleşti. Yaklaşık 120 olaya ilişkin ise dava açıldı.
BEYAZ KOD BİRİMİ NASIL ÇALIŞIYOR
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarını takip etmek üzere Bakanlık, Beyaz Kod Birimi kurdu. 24 saat hizmet veren "113" numaralı telefon ve "www.beyazkod.saglik.gov.tr" internet sayfası aracılığıyla kamu ve özel tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında gerçekleşen şiddet olayları bu birime bildiriliyor. Çalışanın bireysel şikayeti olmaksızın olay anında adli mercilere intikal ettiriliyor. Gerekli hallerde Bakanlık Hukuk Müşavirliği, davalarda, şiddete uğrayan personele hukuki yardımda bulunuyor.
İZMİR TABİP ODASI HUKUK BÜROSUYLA ŞİDDETİN TAKİPÇİSİ
İzmir Tabip Odası Hukuk Bürosu da hekimlere yönelik gerçekleşen şiddet olaylarıyla ilgili gerekli hukuki girişimlerde bulunuyor. 0 506 2352686 numaralı Acil Durum Hattı aracılığıyla alınan şikayetler, anında değerlendiriliyor ve hekimlere hukuki destek sağlanıyor. Odanın avukatları Mithat Kara ve Abdullah Hızal aracılığıyla şu an İzmir’de hekimlere yönelik gerçekleşen şiddet olaylarıyla ilgili 36 dava takip ediliyor. Son olarak, İzmir Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde görev yapan bir hekimin, 28 Eylül 2010 tarihinde, hasta yakınının fiili saldırısına uğramyıp kolunun kırılmasıyla ilgili dava sonuçlandı. İzmir Tabip Odası Hukuk Bürosu tarafından takip edilen hukuksal süreç sonunda, sanığın kamu görevlisine karşı kasten yaralama suçundan aldığı 1 yıl 13 ay hapis cezası, Yargıtay tarafından da onandı. Avukat Mithat Kara, kararın ertelenmediğini ve para cezasına da çevrilmediğini hatırlatarak, yaşanabilecek olası şiddet olayları açısından caydırıcı bir karar niteliği taşıdığını söyledi.
ŞİDDET MUTLAKA İHBAR EDİLMELİ
Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarını genel şiddetten ayrı düşünmemek gerektiğini belirterek, “Sağlık çalışanı olarak kutsal bir meslek icra ediyor olmaları ayrı bir duyarlılık yaratıyor. Ancak ayrı bir suç tipi olarak değerlendirmek mümkün değil. Çünkü suç tipleri düzenlenirken Türk Ceza Kanununda hekime ya da başkasına karşı ayrımı yok. Kasten yaralama ve hakaret, kamu görevlisine karşı yapıldığında ağırlaştırıcı unsurlar oluyor. Ayrıca takibi şikayete bağlı bir suç da olmaktan çıkıyor, kamu davası haline geliyor. Ancak genellikle para cezasına çevrilme, hükmün açıklanmasının geri bırakılması gibi sonuçlar çıkıyor. Sempozyumdaki amacımız, duyarlılık yaratmak. Sadece vatandaşlara da değil, sağlık çalışanlarına da bilinçlendirme yapacağız. Neler yapmaları gerektiği konusunda. Şiddetin mutlaka kolluk birimine, kovuşturma organlarına intikal etmesi gerekli. Kurumların duyarlılığını artırmak da önemli” dedi.
Erdem, şiddet olaylarının ardından açılan ceza davalarını hatırlatarak, “Ceza Kanununu tek seçenek olarak görmemek lazım. Baktığımızda, tazminat davası açılabilir, eğer şiddet uygulayan kamu görevlisiyse disiplin suçu da gerekir. Çok boyutlu bakmak lazım. Önemli olan düzenlemelerin nasıl işletileceği” diye konuştu.