Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 işçinin yaşamını yitirdiği facianın ardından Türk Tabibler Birliği ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, 'Kamuoyuna daha inandırıcı bilgiler vermek adına' kazanın yaşandığı maden ocağında inceleme yapmak için başvuruda bulundu.
Buna karşılık Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye'deki bütün mühendis ve doktorların aynı üniversitelerde eğitim aldığını, üstelik denetimlerde bulunan bünyelerindeki müfettişlerin bu eğitimlere ek olarak aldıkları formasyonlarla, iş eğitimi ve güvenliği konularında ülkenin en önemli uzmanları olduğu cevabını verip, talebi geri çevirdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, faciadan önce maden ocağına olumlu rapor veren müfettişlere adli soruşturma açılmasına da izin vermemişti.
Konuyla ilgili açıklamayı TBB Başkanı Dr. Bayazıt İlhan yaptı. Türkiye'de işçi sağlığı ve güvenliği alanının konunun uzmanlarına kapatıldığını söyleyen İlhan şunları söyledi, "İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri, tümden taşeron firmalara verildi. Taşeronlara devredildi. Madenlerde, inşaatlarda işçi sağlığından ve işçi güvenliğinden kendileri güvencesiz çalışan, tamamen işverenlerin verdiği parayla geçirmek zorunda olan hekimlerin ve mühendislerin sahip çıkması bekleniyor. Ama bunlar da zaten kendileri güvencesiz çalışıyor. İşyeri hakkında olumsuz rapor yaptığı için işten atılan hekimler var.
Dolayısıyla işçi sağlığı konularında kötü bir noktadayız. Bakanlık bize cevabında, bu hizmetlerin tamamını kendisinin götürdüğünü söylüyor. Ama Soma'da gördük ki bağımsız heyetlere son derece ihtiyaç var. Ama bakanlık inatla bu alanı, uzmanlara kapatmak istiyor. Ama bu müfettişler inceleme yapıyorlar, olumlu raporlar veriyorlar, sonra bu facia oluyor. Bunlara nasıl güveneceğiz? Bizlere izin verilmemesi, örtbas edilmek istenen konular mı var sorularını akla getiriyor."
Dr. Bayazıt İlhan, ocakta gerekli incelemeyi yapmak için, bakanlıktan gelen bu cevap üzerine idari mahkemeye dava açacaklarını ve hukuk yoluyla o madene girmeye çalışacaklarını söyledi.