28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Çocuklara engelsiz giysiler



 

Engeller, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi öğretim üyelerinin hazırladığı kıyafetlerle aşılıyor. İEÜ Moda ve Tekstil Tasarım Bölümü tarafından gerçekleştirilen “Moda ve Tekstil Tasarımı Aracılığıyla Sosyal Gelişim” başlıklı bilimsel araştırma projesiyle fiziksel ve mental engeli bulunan çocuklara yönelik kıyafetler, oyuncaklar ve eğitici yastıklar hazırlandı. Giysiler, çocukların kullanımına sunuldu.

Hazır kıyafetlerin sağlayamadığı konfor nedeniyle giyeceklerini yırtma isteği içinde bulanan çocukların, proje kapsamında hazırlanan giysilerle bu girişimlerinden vazgeçtiği gözlemlendi. Ayrıca, engelli çocuklar için dikilen önlüklerin de salya tutmayan kumaştan üretilmesiyle kokuların, ıslaklığın da önüne geçildi. Çocukların eğitici yastıklarla oyuncaklara yönelik bağımlılığının azaldığı, geliştirilen oyuncaklarla da ses ve his duygularının geliştiği gözlemlendi.

Çocukların yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla gerçekleştirilen projenin koordinatörlüğünü İEÜ Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ebru Corsini üstlenirken, öğretim görevlileri Angela Burns, Seda Kuleli, David Yeung kıyafetlerin tasarımından dikimine dek olan süreçte görev aldı.

‘Özel çocuklara, özel tasarımlar’

Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Corsini, dezavantajlı çocuklar yararına öğretim üyeleri olarak bilgilerini bir araya getirmeyi amaçladıklarına dikkat çekerek, fiziksel ve mental engeli bulunan çocukların yaşam kalitesini artırmaya yöneldiklerini bildirdi. Engellerin türüne göre çocukların farklı gereksinimlerinin ortaya çıktığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Corsini, şunları söyledi:

“Engelli çocukları tanıyınca giysilerin fonksiyonel yönleri de ortaya çıktı. Hepsinin ayrı bir ihtiyacı vardı. Projenin içine girince bilmediklerimizle karşılaştık. Analizler sırasında ihtiyaçların neler olduğunu belirledik. Çocuklar giyside rahat edemedikleri için mutsuz, hırçın olabiliyorlar ve giysileri üzerlerinden çıkartmak için yırtma girişiminde bulunabiliyorlar. Giysilerin kumaşını ve tasarımını uygun hale getirdiğimizde yırtma isteğinin kalktığını gördük. Hazırladığımız eğitici yastıklarla ve oyuncaklarla bazı çocuklarımızda eşya bağımlılığı ortadan kalktı. Eğitici yastıkların her yüzeyi ayrı dokulardan oluştu. Farklı ses ve his verecek malzemeler kullandık. Bu da eğitimlerine katkıda bulunuyor.”

Özel teknikler, desenler ve boyalar kullanıldı

Kokuya, bakterilere karşı çocukların tükürüğünün giysisini ıslatmaması amacıyla hava alabilen ancak sıvıyı geçirmeyen özel önlükler ürettiklerini de kaydeden Yrd. Doç. Dr. Corsini, giysilerde çocuklara zarar vermeyecek özel boyaların ve gelişimlerine destek olacak özel desenlerin kullanıldığını bildirdi.

‘Giysi, yeme-içme gibi öncelikli ihtiyaç’

İEÜ Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü Öğretim Görevlisi Seda Kuleli de, giysinin yeme – içme ihtiyacı gibi önemli bir gereksinim olduğuna vurgu yaparak, “Engelli çocuklarımızın kıyafetlerinin daha fonksiyonel özellikler taşıması gerektiğini gördük. Konfor ihtiyaçları normal çocuklardan daha fazla. Herhangi bir çocuk dokuma kumaşla rahat edebiliyorken, onların tenine değen kumaşların rahatsız etmemesi gerekiyor. Bir bebeğin giysileri gibi örgü kumaşlar olmalı. Tasarımlar buna göre yapıldı” dedi.

‘Rahat, korunaklı, güvenli ve eğlenceli giysiler’

İEÜ Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü Öğretim Görevlisi Angela Burns de, projenin tasarım sürecinde ağırlıklı yer aldığını belirterek, giysilerin rahat, korunaklı, güvenli ve eğlenceli olması için çalıştığını söyledi. Farklı tasarımlarla çözümler oluşturduklarını kaydeden Burns, gelecek nesillerin bu tür sosyal projeler içinde yer alması için çalışacaklarını da ifade etti.

01 Şubat 2014
Etiket; seda kuleli, engelli çocuk giysileri, izmir ekonomi üniversitesi Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Mübadil lezzetler
Türkiye yaşlandı
Dar alanda konforlu mobilyalar
Maddeyle değil sanatla yaşayacaklar
Hemşireler risk altında
İzmir'de Romanya Kültür Günleri
'Gelişmiş bir demokrasi için kadınların siyasal katılımı şart'
Kol Kırıkları İçin Özel Tasarım
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
HİSSELİ HARİKALAR MUĞLA'DAN GEÇTİ
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
Akran zorbalığını hafife almayın
Şiddet tüm canlılar için hak ihlalidir
Bilgisayar oyunlarının tadı kaçıyor
İZMİR BASININDA HAZİN BİR SAYFA
İLK KURŞUN MUAMMASI
İSTATİSTİKTEN İBARET BİR VAHŞET
MAZHAR ALONSON SENFONİ YAYINDA
GENÇ YÖNETMENİN DİZİSİ DÜNYAYA AÇILDI
9 EYLÜL'DE ANLAŞMA SAĞLANDI
BU YAŞTA MI DİYENLERE KULAK ASMADI
436 YILLIK ÜNİVERSİTEDE DERS VERECEK
HASAN TAHSİN GAZETECİLİK YARIŞMASI SONUÇLANDI
ENGELSİZ ERİŞİME DESTEK
BANKACILIK SEKTÖRÜ VE MOBBİNG ANKETİ
Sanal alışveriş rekora gidiyor
Eliz Mira için bir araya geldiler
Çalışmak bizi tüketiyor mu
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir