İzmir’de, nükleer atıklarla gündeme gelen Gaziemir İlçesi’ndeki kurşun fabrikasına, bir tepki de Sinoplular Derneği’nden geldi. Çernobil’in yıldönümünde, fabrika önünde toplanan dernek üyeleri, tulum çalıp ağızlarını siyah bantlarla kapatarak protestoda bulundu, bir an önce kaldırılmasını istedi. Kurşun Fabrikası’nın bulunduğu Aktepe Mahallesi’nde yaşayan bir grup da İzmir Adliyesi önünde protesto gösterisi yaptı, şikayet dilekçesi verdi.
Sinoplular Yardımlaşma ve Kültür ve Dayanışma Derneği üyeleri, Gaziemir İlçesi’ndeki Aslan Avcı Kurşun Fabrikası’nın önünde basın açıklaması düzenledi. 'Nükleere hayır, yaşama evet', 'Anlayana sivri sinek saz, anlamayana vızıltı' yazılı pankartları açan dernek üyeleri, çalınan tulum eşliğinde ağızlarını siyah bantlarla kapatarak protestoda bulundu. Nükleer facialarda hayatlarını kaybedenler için bir dakika saygı duruşunda bulunulmasının ardından açıklama yapan Yılmaz Türk, "Üzüntüyle buradayız. Ülkemizin en güzel yerleri, nükleer tesislerin tehditleri altında. Çernobil’deki patlamanın ardından tam 27 yıl geçti. Bu olaydan dolayı gerçek ölü, yaralı ve etkilenen insan sayısının ne kadar olduğu bilinmiyor. Alternatif enerji kaynakları var olduğu halde neden termik, nükleer için ısrar edildiğini bilemiyoruz. Bizler, ülkemizde mevcut ucuz, güvenilir ve yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmamız gerektiğini, gelecek nesillere temiz bir ülke, yaşanılabilir bir dünya bırakmak istiyoruz. Geleceğimizi ilgilendiren bu konularda, referandum yapılmasının en doğru yol olduğunu düşünüyor ve talep ediyoruz" dedi. Tulum eşliğinde bir süre daha tepkilerini gösteren dernek üyeleri, olaysız dağıldı.
MAHALLE SAKİNLERİ ADLİYEDE
Aktepe Mahallesi'nde yaşayan yaklaşık 50 kişilik, kadın, erkek ve çocuktan oluşan mahalle sakini, hayatlarını tehlikeye atan kurşun fabrikasındaki, nükleer atıkların kaldırılmadığı gerekçesiyle, Adliye önünde bu durumu protesto etti. Vatandaşlar, Aslan Avcı Döküm, İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ve Aslan Avcı Döküm, hakkında, 'tehlikeli maddelerin izinsiz bulundurulması, çevrenin kasten kirlenmesi, görevi kötüye kullanmak' suçlarından, Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.
Ellerinde hazırladıkları dilekçelerle adliye önüne gelen vatandaşlar, "Biz bu zehri solumak istemiyoruz. Hayatımız tehlikede. Nükleer atıklar biran önce kaldırılsın" diye bağırdı. Nükleer bulaşıklı atıkların sağlıklı bir şekilde bertaraf edilmesi ve mahalle sakinlerinin sağlıklı yaşam koşullarına kavuşması için mücadele ettiklerini belirten Yeşiller ve Sol gelecek Partisi İzmir İl Örgütü Eşsözcüsü Güneş Akçay, "Çernobil felaketinin 27. yıldönümünde, nükleerin kirli ve insanlık için tehlikeli bir enerji kaynağı olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz. Gaziemir'deki kurşun fabrikası bahçesine kaçak yollarla getirilen nükleer atıkların ortaya çıkmış olması bile, nükleer atıkların ne kadar büyük bir tehlike yaratacağını gösteriyor. Fabrikadaki atıklar durduğu sürece çevrede yaşayanlar tehlike içindedir. Kurşun fabrikasının faaliyeti sonucunda çevre kasten kirletilmiştir. 2007 yılında TAEK tarafından fabrikada radyasyonlu cüruf (atık) gömülü alan tespit edilmiştir. Bu raporlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Gaziemir kaymakamlığı, Gaziemir Beldiyesi'ne bildirildiği halde, yetkili ve görevli idareler tarafından hiç bir önlem alınmamıştır. Halen atıklar fabrika bahçesinde tehlike saçmaya devam etmektedir. Hepimizin sağlığı için ciddi risk oluşturan tehlikeli atıklar nedeniyle şirket, belediye, valilik, bakanlık ve TAEK yetkilileri suç işlemişlerdir" dedi.
Açıklamanın ardından, vatandaşlar daha önceden hazırladıkları şikayet dilekçelerini Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdi.