Turaç Top/ İZMİR (DHA)
İzmir’de, nüfus cüzdanındaki din hanesine 'Alevi' yazılmasını isteyerek başvurduğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki (AİHM) dava lehine sonuçlanan; karar uygulanmadığı için görevlerini yapmadıkları iddiasıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkındaki suç duyurusu takipsizlikle sonuçlanan Sinan Işık, bu kez Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.
İzmir’de yaşayan belediye işçisi 51 yaşındaki Sinan Işık, nüfus cüzdanındaki din bölümüne, 'İslam' yerine 'Alevi' yazılmasını isteyerek mahkemeye başvurdu.
İzmir 11’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen dava sonucunda, Diyanet’ten de alınan görüş doğrultusunda, Aleviliğin müstakil bir din olmadığı kanaatiyle dava reddedildi.
Yargıtay’dan da aynı sonuç çıkınca Işık, 2005 yılında AİHM’de dava açarak, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin, din ve vicdan özgürlüğünü garanti altına alan 9’uncu, adil yargılama hakkını düzenleyen 6’ncı ve ayrımcılığı yasaklayan 14’üncü maddesini ihlal ettiğini savundu.
Talebi değerlendiren AİHM, 2010 yılı Şubat ayında, kimlik kartlarında din hanesinin bulunmasının başlı başına insan hakları ihlali olduğuna ve devletin bu konuda tarafsız olması gerektiğine hükmetti, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 9’uncu maddesinin ihlal edildiğini belirtti.
Karar, hukukçular tarafından din hanesinin tamamen kaldırılması, aksi durumda kişinin kendi istediği inancın yazılması gerektiği olarak yorumlandı. Aradan geçen üç yıla rağmen bu konuda herhangi bir adım atılmaması üzerine Işık, Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak, AİHM kararını uygulamadığı gerekçesiyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile muhalefet görevini yerine getirmediğini ileri sürdüğü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yargılanmasını istedi.
Suç duyurusunu değerlendiren Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenterler Bürosu, kovuşturmaya yer olmadığını, kusur yüklenemeyeceğini belirterek takipsizlik kararı verdi. Işık, hukuki mücadelesini bırakmayıp takipsizlik kararıyla ilgili bir üst merci olan Sincan Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulundu. Mahkeme, takipsizlik kararını yerinde buldu. Kesin kararı vererek Yargıtay yolunu da kapattı.
İZMİR’DEN BAŞVURDU
AİHM kararı olmasına rağmen Türkiye’nin kararı uygulamamasının, sorumluluğu bulunanların da yargılanmamasının şaşırtıcı olduğunu dile getiren Işık, İzmir 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi aracılığıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Işık, “Son merci, Anayasa Mahkemesi. Ortada kararlar varken nasıl gözardı ediliyor anlamıyorum. İzmir’den başvurumu yaptım. Gelecek kararı bekliyorum” dedi.
AİHM kararından sonra isteyenler nüfus müdürlüklerine dilekçe ile başvurup din hanesindeki 'İslam' yazısını kaldırtabiliyor.