Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sadece İzmir’e yönelik anket çalışması yaptırdığı iddialarına ilişkin Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’dan cevap geldi.
CHP’li İhsan Özkes’in soru önergesini yazılı olarak cevaplandıran Diyanet’ten Sorumlu Başbakan Yardımcısı Bozdağ, şu bilgileri verdi:
“Başkanlık, ülkemizdeki dini hayatın bütün çeşitliliği ile incelenerek gündelik hayatta nasıl ve ne şekilde yer aldığı, dini hayatta ortaya çıkan farlılıkları bölgelere ve ülke geneline göre objektif bir şekilde ortaya koymak üzere, “Türkiye’de Dini Hayat” adlı alan araştırmasının, Türkiye geneli kır, kent ve İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması (İBBS) Düzey 1’de sıralanan bölgeler için ayrı ayrı tahmin üretecek şekilde, kişisel verilerin korunmasına dair Anayasa ve yasal hükümlerle belirlenen kıstaslara uyularak 2013 yılı içerisinde yapılmasını planlamıştır.''
Bozdağ, araştırmanın TÜİK’e yaptırılmasına yönelik soruya ise, “Söz konusu araştırmanın, ülkemizin kamusal araştırmalar yapmakla görevli teşkilatı olarak takdir toplayan Türkiye İstatistik Kurumu ile birlikte yapılması, söz konusu kurumun şimdiye kadar gerçekleştirdiği araştırmalardaki güvenilirliği esas alındığında yerinde bir tercih olarak görülmelidir” şeklinde cevap verdi.
“SADECE İZMİR’DE YAPTIRILMADI”
Bozdağ, araştırmanın ülke genelinde uygulamaya konulabilmesi için bir ön inceleme ve uygulamaya yani ‘pre-test’ çalışmalarına ihtiyaç duyulduğunu belirterek, “Pre-test çalışmaları ile araştırma için hazırlanan soru kağıdında yer alan sorulardaki anlatım ve akışlardaki bozukluklar, görünüm veya yönergelerdeki hatalar, cevaplayıcının isteksizliği veya yetersizliğinden kaynaklanan sorunlar ve sorulara verdikleri tepkiler belirlenmektedir” ifadelerini kullandı.
Bozdağ, “Araştırmanın pre-test çalışması TÜİK’in 26 Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmiştir. Pre-test çalışması sadece İzmir’de uygulanmamıştır. Aralarında İzmir’in de olduğu TÜİK’in bölge müdürlüğünün bulunduğu toplam 26 merkezde gerçekleştirilmiştir. Herhangi bir ile öncelik verilmesi veya bir ilin göz ardı edilmesi hiçbir şekilde söz konusu değildir” dedi.
“MEZHEPLER ÖNEM TAŞIYOR”
Ankette mezheplere ilişkin sorular yöneltilmesi eleştirilerine ise Bozdağ, “Dinin anlaşılması ve yaşanması hususunda mezheplerin etki ve ağırlığı hemen herkes tarafından bilinen bir husustur. Kurban gibi ülkemizde yaygın ilgi gören ibadetlerde bile hükümler mezheplere göre uygulanmakta, dolayısıyla İslam’ın yorumuna ilişkin farklılaşmalar önemli ölçüde mezhepler ekseninde varlığını sürdürmektedir. Nitekim gerek ülkemizde gerekse dünya ölçeğinde dini hayatı esas alan tüm araştırmalarda mezhep mensubiyetine yönelik sondajlar önemli ölçüm araçları arasında yer almaktadır” görüşünü ifade etti.
“SİYASET SORULMADI”
Bozdağ, “Söz konusu araştırmanın herhangi bir siyasi parti ile ilişkisi ve irtibatı bulunmadığı gibi araştırmada din siyaset ilişkisi bağlamında değerlendirilebilecek herhangi bir soru da bulunmamaktadır” açıklamasında bulundu.