İzmir Büyükşehir Belediyesi, ekolojik dengeye katkı sağlamak için doğal yaşam alanları giderek azalan kuşlar için yeni yuvalar yapmayı sürdürüyor. Kuşlar için 2010- 2011 yıllarında 757 ahşap yuva yapan Büyükşehir Belediyesi, 2013’te projesini büyüttü. Bu kez kuşların türlerine göre değişen üç ayrı modelde bin 700 kuş yuvası kentin çeşitli bölgelerindeki ağaçlara yerleştirilecek.
Kuşların doğal yaşam alanlarının azalmasını dikkate alan İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarım Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı ekipleri, 2011 yılından itibaren kentin dört bir yanına astıkları kuş yuvaları ile ekolojik dengeye katkıda bulunmaya başladı. İzmir Kuş Cenneti’ni Koruma ve Geliştirme Birliği (İZKUŞ) uzmanları ile birlikte çalışan Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kuşların özelliklerine uygun olarak hazırladıkları yuvaları, yine türlerin yoğun olduğu yerleri göz önünde bulundurarak yerleştirdi. 2010- 2011 yıllarında 757 kuş yuvası İzmir’in farklı yerlerine yerleştirilerek göç mevsimindeki kuşlara sığınma yeri sağlandı.
BU YIL BİN 700 YUVA DAHA
Büyükşehir Belediyesi 2013 yılı içinde bin 700 ahşap kuş yuvasını daha yerleştirmek için harekete geçti. Üç ayrı tipte kuş yuvası satın alınacak. Daha sonra yuvalar İZKUŞ uzmalarıyla birlikte tespit edilen alanlara yerleştirilecek. Kuşların türüne ve özelliklerine göre Rus çamı ve su kontraplağı kullanılarak yapılan, katkı maddesi bulunmayan ve asma ekipmanları paslanmaz olan kuş yuvaları, ilk 757 yuva gibi yerleştirildikleri yerlere göre numaralandırıldırılacak. Bu sayede doğal denge açısından kuşların takipleri de yapılacak.
HER TÜR İÇİN FARKLI YUVA
Bugüne kadar yapılan çalışmalarda serçe, baştankara çeşitleri, kerkenez, sığırcık, gökkuzgun, yeşil papağan, sıvacı kuşu türleri için özel yapılan yuvalar için kuş türlerinin kendi içinde yoğun olduğu yerler seçildi. Yeşil papağanın yoğun olarak görüldüğü Bornova bölgesine papağanlar için özel hazırlanan yuvalar asılırken, Fuar bölgesinde ise serçe ve baştankara türlerine uygun çap ve büyüklüğe sahip yuvalar tercih edildi. Uluslararası Doğal Koruma Birliği tarafından 'Nesli tükenen hassas kuşlar' listesinde yer alan 'çiftçi dostu küçük kerkenezler' için hazırlanan özel yuvalar ise yoğun olarak görüldükleri Tuzçullu ve Süzbeyli’ye (Gediz Deltası) yerleştirildi.