HaberEgeli ÖZEL | Kurban Bayramı dolayısıyla belediye kesim alanlarına her yaştan insan akın etti. Kimi aileler, yanlarında çocuklarını da getirdi.
"Kurban bayramının dini açıdan bir anlamı ve açıklaması olsa da çocuklar için bu açıklamalar soyut anlamlar taşır." diyen Psikolog Özgün Kara, "Özellikle küçük yaş dönemi çocukları somut olarak gördüklerini anlamlandırırlar. Kurban bayramında görülen sahneler; kesilen hayvanlar, hayvan parçaları, kanlar, elinde kesici alet olan insanlardır. Bu sahneler çocuklara vahşet dışında bir şey ifade etmez." dedi. Kara, bu sahnelerin çocuklarda bıraktığı etkiyi şöyle açıkladı:
"Görülen sahneler çocuğun güvenlik duygusunu sarsarak yeni korkular edinmesine sebep olur. Sahnenin içeriğine ve çocuğun duygusal gelişimine bağlı olarak travmatik etkiler de yaratabilir. Bu durumda farklı duygusal ve davranışsal değişimler görülebilir. Et yememe, iştahsızlık, uyku problemi, kabus görme, alt ıslatma, saldırganlık, öfke hali vb. durumlar gözlemlenebilir. Duygusal değişim ve bu değişime eşlik eden davranışsal sorunlar görüldüğünde bir çocuk psikoloğundan destek alınmalıdır."
Ebeveynleri bu konuda duyarlı olmaya davet eden Kara şu tavsiyelerde bulundu: “Kurban bayramında çocukların, hayvanların ölüm sahnelerine şahit olmaması için ebeveynler gerekli önlemleri almalı, çocukları hem dışarıda hem televizyon ekranında görülebilecek görüntülerden uzak tutmalılar. Zihinsel olgunluğu tamamlanan çocuklara kurban bayramının önemi ve kurban kesiminin yardımlaşma ve paylaşma amacı taşıdığı anlatılabilir. Bayramların sosyal ve duygusal boyutu vurgulayan açıklamalar yapılabilir. Bayramların ihtiyaç duyan insanlara yardım etme, dayanışma, sevgi ve beraberlik duygularını harekete geçiren aileleri bir araya getiren özel günler olduğu anlatılabilir.
Vahşi içerikli görüntülere şahit olan çocuklara kurban kesmenin amacı basit ve sade bir dille yaşına uygun olarak anlatılmalı, çocuğun sorduğu sorular uygun şekilde cevaplandırılmalıdır. Çocuğun duygularını ifade etmesine imkan verilmeli ve paylaşımları dikkate alınmalıdır. Çocukta görülen etkiler gözlemlenmeli, gerekli durumda uzman desteği alınmalıdır.”
Fotoğraf: İHA - Arşiv