Muğla'nın Milas ilçesi'ne bağlı Ören Beldesi'nde yapılması planlanan termik santrale tepkiler sürüyor. Ören Belediye Başkanı CHP'li Kazım Turan'ın öncülüğünde, santrale karşı bir forum düzenlendi.
Muğla Barosu Başkanı Mustafa İlker Gürkan'ın yönettiği foruma, konuşmacı olarak Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sıtkı Uyar ve İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Doğan Kantarcıoğlu katıldı. Başkan Turan, yaptığı açıklamada bölgede yaşayanların, kamuoyunda Gökova olarak bilinen Kemerköy Termik Santrali'nin yapılmış olmasını bile hata olarak gördüklerini söyledi. Prof. Dr. Uyar ise ABD başta olmak üzere batı ülkelerinin termik santrallerden vazgeçtiklerine dikkati çekip, "AB, Türkiye'ye çöplük olarak bakıyor. Hollanda, asbestli gemisini Aliağa'ya gönderdi. Çimento fabrikalarını yasaklayan Fransa, Türkiye'de çimento fabrikaları satın aldı. Almanya ve Polonya, termik santrallerini gönderdi" dedi.
Prof. Dr. Uyar, yaşamı oluşturan tek kaynağın güneş olduğunu belirterek, "Güneş o kadar önemli ki her sene 30 milyon insan, Türkiye'ye güneşlenmeye geliyor. Bu kaynağın yanında, termal kaynaklarımız var. Rüzgarımız var. Bugün gelinen noktada, 25 bin kişinin tükettiği enerjiyi üreten rüzgar tribünü var. Termik, ucuz enerji değil. Birim maliyeti hesaplarken toplumsal maliyeti hesaba almıyorlar. İktisatçılar bunu yapsınlar. Doğalgaz da temiz değil, azotoksit üretiyor, o da nitritoksite dönüşüyor. Bu asit, insan sağlığıyla birlikte bitkileri de mahvediyor. Çözüm, enerjinin etkin kullanımı ve rüzgar enerjisidir. Biz Marmara Üniversitesi olarak, isteyen iktidara danışmanlığa hazırız" diye konuştu.
Baro Başkanı Gürkan ise Türkiye'de bugün termik santrallerin kansere sebep olduğuna dair istatistik bulunmadığını ama üst solunum yollarına ve doğaya zarar verdiğinin bilindiğini söyledi. Çevre mücadelesi içinde bulunmanın suç sayıldığını savunan Gürkan, "Çevre mücadelesinde çok büyük uluslararası güçlerle karşı karşıyayız. O güç, iktidarı ele geçiriyor. O yüzden çevre mücadelesini de suç haline getirdiler. Biz bu suçu işleyeceğiz. Sizleri teşvik ediyorum. Çevre için bu suçu işleyeceğiz. Bu mücadelede hukuksal meşruiyeti olmayan olaylarla karşılaşıyorsunuz. İşlemin hukuki aykırılığını ortaya koyuyorsunuz. Nitekim daha önce baro olarak açtığımız ve kazandığımız davalar oldu ama en üst mahkeme, 'İşlem hukuka aykırı ama baro bu davayı açamaz' diyebildi. Yani hukuki meşruiyet, halk meşruiyetince desteklendi" diye konuştu.
Prof. Dr. Doğan Kantarcıoğlu da termik santrallerdeki arıtmaya inamadığını belirterek, "Ya çalıştırmıyorlar ya başka şeylerin peşindeler. Baca gazı arıtma tesisleri kurulmadan önce Marmaris, Datça kıyalarında havada kükürtdioksit belirledik. Bunların yağışlı havalarda sülfirikt aside dönüşmesiyle ormanlarda kuruma baş göstermişti. Aynı durum halen devam ediyor" dedi.
Forumda, başta Karacahisar Köyü’nden gelenler olmak üzere katılımcılar arasında yapılan oylamada, santrale 'hayır' kararı çıktı.