İzmir Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin geçen yıl temmuz ve kasım aylarında gerçekleştirdiği iki ayrı operasyonla çökertilen 'sınav çetesi' ile ilgili 22'si tutuklu 60 sanık hakkında iddianame hazırlandı. İddianade çete lideri olduğu iddia edilen Mehmet Kenan Ö. hakkında toplam 396.5 yıl hapis cezası istendi. Örgüt liderinin Diyarbakır’da 40 gayrimenkul kaydı bulunduğu iddianamede yer aldı.
ÖSS ve KPSS’de iki kez başkasının yerine sınava girerek 'jokerlik' yaptıktan sonra pişman olan Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencisinin ihbarıyla İzmir Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, geçtiğimiz yıl temmuz ve kasım aylarında PKK/KCK bağlantılı sınav çetesine yönelik operasyon gerçekleştirilmişti. 7 Temmuz 2012 günü KPSS sırasında İzmir, Diyarbakır, Batman, Hakkari, Gaziantep, Mardin, İstanbul ve Ankara’da 34 kişi, Kasım 2012’de düzenlenen ikinci dalgada ise 9’u kamu görevlisi 19 kişi gözaltına alınmıştı. İki operasyon sonunda toplam 22 kişi tutuklanmıştı.
1999 YILINDAN BU YANA YAPIYOR
'Joker' denilen başarılı öğrencileri para karşılığında başka kişilerin yerine ÖSS, YGS, LYS, ALES, ÜDS, KPSS, KPDS, DGS ve STS gibi sınavlara sahte kimlik düzenleyerek sokan PKK/KCK bağlantılı suç örgütüyle ilgili hazırlanan iddianame tamamlanarak, İzmir 12. Ağır Ceza mahkemesince kabul edildi. Cumhuriyet Savcısı Ender Karadeniz tarafından hazırlanan 360 sayfalık iddianamede, Mehmet Kenan Ö. Liderliğindeki örgütün 1999 yılından bu yana ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlara girecek adayların yerine, sınavın türüne göre 20 ile 30 bin lira arasında paralar karşılığında sahte kimliklerle 'joker' adı verilen kişileri soktuğu belirtildi. Sahte kimlikler hazırlayararak Örgütün jokerlere ise 2 ile 5 bin lira arasında ödeme yaptığı kaydedildi.
İddianamede, örgütün 'jokerleri' temini esnasında yerine sınava girilecek kişiyi, Nüfus Müdürlüğüne yönlendirilerek kayıptan yeni nüfus cüzdanı çıkarttırdığı, örgüt lideri Mehmet Kenan Ö'nün eski nüfus cüzdanı üzerinde tahrifat yaparak yerine sınava girilecek kişi ile 'joker'in fotoğrafını değiştiraerek yeni kimlik oluşturulduğu, bu kimlikle ÖSYM’ye başvurulduğu, böylece sınavla ilgili düzenlenmiş bütün evraklarda fotoğraf bölümününde 'joker'in fotoğrafının bulunduğu, bir aksilik durumunda ise 'joker'in ÖSYM’nin ilgili merkezlerine giderek o şahısmış gibi işlemler yaptığı, üniversiteye kayıt işlemlerinin de yine 'jokerler' tarafından yapıldığı ifade edildi.
Örgüt lideri Mehmet Kenan Ö'nün sınav organizasyonlarını genellikle İzmirde yaptığı belirtilen iddianamede, örgütün esasen çıkar amaçlı olarak faaliyet gösterdiği ve PKK terör örgütüyle doğrudan veya organik bir ilişkisi tespit edilememekle birlikte, suç örgütü içerisinde yasadışı PKK terör örgütünün sempatizanı olan veya örgüt adına karıştıkları eylemler nedeniyle haklarında kamu davası açılıp ceza alan örgüt yöneticisi ve üyelerinin bulunduğu iddia edildi. İddianamede, 'Şüphelilerin ise yine örgüt sempatizanı olan kişileri yönlendirerek sınavlarda yerlerine örgüt Jokerlerini kullanmak vasıtasıyla şahısları üniversitelere ve kamu kurumlarına yerleştirmeye çalıştıkları, bu surette dolaylı da olsa PKK/KCK terör örgütünün gençlik yapılanması olan DYGM'nin üniversitelerdeki nüfusunun artmasına katkı sağlandığı değerlendirilmiştir' ifadeleri yer aldı.
PİŞMAN OLUNCA ÇETEYİ ORTAYA ÇIKARTTI
ÖSS ve KPSS’de iki kez jokerlik yaptıktan sonra pişman olan Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencisinin ihbarıyla başlatılan operasyon sonrasında Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdiği ifadede, 2011 yılı ocak ayı içerisinde ÖSS müracaatlarının yapıldığı dönemde kredi kartları borçlarının biriktiğini, bu durumunu bilen bir örgüt üyesinin kendisine borçlarını ödeyebileceği bir iş olduğunu, başkasının yerine ÖSS sınavına girerek karşılığında para alabileceğini söylediğini, çaresiz olduğu için teklifi kabul ettiğini, daha sonra pişman olup vazgeçmek istediğinde, kendisine "Önceden olur deyip sonradan bu işten vazgeçenlerin başına ne geldi biliyor musun? Artık geri dönüşün yok, bu sınava gireceksin" diye tehdit içeren sözler söylendiğini, korktuğu için de iki kez sınava girmek zorunda kaldığını, sınavda bazı bildiği soruları kasten yapmadığını söyledi.
Daha sonra bu olaylardan dolayı vicdan azabı çekmeye başladığını, cesaretini toplayıp polise gidip müracaatta bulunduğunu anlatan gizli tanık, polisin kendisini İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına getirdiklerini belirtti.
GAYRİMENKUL ZENGİNİ OLMUŞ
Örgüt lideri Mehmet Kenan Ö'nün bankada bulunan hesaplarının incelendiği kaydedilen iddianamede, bu hesaplara 2006-2011 yılları arasında farklı kişiler tarafından 1 milyon 523 bin lira yatırıldığı ve 1 milyon 418 bin liranın çekildiği bildirildi. Örgüt liderinin herhangi bir kayıtlı iş yapmadığı, vergi mükellefi olmadığı ve Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde 40 gayrimenkul kaydı bulunduğu iddianamede yer aldı. Savcı Karadeniz iddianamede, sınav çetesinin lideri Mehmet Kenan Ö. hakkında 'suç işleme amacıyla örgüt kurma, suç örgütlerinin isimlerini kullanarak tehditte bulunmak, resmi belgede sahtecilik, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Başkanlığının teşkilat ve görevleri hakkındaki kanuna muhalefet' suçlarından toplam 396.5 yıl hapis cezası istedi.
Karadeniz, 22'si tutuklu 60 sanık hakkında ise 5 ile 12.5 yıl arasında değişen hapis cezaları talep etti. Dava, TMK 10. maddesiyle görevli İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 6 Eylül günü görülmeye başlanacak.