İzmir merkezli olarak toplam 13 ilde, yasa dışı dinlemelere yönelik yapılan operasyon kapsamında gözaltına alınan 32 polisten, tutuklanan 11'inden bazılarının avukatları, adliyeye gelerek, İzmir 4'üncü Sulh Ceza Hakimliği'ne itiraz dilekçelerini verdi.
Avukat Ali Aksoy ile Mehmet Şener Özterzi, tutuklamaların hukuka aykırı olduğunu öne sürerek, müvekkillerinin bir an önce serbest bırakılmasını istedi.
İzmir'de yasa dışı dinlemelerle ilgili 19 Ağustos Salı günü düzenlenen operasyon kapsamında gözaltına alınan 32 polis, geçen perşembe günü adliyeye sevk edildi. İfadeleri alan Savcı Okan Batu tarafından tutuklanmaları istemiyle İzmir 4. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilen polislerden aralarında geçmişte İzmir İl Emniyet Müdürlüğü'nde İstihbarat Şube Müdürlüğü, ardından İstihbarat Daire Başkan Yardımcılığı görevlerini yapan, 2011 yılı Temmuz ayında Batman İl Emniyet Müdürü olarak atanan, 17 Aralık sürecinden sonra ise önce görevden sonra açığa alınan Hakan Ali Okan'ın da bulunduğu 11'i polis tutuklandı, 21'i ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Tutuklanan polislerden, Ramazan Karakayalı ve Tarkan Kolik'in avukatı Ali Aksoy ile Memduh Tosun'un avukatı Mehmet Şener Özterzi bugün saat 11.00 sıralarında adliyeye gelerek müvekkillerinin tutuklanmasına itiraz etti. Diğer tutuklu polislerin avukatlarının da 7 günlük süre içinde tutuklanmalara itiraz edecekleri öğrenildi.
Adliye çıkışında açıklama yapan avukat Aksoy ile avukat Özterzi, yaşananları hukuksuzluk olarak değerlendirdi. Avukat Aksoy, "Bu itiraz dilekçelerimizi verirken, şu an namusuyla, milletin vergilerinden almış oldukları maaşlarının hakkını ödeyerek görev yapan 13 bin hakimin itibarının zedelenmemesi talebiyle verdik. Çünkü dilekçeleri, birilerinin değil de milletin hakimlerinin eline geçmesi istemiyle verdik. Şu aşamada 7 günlük süremiz vardı, ancak biz ilk günde itiraz etmeyi tercih ettik. İtirazımızda dosyadaki A'dan Z'ye tutarsızlıkları bir kez daha izah ettik. Daha önceki süreçlerde alınmış bilirkişi raporlarını sunduk. Önleme dinlemelerinin yargılanamayacağına dair somut raporu sunduk" dedi.
Müvekkili Memduh Tosun'un iftiraya uğradığını savunan avukat Özterzi ise "Bu asla paralel yapı operasyonu değildir. Bazı gazete ve televizyonlar yalan haberlerle kamuoyunu yanlış yönlendirdi, o haberleri yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Hakimin emri doğrultusunda verilen emirler uygulanmıştır. 3-4 yıl önceki dinlemelere takılanlar bugün çağırılıp şikayetçi olmaları isteniyor. Dinlenmiş hiçbir siyasi yok. Savcı, sanıkların lehi ve aleyhine yönelik delilleri toplamakla görevlidir. Ancak bu operasyonda gözaltına alınan 32 kişinin tamamının tutuklanmaları istemiyle Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildiği görülmüştür. Bu 32 kişiden hiç mi istisna yok ki hepsi tutuklanma istemiyle sevk ediliyor. Bu nedenle sanıkların lehi yönünde delil toplamayan savcının reddini talep edeceğiz. Mahkeme kararıyla belli bir süre dinlenip imha edilmiş ifadelere dayanarak sanki keyfekeder birini dinlemişçesine bir hava oluşturularak gözaltına alınan müvekkillerim için bu soruşturma kararını veren, iftira atan, yanlış yönlendiren, hukuku amaç değil araç edinen tüm yetkililer hakkında da suç duyurusunda bulunacağım" dedi.
Avukatlar daha sonra adliyeden ayrıldı.
Öte yandan Savcı Okan Batu'nun da adli kontrol şartıyla polislerin serbest bırakılmalarına itiraz edeceği öğrenildi.