TÜRKİYEnin Birleşmiş Milletler ( BM ) Daimi eski Temsilcisi, Yaşar Üniversitesi Akdeniz Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı İzmirli diplomat Ertuğrul Apakan, Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatının ( AGİT ) Ukraynada özel gözlem misyonunun başkanı olarak, ülkede barışın sağlanması için görev yapıyor.
57 ülkeden oluşan AGİT Daimi Konseyinin onayladığı, 41 ülkeden 300ten uzmana liderlik eden İzmirli diplomat, görüş ayrılıkları ve çatışmalara karşın Ukraynada barıştan yana umutlu. Apakan, şöyle dedi: "Özellikle Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenkonun önerdiği barış planı çerçevesinde, uzlaşı yolunun açık tutulacağına inanıyorum. Görüş ayrılıkları da çatışmalar da olabilir, ancak bölge ülkelerinin de barıştan ve sağduyudan yana bir tutum alacaklarını düşünüyorum. Ayrıca, ilgili ülkelerin kabul ettikleri Cenevre Anlaşması, Berlin Bildirisi gibi siyasi metin ve deklarasyonlar da çözüm çerçevesinin oluşmasına yardımcı olacaktır. Uzun vadeli bir barışın, Ukraynada hakim olacağına ve önümüzdeki aylarda adım adım buraya gidilebileceğine inanıyorum."
AMACIMIZ BARIŞIN SAĞLANMASI
Ukraynadaki bu misyonun başkanlığında, AGİTi ve ülkemizi temsil etmekten onur duyduğunu belirten Apakan, şunları söyle dedi: "Siyasi bir krizle baş etmek üzere yola çıktık, ancak zamanla olaylar, siyasi çatışmaya ve şiddete döndü. Silahlı güçlerin yer aldığı, şiddet sarmalının kendini gösterdiği, 1500 insanın hayatını kaybettiği, özellikle Doğu Ukraynada baş gösteren bir çatışma odağı haline dönüştü. Bununla birlikte Doğu Ukraynadan, Kırımdan, olaylar nedeniyle ayrılmak zorunda kalan, yerlerinden edilmiş insanlar gündeme geldi. Dolayısıyla bunların barındırılması, çocuklarının eğitimi, sağlık sorunları, bir insani krizi de beraberinde getirdi. Ukraynada, ülkenin barış ve istikrarına yardımcı olmak için bulunuyoruz, sorunların tamamında insani ve barıştan yana çözümler bulmak için çalışıyoruz. Öncelikli konu, şiddetin durması ve ateşkesin sağlanması." Yaşar Üniversitesi Akdeniz Araştırma ve Uygulama Merkezinin de esas itibariyle Akdenizde itilafların çözülmesi, uzlaşı yollarının aranması ve barış ikliminin sağlanması için çalıştığını kaydeden Apakan, “Ukraynada da aynı amaçlar için görev yapıyoruz. Ayrıca, bir Türk olmaktan dolayı, Ukraynada gereken dostluğu ve yakınlığı görüyorum. Misyonumuz bittikten sonra, İzmire Yaşar Üniversitesindeki görevime döneceğim. Uzaktan da olsa bu konudaki çalışmalarımız sürüyor."
"GÖREVİ MART 2015E KADAR DEVAM EDECEK"
AGİT Daimi Konseyi tarafından 21 Martta düzenlenen toplantıda kurulmasına karar verilen ve Başkanlığına, Yaşar Üniversitesi Akdeniz Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Ertuğrul Apakanın seçildiği misyon, Nisan 2014de göreve başlamıştı. 20 Eylül 2014 tarihinde görev süresi dolacak misyonun, süresi 6 ay daha uzatıldı. Apakan, 20 Mart 2015 tarihine kadar görev yapacak misyona, başkanlık etmeye devam edecek. Öte yandan, Yaşar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Arıkan Açar da Ukraynadaki seçimlerde AGİT gözlemcisi olarak görev yaptı. Yrd.Doç.Dr. Açar, şöyle dedi: "Türkiyeyi temsil etmek, olayları birebir görmek, seçimlerde uluslararası toplumun gözü kulağı olmak çok önemli bir deneyimdi. Seçimlerin uluslararası standartlara uyup uymadığını, ihlaller olup olmadığını gözlemledik. Bazı bölgeler, çatışmaların olduğu yerler hariç, serbest, demokratik ve adil bir seçim sürecinin geçtiğini gördük."
ERTUĞRUL APAKAN KİMDİR?
İzmir Bornova doğumlu olan Ertuğrul Apakan, Bornova Anadolu Lisesi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini bitirdikten sonra, Ege Üniversitesinde Ekonomi alanında yüksek lisans yaptı. 1971 yılında Dışişleri Bakanlığına giren Apakan, KKTCnin Türkiye Büyükelçiliği görevini de yürüttü. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarlığı da yapan Ertuğrul Apakan, BM Türkiye Daimi Temsilcisi olarak görev yaptığı 2009-2012 döneminde, Eylül 2010da Güvenlik Konseyi dönem başkanlığı görevini üstlenmişti. Aynı dönemde Güvenlik Konseyi Terörizm ile Mücadele Komisyonu Başkanlığı ve Kuzey Kore Yaptırımlar Komitesi Başkanlığı da yapan Apakan, BM gündemindeki önleyici diplomasi, arabuluculuk ve barış girişimlerinde etkin rol oynamıştı.
İzmir-DHA