İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi 3’ üncü Akademik Yıl “Beyaz Önlük Giydirme” İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonu’nda düzenlenen coşkulu bir törenle gerçekleşti.
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Galip Akhan ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mehmet Ali Malas’ın evsahipliğinde gerçekleştirilen törene, İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Nuri Dilek, İzmir Halk Sağlığı Müdürü Doç.Dr. Mustafa Tözün, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Demirci, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Abdullah Taşyurt, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Oktay Tarhan, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Akbulut, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Sedat Akar, Eczacılık Fakültesi Dekan V. Prof.Dr.Tijen Kayatemiz, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Yard.Doç.Dr. Mustafa Soyöz, akademisyenler, öğrenciler ile aileleri katıldı.
İlk dersi veren Rektör Prof.Dr.Akhan’dan gençlere altın öğütler Doktor adaylarına ‘Hekim Olmak’ başlıklı tıp eğitimlerindeki ilk dersini veren İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Galip Akhan, tıp mesleği ile ilgili önemli tavsiyelerde bulundu.
‘Klinikte hastaya yaklaşımlar’ başlığında öğrencileri bilgilendiren Prof.Dr. Akhan, “Sizlere tavsiyem tıp eğitiminde psikiyatriyi ihmal etmemeniz ve insan ruhunu anlamaya çalışmanız için özel gayret göstermenizdir. Bunun yararını meslek hayatınızda çok göreceksiniz. Ayrıca mesleğimizi icra ederken bizden beklenen insanüstü beklentileri de arttırmamalıyız” dedi.
“Günümüzde hekime verilen itibar maalesef azaldı”
Rektör Prof.Dr.Akhan, “Hekime verilen değerin erozyona uğramasının başlıca nedenleri hekimden beklentilerin artmasına rağmen saygının azalması, fedakârlıkla çalışan çoğunluğun görmezden gelinip, az sayıdaki kötü örneklerin sürekli gündeme getirilmesi ve günlük uygulamaların kötü örneklere göre yapılmasıdır. Gerek siyasetçilerin gerekse hekimlerin bu mesleğin onurunu arttırıcı girişimlere ihtiyaç vardır” diye konuştu.
“Hasta ile empati kurun”
“Empati ben bu hasta yerinde olsaydım nasıl davranılmasını beklerdim? Sorusu sizi doğruya götürecektir” şeklinde öğrencilere seslenen Prof.Dr.Akhan, meslek hayatları boyunca ‘hastaya zarar vermeme’ ilkesini asla göz ardı etmemeleri uyarısında bulundu.
Prof.Dr.Akhan, “Bunu sağlamak adına da hastayı dinlemeyi ihmal etmeyin. Dinlerken tanı kafanızda canlansın, muayene ile bu tanınızı doğrulayın, laboratuvar sonuçları ile tanıyı kesin olarak belirlemiş olun. Hekimliğin %70’i hastayı gördüğünüz andan itibaren başlayan ‘anamnez’ diye ifade ettiğimiz gözlem ve hikâyeye dayanır. Hastayı gözlemlemek, hikâye almak bu mesleğin en önemli püf noktasıdır.” şeklinde öğütlerde bulundu.
“Tıp Fakültesini kazandığınız andan itibaren artık bir doktorsunuz”
İKÇÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Malas ise fakültelerinin 3 yıllık genç bir fakülte olmalarına rağmen her geçen gün hızla yol aldığına vurgu yaparak hekimliğin tıp fakültesinin kazanıldığı anda başladığını hatırlattı ve: “Doktorluk mesleğinin taşıdığı yükü ve sorumlukları bu fakülteyi kazandığınız andan itibaren bilmek zorundasınız. Size emanet edilen insan sağlığını korumayı kutsal bir görev bilmelisiniz. Bu nedenle eğitiminize gerekli özeni göstermeli ve kendinizi en iyi şekilde yetiştirmelisiniz” tavsiyelerinde bulunarak öğrencilere başarılar diledi.
Daha sonra akademisyenlerin elinden beyaz önlüklerini giyen çiçeği burnunda doktorlar İKÇÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Malas’ın öncülüğünde “Bembeyaz Önlük Yemini” etti. Tören, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Müzik bölümü araştırma görevlileri tarafından sunulan müzik dinletisi ile son buldu.