İzmir Büyükşehir Belediyesi'ndeki yolsuzluk iddialarına ilişkin açılan davadan ayrılan ve "çıkar amaçlı suç örgütü kurmak", "ihaleye fesat karıştırmak" gibi suçlamalarla, Kuşadası Belediye Başkanı Mehmet Esat Altungün'ün de aralarında bulunduğu 25 sanık hakkında beraat kararı verildi.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı üzerine 2011 Mayıs ayında İzmir Büyükşehir, Karabağlar ve Kuşadası belediyelerine yönelik yolsuzluk iddialarına ilişkin operasyon düzenlemişti. Operasyon kapsamında açılan davada, bazı dosyalar İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilgili iddiaların yer aldığı dosyalardan ayrılmıştı. Kuşadası Belediye Başkanı Mehmet Esat Altungün, başkan yardımcısı Erdoğan Uyan ile Karabağlar Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Hulusi Gülşen'in aralarında bulunduğu 25 sanık hakkında, Kuşadası Belediyesi’nin evsel atık ve çöplerin toplanması, Karabağlar Belediyesi’nin güvenlik, etkinliklerin duyurulması, personele öğle yemeği verilmesi, Gaziemir Belediyesi’nin temizlik, katı atıkların toplanması ve nakli, Narlıdere Belediyesi'nin ise yemek ihalesine fesat karıştırma suçlamalarıyla 7-12 yıl hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.
İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesindeki son duruşmaya, "çıkar amaçlı suç örgütü kurmak", "örgüt üyesi olmak", "edimin ifasına fesat karıştırmak", "ihaleye fesat karıştırmak", "kamu zararına dolandırıcılık", "rüşvet ve irtikap" suçlarından yargılanan Kuşadası Belediye Başkanı Mehmet Esat Altungün, başkan yardımcısı Erdoğan Uyan ile Karabağlar Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Hulusi Gülşen'in aralarında bulunduğu 25 tutuksuz sanığın tamamı avukatlarıyla birlikte katıldı. Bir önceki duruşmada mahkeme heyeti, 4. Yargı Paketi’ndeki yasal düzenlemeler gereği, ihaleye fesat karıştırma suçunda ilgili kamu kurum ve kuruluşunun zarara uğrayıp uğramadığının sorulmasına karar vermişti. Mahkemeye, duruşma öncesi Balçova, Kuşadası, Gaziemir, Narlıdere ve Silivri Belediyeleri’nden gelen yazıda, söz konusu ihalelerle ilgili olarak kurumun zarara uğramadığı belirtildi. Mahkeme başkanı, belediyelerden gelen cevapları okuduktan sonra kısa olarak sanıkların ve avukatların son sözlerini sordu. Sanıklar ve avukatlar son sözlerinde, suçun oluşmadığını belirterek haklarında beraat kararı verilmesini istediler. Mahkeme heyeti, duruşma sonunda yaklaşık iki yıldan fazla süren davada önce ortada çıkar amaçlı bir örgüt bulunmadığına daha sonra da iddia konusu ihalelerde kurumların dolayısıyla kamunun zarara uğramadığının ortaya çıkması ve sanıklar hakkında iddia edilen hiçbir suçun varlığının kalmadığına belirterek her bir sanık için ayrı ayrı beraat karar verdi. Duruşmadan çıkan sanıklar beraat kararını birbirlerine geçmiş olsun diyerek sevinçle paylaştılar.