MUĞLA'nın Marmaris İlçesinin Karacasöğüt Köyü'nde rehabilite edilen 'Fok Badem' ve sevimli yunuslar 'Tom' ile 'Misha' özgürlüklerine kavuşurken, geride kalan özel kafesleri sorun oldu. Görüntü ve doğa kirliliğine neden olduğu için valiliğin daha önce kaldırılması talimatı verdiği ancak bir sonuç alamadığı kafesler için Muğla Vali Yardımcısı ve Marmaris Kaymakam Vekili Kamil Köten tekrar harekete geçti. Köten, kafesleri yeni gördüğünü belirtip, sahiplerinin bulunup, kaldırılması için talimat verdiğini söyledi.
2006 yılının sonunda Aydın'ın Didim ilçesinde yaralı bulunan yavru Akdeniz foku, işadamı Mustafa Koç'un desteğiyle İzmir'in Foça İlçesi'nde rehabilite edildi. Badem adı verilen fok, 28 Nisan 2007 tarihinde Gökova Körfezi'ne getirilip, rehabilitasyonuna burada devam edildi. Ancak, fok Badem, burada zaman zaman insanlara yaklaşması zaman zaman ısırması, yaralanması ve balık çiftliklerine zarar vermesiyle gündeme geldi. Bunun üzerine hem Badem'in rahat etmesi, hem de Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile ortaklaşa yapılacak Gökova Deniz Canlıları Rehabilitasyon Merkezi'nde kullanılmak üzere İzmir merkezli bir firmaya işadamı Koç'un desteğiyle, Karacasöğüt'te 75 bin liraya, 40 metre çapında, 8 metre derinliğinde kalıcı kafes yaptırıldı. Bir süre bu yeni kafesi kullanan sevimli fok, Ekim 2010'da doğal hayata salındı. Bir yıl daha çevrede gezinen Badem, 2011 yılından itibaren gözükmez olunca Badem'in öldürüldüğü söylentisi yayıldı.
Öte yandan Muğla’nın Fethiye İlçesi’nde gösteri yaparlarken, sahipleri Ukraynalı işadamı Alexandeer Kuznetsov’un piyasaya olan borcu yüzünden icra yoluyla el konulduktan sonra Fok Badem için yapılanın yakınında, yine Karacasöğüt'teki rehabilitasyon merkezine getirilen Tom ile Misha isimli yunuslar bir süre burada kaldı. İki yunus, 20 aylık rehabilitasyonun ardından 2012 Mayıs'ında doğal yaşamlarına döndü.
KÖYLÜLER İMZA TOPLADI
Badem'in doğal hayata salınmasının ardından bölgenin terkedilmeyip bir de rehabilite merkezinin kurulmasıyla telaşa düşen köylüler, Özel Çevre Koruma Kurumu'nun bölgeyi özel alan ilan edilip, koyda balık avlanmanın yasaklanacağı, arazilerin kullanılamayıp bölgeye çivi bile çakılamayacağı kulaktan kulağa yayılmaya başlayınca imza kampanyası başlattı. 2011 yılı Şubat ayında Fok Badem ile yunuslar Tom ile Misha'ya ait kafesler ve karadaki rehabilitasyon merkeziyle, diğer atıkların da kaldırılması için toplana 200 imza, ilgili yerlere gönderildi.
Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü de, 20 Eylül 2013 tarihinde, Marmaris Kaymakamlığı'na Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer imzalı bir yazı gönderip, kafeslerin kaldırılmasını istedi. Tom ile Misha'ya ait kafes Karacasöğüt Mahallesi'ndeki Gökova Yelken Kulübü'nün önüne çekilip sabitlendi. Fok Badem'in kafesi ise yerinde kaldı.
KAFESE AFİŞ ASILDI
Valilikçe gönderilen yazıya rağmen kafeslerin kaldırılmaması üzerine köylüler bu kez yeni bir imza kampanyası başlattı. Ayrıca Badem'in kafesine, üzerinde "Başka foklar Badem olmasın, sopayla dövülmesin" yazan ve daha önce çeşitli basın organlarında da sevimli fokun dövülerek rehabilite edildiğinin görüntülerle yer aldığına vurgu yapılan bez afişi asıldı.
Rehabilitasyon merkezine komşu olan Dilaver Durhan, "Badem 3 senedir gelmiyor. Bir ara Badem için özel hazırlanan kafesin bağlantısı koptu ve kıyıya sürüklenmeye başladı. Neyse ki köylüler, yetişip, tekrar bağladı. Bu kafes hem tehlike saçıyor hem de kirlilik yaratıyor. Şu an hiçbir işe yaradığı yok ama bir türlü de kaldırılmadı. Hatta geçen akşam köylüler, yelken kulübü önündeki daha önce yunusların konulduğu kafesin de tekrar buraya getirileceğini söylediler. Bu çok yanlış" dedi.
36 yıldır Karacasöğüt'te yaşayan Cengiz Sipahi, doğanın bozulmasını istemediklerini belirterek, "Bazıları maalesef iyi işler yapsalar da yavaş yavaş daha fazla büyümeye çalışıyor. Rehabilitasyon merkezinde yunuslar için kullanılan kafesleri, buradaki yelken kulübünün önüne çektiler. Kafesi koruma adı altında devamlı kullandığı alanı büyütüyorlar. Bütün koyu neredeyse kaplayacaklar. Bu kafesin burudan mutlaka kaldırılması gerekiyor. Kafes nedeniyle buraya tekneler yaşanamıyor" diye konuştu.
"KAFESLER HEMEN KALDIRILSIN"
Muğla Vali Yardımcısı ve Marmaris Kaymakam Vekili Kamil Köten "10 gün önce bölgeyi gezerken kafeslerin farkına vardım. Görüntü kirliliği yarattığı ve doğayı bozduğunu görünce hemen kafeslerin sahiplerinin bulunup, kaldırmalarını istedim. Jandarma komutanı ve Karacasöğüt Mahallesi Muhtarı Erol Tosun'u bu konuyla görevlendirdim. Sahipleri yoksa kaymakamlık olarak bu kafesleri bulundukları yerden kaldıracağız" dedi. Muhtar Tosun ise kaymakam talimatıyla sahiplerini araştırdıklarını fakat muhatap kimse bulamadıkları belirtip, "Hazırladığımız tutanağı jandarma aracılığıyla kaymakamlığa ileteceğiz" diye konuştu.