24 Kasım 2024, Pazar Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Grip deyip geçmeyin



İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr.Sibel Öktem Ayık, kış aylarının gelmesiyle viral enfeksiyonların arttığını, en sık olarak da solunum virüsleri ile gribal enfeksiyonların görüldüğünü aktardı.

Doç.Dr.Sibel Öktem Ayık, gribin kendiliğinden düzelebilen bir hastalık iken bazen vücut direnci düşük kişilerde ölümcül de seyredebildiğine dikkat çekti. Gribal enfeksiyonların Türkiye’de daha çok kasım ayından nisan ayına kadar salgınlar oluşturduğunu aktaran İKÇÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ABD Başkanı Doç.Dr.Sibel Öktem Ayık, bu virüslerin havaların soğumasıyla üst solunum yollarında çoğalarak, direnci düşen kişilerde hastalık oluşturduğunu vurguladı.

“Bu belirtilere dikkat”

Doç.Dr.Öktem Ayık belirtileri şöyle sıraladı:

“Vücut direnci iyi olan kişilerde solunum virüsleri 1-2 gün kırgınlık halsizlik, boğaz yanmasına neden olur, kişi gribal enfeksiyon geçirdiğini dahi anlamadan kısa sürede iyileşebilir. Stres, yorgunluk, yetersiz ve düzensiz uyku, beslenme bozuklukları, sigara ve alkol kullanımı kişinin vücut direncini düşürerek gribal enfeksiyonun gelişmesine neden olur. Bu kişilerde halsizlik, yorgunluk, kas ağrıları, burun akıntısı, öksürük, hapşırık, boğaz ve baş ağrısı, hafif ateş yüksekliği gibi bulgular gelişir”

“Enfeksiyon bazı gruplarda ölümcül olabiliyor”

Doç.Dr. Öktem Ayık, gribin bazı durumlarda daha ağır olarak nüksedebildiğini kaydederek, özellikle kronik hastalıklara sahip kişilere seslendi:

“65 yaş üzeri kişilerde, kanser ve kanser tedavisi gören, romatizmal hastalıklar nedeniyle kortizon ve vücut direncini azaltan ilaç kullanan, astım, KOAH gibi solunumsal hastalıklar, kalp, böbrek, karaciğer yetersizliği, şeker hastalığı gibi kronik hastalıkları olan kişilerde şikâyetler daha ağır olabilir, iyileşme gecikebilir. Hastalık ilerleyerek akciğer enfeksiyonlarına ve solunum yetmezliğine neden olabilir. Erken dönemde tanı konulduğunda tedavi ile düzelme sağlanırken; geç kalındığında solunum yetmezliği ile kişiler kısa sürede kaybedilebilmektedir. Vücut direnci düşük bu kişiler gribal enfeksiyon geliştiğinde yakından takip edilmelidir” diye konuştu. “Yatak istirahati şart” Gribal enfeksiyonun bulaşıcılığın en yoğun olduğu ilk 5 günde olabildiğince yatak istirahati yapılması gerektiğine işaret eden Doç.Dr. Öktem Ayık, burun akıntısı, hapşırık ve öksürüğü olan enfeksiyonlu kişilerle aynı ortamda bulunulmasının risk taşıdığını belirtti.

Doç.Dr.Öktem Ayık,“ Hastalıklı kişilerin kullandığı havlu, bardak gibi eşyaları ortak kullanmak ve sarılma, öpüşme, el sıkma gibi yakın temas virüsün bulaşmasına neden olur. Bu nedenle özellikle kronik hastalığı olan, vücut direnci düşük kişilerin, yaşlıların, gebelerin ve bebeklerin gripli kişilerle yakın temasta bulunmaması, havalanması iyi olmayan ortamda uzun süre kalmaması gerekir” dedi.

“Bol vitamin, bol güneş”

Enfeksiyona yakalanan hastaların alması gereken önlemleri sıralayan Doç.Dr. Öktem Ayık, “Kalabalık ortamlarda bulunmamak, bol güneşli ve havalandırmanın iyi olduğu odada istirahat hem diğer sağlıklı kişilerin enfekte olmasını önleyecek, hem de kişinin daha kısa sürede iyileşmesini sağlayacaktır. Ayrıca C, A ve E vitamini yönünden zengin besinleri tüketmek, kişinin vücut direncini artırarak daha çabuk düzelmesini sağlar. Güneş ışığı ile temas hem vücut direncini artırır hem de virüslerin ölmesini sağlar. Odanın sık sık havalandırılması çok önemlidir” şeklinde konuştu.

“10 gün içinde iyileşmezseniz doktora gidin”

Hastaların istirahat etmesi, beslenmesine dikkat etmesi, halinde 7-10 gün içinde iyileşme kaydedildiğini söyleyen Doç.Dr. Öktem Ayık, bu süre içinde hiç düzelme olmaz, ateş yüksek seyreder, öksürük ve nefes darlığında artma olursa, mutlaka bir Göğüs Hastalıkları Uzmanına başvurulması gerektiğinin altını çizdi. 

"Grip Aşısı gribin hafif atlatılmasını sağlıyor” Bulaşıcılığı önlemek için grip aşısı yaptırılabileceğini, özellikle kronik hastalığı olan, vücut direnci düşük kişilerin grip aşısı yaptırması halinde enfeksiyonun gelişmesinin önlenebileceğini belirten Doç.Dr. Öktem Ayık, “Aşı, eğer enfeksiyon geliştiyse en azından daha hafif olarak atlatılmasını sağlar. Bu nedenle hastalık açısından yukarıda bahsettiğimiz riskli kişilerin aşı yaptırmasını öneriyoruz ”dedi.

24 Kasım 2013
Etiket; sibel öktem ayık, grip uyarıları, grip belirtileri, grip aşısı, katip çelebi üniversitesi Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Kadınlarda idrar kaçırmanın tedavisi mümkün
Osteoporoz riskini azaltabilirsiniz
Genç tıpçılara ilk ders Prof. Dr. Akhan'dan
20 ülkeden bilim insanı İzmir'de buluşuyor
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
KAHRAMAN ARILAR
MUĞLA'LI ÖĞRETMENLERDEN MENTEŞE GEZİSİ
MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ'NDE AKADEMİK AÇILIŞ COŞKUSU
TÜRKİYE YEŞİLAY CEMİYETİ MUĞLA ŞUBESİNDEN BASIN TOPLANTISI
DALAMAN İLÇE SAĞLIK'TAN KAMU KURUMLARINA BAĞIMLILIK EĞİTİMİ
ULUSAL MULTİDİSİPLİNER TOKSİKOLOJİ KONGRESİ MUĞLA'DA YAPILDI.
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ BAŞKANLARI İÇİN YASİN-İ ŞERİF OKUTULDU.
ÖZGÜR BASIN DEMOKRASİNİN TEMİNATI
BOZÜYÜK'DE 502. YIL KUTLAMASI
MUĞLA YEŞİLAY ŞUBESİNE YENİ HİZMET BİNASI
YAZAR ÖZEKE KABRİ BAŞINDA ANILDI
DEMOKRAT GAZETECİLER DERNEĞİNDE TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ
19 MAYIS' DA YEŞİLAY COŞKUSU
SAĞLIĞIN KEYFİNİ BİRLİKTE SÜRÜYORUZ
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
 
+ Çok okunan haberler
KAHRAMAN ARILAR

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir